Nájdeš nás aj na:

Inšpirácie

Kam na túru so psom? Toto sú miesta, ktoré zvládne aj váš štvornohý miláčik

Kam na túru so psom? Toto sú miesta, ktoré zvládne aj váš štvornohý miláčik

Polemika o tom, či psíky patria, alebo nepatria do chránených území a národných parkov môže byť naozaj vášnivá a plná argumentov oboch strán. Každá skupina bude mať svoje pre a proti, no tak či onak, novela Zákona o ochrane prírody a krajiny povolila vstup psíkom do národných parkov za podmienky, že sú na vôdzke. A preto dnes stretnúť psa na túre v chránenom území 4. a 5. stupňa ochrany, nie je žiadna výnimka.

Začnime tým na čo pri túre so psom nezabudnúť

Samozrejme, pri výletoch so psom musíte zvážiť vhodnosť terénu a náročnosť trasy. Nám sa zatiaľ vždy potvrdilo, že nás jazvečík Hugo toho zvládne oveľa viac, ako od neho očakávame. Na túrach nabehá dvakrát toľko kilometrov, ako my prejdeme. Prekoná kamenisté a skalnaté úseky bez strachu (s jeho nízkym podvozkom má veľmi dobrú stabilitu) a stále sa tvári, že má ešte dostatok síl na ďalšie. Napriek tomu, horská turistika nie je vhodná pre každého psa a tak ako človek, aj každý pes je iný a majiteľ vie najlepšie odhadnúť, čo zvládne.

Hugo je na turistike ako doma a pohyb v prírode, v lesoch, na lúkach, kopcoch a pri jazerách si užíva, preto ho po starostlivom zvážení vhodnosti túry berieme všade, kde sa dá. Predtým, ako sa vydáte na túru nezabudnite na dostatok tekutín, tak ako pre seba, aj pre svojho psíka. V chránených územiach je potrebné dbať na to, aby pes neplašil zver, alebo nevystrašil okoloidúcich turistov.

Tu je niekoľko tipov na túry, kde môžete bez obáv zobrať aj vášho chlpáča a tipy na ubytovanie, kde ho privítajú s otvorenou náručou.

Baranec a túry v Západných Tatrách

Nenáročnou a predsa krásnou túrou môže byť napríklad Baranec v Západných Tatrách. Výstupová trasa začína buď zo Žiarskej chaty, alebo vedie cez Holý Vrch. Vybrali sme si okruh cez Holý Vrch a návrat cez Žiarsku chatu, odkiaľ sa v lete môžete po asfaltovej ceste spustiť k parkovisku týmito kolobežkami. Skrátite tak čas návratu aspoň o polhodinu.

V Západných Tatrách nájdete aj ďalšie, ktoré by mohli psíky bez problémov zvládnuť. Napríklad Baníkov, Volovec, či Bystrá. Kam sa so psom určite nevyberte, je Ostrý Roháč. Vrchol končí exponovaným terénom, ktorý sa prechádza pomocou reťazí.

Prosiecka a Kvačianska dolina

Okruh Prosieckou a Kvačianskou dolinou je veľmi nenáročný okruh, ktorý začína buď v Prosieku, alebo Kvačanoch a čaká vás rozprávkovo nádherná prírodná scenéria počas približne 16 km trasy. My sme vyrazili z Prosieku a napriek tomu, že to bolo v období, kedy Tatry hlásili najväčšie rekordy v návštevnosti turistov, dolinou sme išli úplne sami aj za pekného víkendového dňa. Niekde v strede sa nachádza najvyšší vodopád na okruhu s výškou približne 15 metrov. Na konci doliny sa nachádzajú 3 rebríky, takže menšie plemená v pohode prenesiete.

Následne sa prechádza lúkami, tzv. plošinou Svorad, ktorá vás dovedie až do obci Borové a za ňou už vstupujete do Kvačianskej doliny. Trasa tu vedie cez Mlyny Oblazy, na ktorých boli postavené mlyny a píla, ktoré sú dodnes udržiavané a funkčné. Počas prechodu Kvačianskou dolinou máte niekoľko výhliadok s nádhernými prírodnými scenériami. Túra vyústi v Kvačanoch a ak máte auto v Prosieku, čaká vás ešte 6 km prechádzka, s nádhernými výhľadmi na Liptovskú Maru, späť do dediny.

