Nájdeš nás aj na:

Inšpirácie

1O Najznámejších tiesňav na Slovensku

1O Najznámejších tiesňav na Slovensku

Slovensko sa môže pochváliť mnohými prírodnými krásami. Okrem jaskýň, kopcov a lesov medzi ne patria aj rokliny, kánony a tiesňavy. Nájdeš ich po celom Slovensku. Možno so mnou budeš súhlasiť, že keď sa postavíš uprostred nich, pripadáš si bezhlavo stratený a s otvorenými ústami pozoruješ to obdivuhodné dielo prírody. Časť z nich je v zime uzavretá, no v ostatných sa môžeš strácať celoročne. Ja som vybrala tieto:

Jánošíkové diery

Jánošíkove diery sa nachádzajú v národnej prírodnej rezervácii Rozsutec. Preteká nimi Dierový potok, ktorý ich vyformoval. V Dierach sa nachádza viac ako dvadsať vodopádov, ktoré spolu vytvárajú Vodopády Dierového potoka. Skladajú sa z troch častí:

  • Dolné diery – sú sprístupnené náučným chodníkom. Nachádzajú sa v nich dva vodopády (1 m a 3,5 m), ktoré sú súčasťou vodopádov Dierového potoka
  • Nové diery – tiesňava vybieha z Dolných dier proti prúdu menšieho Dierového potoka. Nachádzajú sa tu 4 vodopády s výškou 1 až 2 metre. Pomenovanie dostali podľa toho, že boli z celej sústavy Jánošíkových dier sprístupnené ako posledné. 
  • Horné diery – táto tiesňava je medzi vrchmi Veľký Rozsutec a Malý Rozsutec. Potok prudko klesá popri deviatich vodopádoch s výškou 2 m až 4 m. Diery sú pri veľkých dažďoch nepriechodné, pretože sa dajú zdolať iba pomocou rebríkov, reťazí a lávok. Uzavreté sú aj v zimnom období. 

Manínska tiesňava

Prírodná rezervácia Manínska tiesňava je najužšia tiesňava na Slovensku. Je to jediná priama cesta, ktorá spája menšie obce ako Záskalie, Kostolec a Vrchteplá so svetom. Skalnaté steny Manínskej tiesňavy, ktoré sú vysoké cez 400 metrov, vznikli eróznou činnosťou pôvodného bradla, ktoré rozdelil Manínsky potok na dva samostatné vrcholy, Veľký a Malý Manín. Priamo cez tiesňavu prechádza cesta a náučný chodník, ktorý ťa prevedie jej najkrajšími miestami. Vedie po trase: Manínska tiesňava, Autocamp – Veľký Manín, Vápencová jaskyňa – Odbočka na Partizánsku jaskyňu – Pod Veľkým Manínom – Záskalie – Manínska tiesňava – Manínska tiesňava, Autocamp. PS. Výhľad z Veľkého Manína stojí za všetky drobné. Priamo na vrchol turistická značka nevedie, no ak pôjdeš po žltej od kempu v Manínskej tiesňave, tak po výstupe na hrebeň odporúčam odbočiť do prava a pokračovať po dobre viditeľnom chodníku. Za pár minút si tam.

Zádielska tiesňava

Národná prírodná rezervácia Zádielska tiesňava sa nachádza vo východnej časti Slovenského krasu, hneď za malebnou a turistickou obcou Zádiel. Táto tiesňava je 3 km dlhá a jej začiatok sa nachádza pod vrchom Havrania skala. Celková dĺžka Zádielskej doliny je približne 10.3 km. Hĺbka tiesňavy je vyše 300 m a šírka dna na niektorých úsekoch je iba 10 metrov. Kochať sa môžeš jej masívnymi skalnými bralami, kolmými stenami a útesmi, ktoré majú bizarné tvary. Lokalitou tiež vedie okružný náučný chodník z obce Zádiel, dlhý 7.5 km. Na území tiesňavy sa vyskytuje až 120 jaskýň s prekrásnymi sieňami. Najznámejšia z nich je 17 m dlhá Kráľovská jaskyňa.