Tip na ubytovanie: Chata Kvačany je štýlová chata pre 12 osôb v Kvačanoch v nádhernom prírodnom prostredí. Drevená chata je vybavená krbom na drevo, veľkou záhradou s terasou. A počas celého pobytu môžete bezplatne využívať bazény a sauny vo Wellness Hoteli Chopok**** v Demänovskej doline.

Malá Fatra

Nádherná príroda Malej Fatry a okolie Terchovej je jedno z našich najobľúbenejších. Samozrejme, keď máme so sebou psíka, neprechádzame Jánošíkové diery, ani nejdeme na náš milovaný Veľký Rozsutec, ale vyberáme pre psov jednoducho dostupné kopce ako Veľký a Malý Kriváň, Chleb, či Stoh. Turistické trasy po hrebeňoch Malej Fatry ponúkajú nezabudnuteľné zážitky a váš pes sa bude tešiť z prítomnosti v prírode

Typ na ubytovanie: Hotel Rozsutec*** je jeden z najlepších wellness hotelov v Malej Fatre a jeho veľkou výhodou pri potulkách so psíkom je, že vás s ním bez problémov ubytujú. Nachádza sa 3 km od obce Terchová a ponúka krásny výhľad na hrebeň Malej Fatry, Malý a Veľký Rozsutec

Vysoké Tatry

Bílikova chata, Rainerova útulňa, Zamkovského a aj Téryho chata. Túto trasu zvládne aktívny pes, zvyknutý na pohyb, bez najmenších problémov. Dostanete sa sem zo Starého Smokovca cez Hrebienok, alebo Tatranskú Lomnicu. Túru je možné absolvovať celoročne, v zime je ale výstup kvôli snehu a ľadu náročnejší. Po ceste budete prechádzať popri krásnych Studenovodských vodopádoch, ktoré sú vyústením Studeného potoka.

Trochu náročnejšou túrou, ktorá vás ale na konci odmení jedným z najkrajších výhľadov v Tatrách, je Kôprovský štít. Celá trasa z Popradského plesa má približne 20 km, takže si najprv svojho psíka preverte na kratších trasách.

Vysoké Tatry samozrejme ponúkajú mnohé ďalšie možnosti, vždy si však vopred overte exponovanosť terénu, aby vás neprekvapili umelé stupačky a reťaze, kde by ste trápili nie len seba a svojho psa, ale aj zdržiavali ostatných turistov.

Typ na ubytovanie: Hotel Fis*** je ideálnou voľbou na ubytovanie pokiaľ sa nachádzate vo Vysokých Tatrách so psíkom. Prečítajte si aj našu recenziu z pobytu v Hoteli Fis

Nízke Tatry

Nízke Tatry sú pre túry so psom ideálnym miestom a vydať sa môžete skoro na všetky ich kopce. Chopok, Ďumbier, Poľana. Na potulkách za vrchmi Nízkych Tatier zažijete úžasné túry s dokonalými výhľadmi. Trúfnuť si môžete aj na hrebeňovku, trasa vedie z Donovalov po Telgárt a je dlhá približne 100 kilometrov.

K najkrajším skalným útvarom na Slovensku jednoznačne patrí Ohnište v Nízkych Tatrách. Vedie sem niekoľko trás, tá najkratšia začína v Malužinej. Po ceste si vychutnáte panenskú prírodu a na konci vás čaká skalné okno v pozadí s Chopkom a Ďumbierom.

Tip na ubytovanie: Hotel Srdiečko*** na južnej strane Chopku je dobrým východiskovým bodom na túry po juhozápadnej strane Nízkych Tatier

Slovenský raj

Ísť so psíkom do Slovenského raja sa môže zdať na prvé počutie trošku nepraktické. Malé plemená viete cez rebríky preniesť v špeciálnych prenosných taškách a tie väčšie majú zase na výber veľa trás, kde nie sú rebríky, ani umelé pomôcky, ktoré by psík mal prejsť po svojich. Ideálnym výberom je prechod cez Dedinky na Malé a Veľké Zajfy až po Gerevy.

Typ na ubytovanie: Apartmán Mlynky*** sa nachádzajú v krásnom a tichom horskom prostredí rovnomennej obci Mlynky. Toto územie sa nachádza v tichej časti Slovenského raja.

Okolie Bratislavy

Ak by ste mali chuť na túru v okolí Bratislavy, Vysoká s nadmorskou výškou 754 m n.m. je jedna z najlepších volieb. Je to najnavštevovanejší vrch Malých Karpát a vyznačuje sa krásnymi panoramatickými výhľadmi na Karpaty, Podunajskú pahorkatinu, ale aj na vzdialené kopce Považský Inovec a Tríbeč. Najlepšia trasa na Vysokú vedie z Kuchyne.

Typ na ubytovanie: Hotel Devín**** priamo v centre Bratislavy vás ubytuje aj s vaším psíkom.

Daniela a Elizabeth

Majitelia väčších plemien, alebo keď 50x za deň počuješ otázku: „To je kôň či pes?“


Druhú časť našej psíčkárskej redakcie zastupuje nemecká doga Elizabeth 2. Ja ako jej panička, som sa tiež viackrát stretla s názorom, že takýto psík do hôr nepatrí a prečo vlastne nemá celý deň náhubok? Uznávam, že jej veľkosť môže budiť rešpekt, no povahou je to živý Scooby Doo verný svojej animovanej predlohe. Už po prvej menšej túre som videla, že v horách okamžite ožije a, že jej to tam vonia tak dobre ako mne. Tak prečo ju nechať čakať doma v posteli? ????

Malé Karpaty zo Smoleníc alebo Bukovej

Keďže Eli 2 nemám od šteniatka, jej kondíciu som začala objavovať postupne a pomaly. Odštartovali sme na mieste, ktoré máme najbližšie a je nenáročné. Náš obľúbený východiskový bod je dedinka Smolenice. Zaparkovali sme rovno pri kostolíku. Tu sa môžeš vydať dvomi trasami. Ja rada pokračujem smerom k zámku. Hrad obklopuje nádherné prostredie a rozľahlá lúka. Povinnú foto zastávku nikdy nevynecháme. Občas ju troška aj okoreníme. Tu nižšie ešte s Elizabeth 1.

Na najvyšší vrch Malých Karpát pokračujeme po značkách a vo vhodnej obuvi (neboj nechodím do lesa v converse teniskách, ) cestou ktorá sa vnára do bukového lesa. Záruby sa nachádzajú vo výške 768 m n. m. Je to síce menej náročná túra, no jemný stupáčik do kopca ťa čaká aj tu.

Eli odporúča aj trasu z dedinky Buková. Zaparkovať môžeš pri vodnej nádrži, odkiaľ sa úzkym chodníčkom po žltej značke dostaneš až k lesu. Tu nastáva výmena farieb. Ďalej pokračujeme po červenej – Štefánikovej magistrále. Túra sa tiež radí medzi menej náročné, no, len čo začne stúpanie, tvoju kondičku preverí aj tento 555 m n. m. vysoký “kopček“ a náš cieľ, Ostrý kameň. Eli má pohon 4×4, takže s prehľadom cupitala vedľa nás. Mimochodom tieto trasy sa dajú spojiť. Z Ostrého kameňa môžeš pokračovať za mňa najkrajšou cestou cez Karpaty – na Záruby až do Smoleníc.

Kam so psom v Tatrách ( Nízke + Vysoké )

Západné Tatry

Tu súhlasíme s Hugom. Západné Tatry sa mimoriadne páčili aj nám. Dobrým východiskovým bodom je Račková dolina. Spomeniem napríklad túru na kopec Bystrá. Je najvyšším kopcom Západných Tatier s výškou 2 248 m n. m. Po ceste hore sme stretli menej ako desať ľudí, a to v strede sezóny cez víkend. Nádherné Bystré plesá sme si dokonca užívali osamote. Z kopca je výhľad napríklad na poľskú stranu Tatier, Bystrú dolinu, Pyšné sedlo, Blyšť a do Gáborovej doliny.  

Chata pri Zelenom plese

Mimoriadne obľúbená túra na Brnčalku, preto treba rátať s tým, že tu cestou stretneš aj viac ľudí. My sme zvolili najjednoduchší a nenáročný prístup cez dolinu Bielej vody. Aj, keď som miestami mala pocit, že každý slovo nenáročný vnímame po svojom. Na túre nás sprevádzala aj naša psia kamoška Luna (na foto nižšie ). Po výstupe si na chate za odmenu pochutnaj na niečom sladkom. Všetky štyri odporúčame – varia tam veľmi dobre. No nielen miestnu kuchyňu sme si okamžite zamilovali. Výhľad na vrcholky Belianskych Tatier a scenériu okolia chaty je očarujúci.