Veľký Sokol

Najdlhšia z tiesňav Slovenského raja je tiesňava Veľký Sokol. Svoj názov dostala na základe povesti o malom bábätku, ktoré uniesol sokol. Jeho kosti sú údajne dodnes roztrúsené na vysokých bralách nad roklinou. Tiesňava svojmu názvu však nezostáva nič dlžná. Kvôli prístupnosti patrí skôr k menej navštevovaným v Slovenskom raji. Jej dĺžka je približne 6 km a počas jej prechodu musíš zdolať prevýšenie takmer 300 m. Taktiež si musíš poradiť s viacerými drevenými či kovovými rebríkmi. Potok Sokol, ktorý preteká roklinou, vytvára tri krásne vodopády – Veľký, Malý a Kaskádový. Nad ním sa miestami až do výšky 300 m dvíhajú mohutné skalné zrázy. Dávaj si pozor. Platí tu piaty, teda najvyšší stupeň ochrany prírody. Turistom je prístupná v každom ročnom období. Dolinou Veľkého Sokola vedie žlto značený turistický chodník. Najlepším východiskom na túto túru je turistické centrum Podlesok v severnej časti Slovenského raja alebo osada Hrabušická Píla. 

Haluzická tiesňava

Haluzickú tiesňavu nájdeš pri obci Haluzice v okrese Nové mesto nad Váhom. Hneď po príchode do obce Haluzice zbadáš parkovisko na pravej strane. Vedľa je obecný úrad. Pokračuj ďalej v smere do obce a po pár metroch nájdeš označenie vstupu do tiesňavy. Aj táto tiesňava je od roku 1963 prírodnou pamiatkou. Nazývaná je aj Prierva, Haluzický výmoľ či Sprašová súteska a vznikla činnosťou Haluzického potoka. Jej dĺžka asi 1,5 km a okolité svahy a steny siahajú až do výšky 50 metrov. Tiesňava je miestami široká až 200 metrov a neustále sa rozširuje. Prechod ňou bez problémov zvládnu aj deti.

Tesárska roklina

Kúsok od obce Hontianske Tesáre nájdeš veľmi neobvyklú roklinu. Nie je veľmi dlhá no je rozhodne jedinečná. Vznikla pôsobením vody, vulkanických hornín a od roku 1999 je vyhlásená za národnú prírodnú pamiatku. Priamo v nej sa dokonca nachádzajú aj štyri vodopády. Najväčší z nich dosahuje výšku 8 metrov. Roklina je úzka a stúpanie vedie cez kamene, ktorých tvary sú nádherne vymodelované. Vzduch v rokline je nezameniteľne svieži, takže nezabudni z hlboka dýchať. Roklina je prechodná iba v jednom smere, a preto je nutné sa na jej konci vrátiť tou istou cestou späť. Prístupná je po celý rok. Dostaneš sa tam po červenom turistickom chodníku z dedinky Hontianske Tesáre (cca 2 km).

Kam na výlet počas farebnej jesene? 9 tipov na jesenné výlety po Slovensku

Králická tiesňava

Približne 6 km od Banskej Bystrice sa nachádza ďalšia nádherná prírodná pamiatka. Vstup do tiesňavy je situovaný na hlavnej ceste medzi obcami Tajov a Králiky – pár metrov pred najostrejšou zákrutou tohto cestného úseku. Z obce Králiky tam vedie značený chodník. Údolie tiesňavy prerezáva Farebný potok, ktorý sa zarezával do vápencového podkladu a tak vznikli bralá týčiace sa miestami až do výšky 20 m. Trasa vedie dvakrát i cez samotný potok. Králická tiesňava je dlhá približne 2 km, avšak je stále v procese budovania a údajne má dosiahnuť 7 km dlhý okruh. Prechod ním je nenáročný, zvládnu ho aj deti. Na konci cesty ťa čaká majestátny 7 metrov vysoký vodopád. Králickou tiesňavou sa však dá ísť oboma smermi, hore i dole.