Hurá so psom na Ďumbier

Vyrážali sme z Demänovskej doliny. Túra patrí medzi stredne náročné, preto si zbaľ poriadnu desiatu. Táto trasa sa mi veľmi páčila, keďže po ceste sme natrafili na miesta plné húb. V závere však poriadne preverila našu kondičku. No vidieť najvyšší vrchol Nízkych Tatier – 2 043 m n. m. je pastva pre oči. Suma sumárum videli sme kopec Ďumbier a jednu “Dumb“ turistku (mňa) ktorá na túto túru vyrazila v nerozchodených topánkach. Eli 1 si pochvaľovala tiež a nasledujúci deň dobíjala baterky, kým my sme sa kúpali v Tatralandii.

Veľký Kriváň so psom

Tu sme troška podvádzali. Nerobíme to často, ale, keď si v časovej tiesni a chceš vidieť, čo najviac je “dogfriendly“ lanovka naozaj spása. Turistická trasa na najvyšší vrch Malej Fatry sa taktiež považuje za náročnú trasu s veľkým výškovým rozdielom.  A aj z toho dôvodu sme si ju zjednodušili kabínovou lanovkou Vrátna – ChlebVyviezla nás až k Snilovskému sedlu. Odtiaľ sme pokračovali turistickým chodníkom s červenou turistickou značkou až na vrchol. Trvalo nám to približne 40 minút. Z vrcholu sa môžeš vrátiť po tej istej trase alebo po červenej turistickej značke do sedla Bublen a následne po žltej značke cez Chrapáky po modrej do sedla za Kraviarským a nakoniec späť do Vrátnej po zelenej turistickej značke. Dĺžka tejto trasy je 11 km a považuje sa za náročnú trasu.

Zrúcaniny hradov

Gýmeš, Pajštún, Dobrá voda či Čachtický hrad

Zrúcaniny hradov zvyčajne bývajú “dogfriendly“ a môžeš ich bez obáv navštíviť aj s chlpáčom. Na Slovensku sa ich nachádza nespočetne v každom okrese. My sme navštívili všetky hore spomenuté a aj mnohé ďalšie. Výstup na Gýmeš ( na foto nižšie) trval najdlhšie, ale nebol náročný. Aj nasledujúce hrady sú zoradené podľa dĺžky výstupu.

Naše tipy a postrehy na záver

Dobiť baterky

Aj keď sa naši štvornohí parťáci zdajú byť nezničiteľní, treba im dopriať aj zaslúžení oddych. Preto my na našich pobytoch preferujeme len jednu celodennú náročnejšiu turistiku. Náš kamzík tiež potrebuje dostatočný čas na odpočinok a regeneráciu. Nasledujúce dni ju nechcem až príliš zaťažovať – samozrejme to záleží aj od počasia

Nespoliehaj sa na rady miestnych

Nemyslím to v zlom. Len väčšina z nich má inú časomieru na dĺžky túr, ktoré už dôverne poznajú. Dvojhodinová odporúčaná nenáročná prechádzka sa pre nás stala 5 hodinovým neplánovaným výletom. Áno je možné, že naša kondička bola v ten deň žalostná, ale značky hovorili v náš prospech. S tým súvisí aj ďalší tip.

Trasu si dopredu prever alebo offline mapy tvoj najlepší priateľ

Banalita uznávam. A aj tak si často krát trieskam hlavu. Veľa krát dám ruku do ohňa za môjho mobilného operátora. No dôkladným včasným plánovaním by som predišla viacerým situáciám. Nie som ten typ čo, potrebuje mať plán od A do Z dopredu. Rada si nechávam otvorené dvierka na neplánované dobrodružstvo. No na našom poslednom výlete nás kompletne zradila technika. Preto do budúcna budem pripravená aj na to, že signál nechytím vôbec.   

Pozor na packy

Sú túry, ktorým predchádzajú niekoľko kilometrové asfaltové cesty. Týmto sa do budúcna tiež vyhneme. Nie sú vhodné pre labky našich štvornohých miláčikov. V lete už vôbec nie. Eli preferuje horské chodníčky. (Tu sme troška závideli Hugovi, že sa zmestí do ruksaku. ) – ruksak pre dogu sme veru nezbalili. Tiež máme zbalený špeciálny prípravok na packy. Pri objavovaní a oňuchávaní všetkého možného dostanú vždy zabrať.