Juráňová dolina

Ďalšia nádherná tiesňava sa nachádza v Oravickej kotline v severnej časti Západných Tatier pri slovensko-poľskej hranici. Je dokonca považovaná za jednu z najkrajších roklín na Slovensku. Dolina je národná prírodná rezervácia, ktorá je v správe TANAPu. Náučný chodník tiesňavou bol otvorený v roku 1986. Najatraktívnejšia dolná časť doliny sa nazýva Tiesňavy a charakterizujú ju strmé skalné steny a útvary známe ako „obrie hrnce“. Dolinou preteká Juráňov potok, ktorý významne dotvoril jej osobitý ráz. Tiesňavami vedie turistický chodník z Oravíc. Túra Juráňovou dolinou nie je náročná, zvládnu ju aj rodiny s deťmi.

Tiesňavy Juráňovej doliny sú v termíne od 1.11. – 15.6. uzavreté.

Tiesňava Kyseľ

Kráľovná Slovenského raja je najnavštevovanejšou a najtypickejšou tiesňavou. Tiesňava Kyseľ spoločne so Sokoľou dolinou a časťou doliny Bieleho potoka tvoria národnú prírodnú rezerváciu Kyseľ. Do doliny Kyseľa sa môžeš dostať pešo po vyznačených chodníkoch zo Spišskej Novej Vsi a Dediniek.

Malý Kyseľ

Kratšia odnož tiesňavy Kyseľ. Leží na východnom okraji planiny Glac. Potok, ktorý ňou preteká, pramení pod Malou Poľanou a vytvára Malý vodopád a Machový vodopád (bol pokrytý machom). Turistický chodník vedie len v smere proti toku potoka.

Veľký Kyseľ

Táto odnož bola poslednou sprístupnenou tiesňavou v Slovenskom raji. Potok, ktorý ňou preteká, pramení pod Veľkou Poľanou. Z viacerých vodopádov je najznámejší Pawlasov vodopád, ktorý treba prekonať po drevenom rebríku. Turistický chodník vedie len v smere proti toku potoka.

Sokolia dolina

Jedna z najdivokejších tiesňav Slovenského raja ležiaca na východných okrajoch planiny Glac. Objavená a preskúmaná bola ako jedna z posledných. Nachádza sa v nej Závojový vodopád, ktorý je najvyšší v Slovenskom raji. Meria približne 70 m.

Vodopády v Tiesňave:

  • Ferata Kyseľ – Barikádový, Kaplnkový, Roklina, vodopád v Temnici, Obrovský vodopád
  • Kyseľ (prístupná časť) –  Karolínyho vodopád
  • Veľký Kyseľ – Pawlasov vodopád, vodopád Ochrancov prírody, vodopád v Bariére

S touto roklinou sa spája aj veľmi smutná udalosť. Tiesňava Veľký Kyseľ bola uzavretá po jednom z najdramatickejších požiarov v histórii Slovenského raja. Príroda sa z tejto katastrofy spamätávala 40 rokov. Verejnosti bola dlho prístupná iba náhradná trasa vedúca časťou, ktorú nezasiahol požiar. Od roku 2016 je však sprístupnená aj požiarom zasiahnutá časť formou ferraty – Ferrata HZS Kyseľ. Spodná časť rokliny od ústia rokliny pri Bielom potoku po mostík nad Obrovským vodopádom je sprístupnená formou ferraty, je jednosmerná a je vybavená istiacimi lanami a stúpačkami. Pohyb po ferrate je výlučne zdola nahor, čiže proti smeru toku potoka! Ferrata Kyseľ je prístupná od 15.6. do 31.10.

Za najkrajšími prírodnými scenériami až do raja

Prosiecka dolina

Prosiecku dolinu, ktorá je tiež vyhlásená za národnú prírodnú pamiatku, nájdeš v Chočských vrchoch. Je prístupná po značených turistických chodníkoch z obcí Prosiek, Veľké Borové a aj Malatiná. Hneď pri vstupe do doliny ťa čaká najpôsobivejší zjav celej doliny – Vráta. Sú to dve vysoké skalné steny stojace oproti sebe. Prosiecka dolina je známa nádhernou prírodou a predovšetkým rôznorodými skalnými útvarmi. V celkovej dĺžke asi 3,5 km nájdeš veľké množstvo prírodných krás, skalné steny, vodopády a bohaté druhy lesných rastlín. Na križovatke „Sokol“ sa môžeš dostať k 15 m vysokému vodopádu Červené piesky a ďalej pokračovať do skalnatej časti doliny. Tieto skalné rokliny je potrebné zdolávať rebríkmi, ktoré však majú pevnú konštrukciu, takže sa nemáš čoho obávať. Rebríky by mali zvládnuť i starší návštevníci. Prosieckej doliny možno spojiť s návštevou neďalekej Kvačianskej doliny. Sú prepojené funkčným náučným chodníkom a je to veľmi pekná nenáročná prechádzka.