Za všetky naše spoločné výlety s Eli 1 a aj Eli 2 som veľmi vďačná. Musím povedať, že vďaka nim sa mi udialo nespočetné množstvo situácii, zážitkov a interakcií, na ktoré často spomínam. Ak aj ty máš štvornohého miláčika ako parťáka do pohody, aj nepohody a rozmýšľaš či ho vziať so sebou – neváhaj. Hlavne sa sústreď na to, ako to ide a nie na zbytočné limity. Ako vidíš na túre môžeš stretnúť aj nášho koníka.  🙂

 

5/5 - (8 votes)
Klikni a nechaj nám komentár

Mirka si už dávno uvedomila, že jeden život jej bude málo, aby stihla zažiť všetko čo si naplánuje a navštíviť všetky miesta o ktorých sníva. Preto vyberá vždy to najlepšie. Najviac miluje neporušenú prírodu ďaleko a vysoko v horách. Stretnete ju na lyžiach, v meste pri knihe, na káve, na skale, v posilke, telocvični, v galérii, so psom v lese, či bežať popri Dunaji. V Pelikáne robí presne to, čo ju baví a ako produktová špecialistka pre vás spája najlepšie letenky s najlepšími hotelmi a zážitkami.

Spoznaj krásy Slovenska

Inšpirácie

Turistika v Malej Fatre

Autor 11 septembra, 2021

Inšpirácie

Navštív kopce Veľkej Fatry

Autor 30 júna, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend: Zrubová chata Júlia

Autor 20 júna, 2021

Tip na víkend

4*Salamandra Hotel s raňajkami

Autor 23 apríla, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend – Orava Village

Autor 23 apríla, 2021

Inšpirácie

Ako sa nesprávať v prírode!

Autor 8 apríla, 2021

Inšpirácie

Tip na jarnú turistiku? Morskie Oko

Autor 17 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Kamenné more

Autor 16 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Špania dolina

Autor 17 februára, 2021

ZOO

Vianočné sviatky v zoo

Autor 15 januára, 2021

Inšpirácie

Vodopády na Slovensku

Autor 5 januára, 2021

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Liptovský dvor

Autor 9 novembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kutica

Autor 27 októbra, 2020

Tip na víkend

Na Lomnickom štíte snežilo

Autor 29 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kotydž

Autor 14 septembra, 2020

ZOO

Voči šelmám bez rešpektu

Autor 11 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Chalets CEDER

Autor 8 septembra, 2020

Tip na víkend

FoRrest Glamping

Autor 1 septembra, 2020

Tip na víkend

Víkend v Košiciach v hoteli Yasmin

Autor 30 júla, 2020

Najčítanejšie dnes

Odporúčame tiež

Inšpirácie

Turistika v Malej Fatre

Autor 11 septembra, 2021

Inšpirácie

Navštív kopce Veľkej Fatry

Autor 30 júna, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend: Zrubová chata Júlia

Autor 20 júna, 2021

Tip na víkend

4*Salamandra Hotel s raňajkami

Autor 23 apríla, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend – Orava Village

Autor 23 apríla, 2021

Inšpirácie

Ako sa nesprávať v prírode!

Autor 8 apríla, 2021

Inšpirácie

Tip na jarnú turistiku? Morskie Oko

Autor 17 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Kamenné more

Autor 16 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Špania dolina

Autor 17 februára, 2021

ZOO

Vianočné sviatky v zoo

Autor 15 januára, 2021

Inšpirácie

Vodopády na Slovensku

Autor 5 januára, 2021

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Liptovský dvor

Autor 9 novembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kutica

Autor 27 októbra, 2020

Tip na víkend

Na Lomnickom štíte snežilo

Autor 29 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kotydž

Autor 14 septembra, 2020

ZOO

Voči šelmám bez rešpektu

Autor 11 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Chalets CEDER

Autor 8 septembra, 2020

Tip na víkend

FoRrest Glamping

Autor 1 septembra, 2020

Tip na víkend

Víkend v Košiciach v hoteli Yasmin

Autor 30 júla, 2020

Inšpirácie

Ponuka dňa: 3*Hotel Srdiečko so SKIPASSOM

Autor 24 novembra, 2023

Inšpirácie

Ponuka dňa: 4* Hotel Belassi v centre Bojníc

Autor 9 novembra, 2023
koruna turca
Hore