5/5 - (2 votes)
Klikni a nechaj nám komentár

Ako 15 ročná sa vybrala na tri mesiace do Kuala Lumpur a bola to láska. Cestovanie aj Malajzia. Pracovne precestovala veľa krajín z Ázie, no ak by mala vybrať jedno miesto, ktoré jej učarovalo, sú to Princové ostrovy 20 km juhovýchodne od Istanbulu. Na cesty po Slovensku, ale aj po Európe má už pár rokov svoju parťáčku - nemeckú dogu Elizabeth. Najobľúbenejšou krajinou, kde sa každý rok vracajú je Slovinsko.

Spoznaj krásy Slovenska

Inšpirácie

Turistika v Malej Fatre

Autor 11 septembra, 2021

Inšpirácie

Navštív kopce Veľkej Fatry

Autor 30 júna, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend: Zrubová chata Júlia

Autor 20 júna, 2021

Tip na víkend

4*Salamandra Hotel s raňajkami

Autor 23 apríla, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend – Orava Village

Autor 23 apríla, 2021

Inšpirácie

Ako sa nesprávať v prírode!

Autor 8 apríla, 2021

Inšpirácie

Tip na jarnú turistiku? Morskie Oko

Autor 17 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Kamenné more

Autor 16 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Špania dolina

Autor 17 februára, 2021

ZOO

Vianočné sviatky v zoo

Autor 15 januára, 2021

Inšpirácie

Vodopády na Slovensku

Autor 5 januára, 2021

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Liptovský dvor

Autor 9 novembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kutica

Autor 27 októbra, 2020

Tip na víkend

Na Lomnickom štíte snežilo

Autor 29 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kotydž

Autor 14 septembra, 2020

ZOO

Voči šelmám bez rešpektu

Autor 11 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Chalets CEDER

Autor 8 septembra, 2020

Tip na víkend

FoRrest Glamping

Autor 1 septembra, 2020

Tip na víkend

Víkend v Košiciach v hoteli Yasmin

Autor 30 júla, 2020

Najčítanejšie dnes

Odporúčame tiež

Inšpirácie

Turistika v Malej Fatre

Autor 11 septembra, 2021

Inšpirácie

Navštív kopce Veľkej Fatry

Autor 30 júna, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend: Zrubová chata Júlia

Autor 20 júna, 2021

Tip na víkend

4*Salamandra Hotel s raňajkami

Autor 23 apríla, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend – Orava Village

Autor 23 apríla, 2021

Inšpirácie

Ako sa nesprávať v prírode!

Autor 8 apríla, 2021

Inšpirácie

Tip na jarnú turistiku? Morskie Oko

Autor 17 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Kamenné more

Autor 16 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Špania dolina

Autor 17 februára, 2021

ZOO

Vianočné sviatky v zoo

Autor 15 januára, 2021

Inšpirácie

Vodopády na Slovensku

Autor 5 januára, 2021

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Liptovský dvor

Autor 9 novembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kutica

Autor 27 októbra, 2020

Tip na víkend

Na Lomnickom štíte snežilo

Autor 29 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kotydž

Autor 14 septembra, 2020

ZOO

Voči šelmám bez rešpektu

Autor 11 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Chalets CEDER

Autor 8 septembra, 2020

Tip na víkend

FoRrest Glamping

Autor 1 septembra, 2020

Tip na víkend

Víkend v Košiciach v hoteli Yasmin

Autor 30 júla, 2020

Inšpirácie

Ponuka dňa: 3*Hotel Srdiečko so SKIPASSOM

Autor 24 novembra, 2023

Inšpirácie

Ponuka dňa: 4* Hotel Belassi v centre Bojníc

Autor 9 novembra, 2023
koruna turca
Hore