Nájdeš nás aj na:

Rozhovory

Rozhovor s Viktorom Schillerom 2.časť: Keď človek začne robiť WHM, neznamená to, že teplá voda prestane existovať

Rozhovor s Viktorom Schillerom 2.časť: Keď človek začne robiť WHM, neznamená to, že teplá voda prestane existovať

Otužovanie sa poslednú zimu stalo fenoménom. S Viktorom sa obaja zhodneme na jednom – dúfame, že to vydrží. Viac sa o chlade a výhodách metódy Wim Hofa dočítaš v ďalšej časti nášho rozhovoru.

Zdroj: Viktor Schiller

Ako sa otužovať priebežne počas celého roka?

Možností je viac. Ja mám celoročne pre mojich kurzistov ľadové bazény. Nie je problém zdvihnúť zadok a prísť sa namočiť. Studená sprcha je samozrejme prvá možnosť. V lete môže mať voda samozrejme viac stupňov. Na každej pumpe predávajú ľadové kocky v päť kilovom balení, s ktorými si môžete naplniť vaňu.

Populárne sú aj sudy…

Pokiaľ máte vaňu, nepotrebujete ani sud. Záleží hlavne od toho, koľko stupňov je vonku, pretože napríklad letné noci vedia byť kľudne 18 – 20 stupňové. Keď ste v noci vonku a fúka vietor, tak vám skôr či neskôr začne byť zima. V noci v lete sa dá otužovať možno viac, ako by ste si mysleli. Najlepšie je spať nahý, bez prikrývky, pri otvorenom okne, v prievane a garantujem, že vám bude poriadna zima.

Pomáha chlad a otužovanie v boji so stresom?

Áno, pôsobí aj na stres a pôsobí aj na PTSD, čo je posttraumatický stresový syndróm. Tam je veľmi tenká línia, ktorá sa pre bežného človeka ťažko odhaduje. Keď nie ste unavená a vyčerpaná a máte len stres, tak je to efektné, pretože tým, že ľadová voda je stresor a vy sa naučíte v nej uvoľniť a kontrolovať, viete mať telo pod kontrolou. Je úplne jedno, či ten stres je kričiaci šéf alebo je to ľadová voda. Keď sa to raz naučíte, tak to viete. Lenže ak ste pritom vyčerpaná alebo vyhoretá, tak vás voda bude ešte viac vyčerpávať. A keď ste vyčerpaná veľmi ľahko ochoriete a tým pádom je to veľmi kontraproduktívne. Takže, keď je človek vyhoretý alebo chronicky unavený, tak by WHM-ko nemal robiť.

Pre koho je WHM metóda úplne nevhodná?

Pri WHM-ku je dôležité dýchanie. Hyperventilácia je stres. Spôsobuje zúženie ciev a tým pádom horšie prekrvenie. Ak niekto má kardiovaskulárne ochorenie alebo prekonal infarkt či mŕtvicu, nechce, aby sa jeho cievy otvárali a zatvárali. Takže nie je vhodná pre ľudí s kardiovaskulárnymi ochoreniami a ani pre ľudí s epilepsiou. Znova je to o prekrvení mozgu a môže spôsobiť spustenie záchvatov. Nie je vhodná ani pre tehotné a dojčiace mamičky, vďaka dennej dávke stresových hormónov, ktorá buď priamo pôsobí na vývoj plodu alebo cez mlieko na dieťa.

Zdroj: Viktor Schiller

Studená voda a tehotenstvo?

Keď už je telo zvyknuté, tak otužovať môžu aj tehotné ženy. No začínať v strede alebo kedykoľvek počas tehotenstva s otužovaním je podľa mňa blbosť. To by som nerobil, ani by som to nikdy nikomu neodporučil. Keď niekto už predtým otužuje, prečo nie.

A čo sa týka detí, kedy je vhodné začať? Viem, že máte malého syna, ako to vyzerá u vás?

Do pol roka som mu dal pokoj. Bol oblečený ako malé dieťa, ktoré sa narodilo vo februári. Od pol roka, čo bol koniec leta, som ho začal umývať v studenej vode, ale len pri menení plienok. Pri sprche sa mu to už moc nepáčilo. Používame vlažnú vodu. Hlavné je rešpektovať dieťa. Poslednú jeseň som chodil plávať do Draždiaka. V októbri som si povedal, že ok tak vyskúšajme, čo s tou studenou vodou a povedal som mu, že tak poď. Vošiel som do vody a on išiel za mnou. No a jedného dňa povedal, že už nejde a bolo vidno, že už sa mu tá teplota nepáči a vtedy sme prestali. Nijako som ho nenútil, ani nebrával ho ďalej so sebou.

Sama som počula rôzne, aj odborné názory na to, kedy s deťmi začať. Tiež som ako malá chodila vyzlečená a bosá a chorá som nebola…

Je to to isté ako u dospelých. Ak je dieťa celý život naobliekané a potom ho začnem dávať do ľadovej vody, tak to je blbosť. Skôr je vhodnejšie to, čo robím ja. Doma ho umývam v studenej vode od pol pása dolu. Na kúpanie má vlažnú vodu, horúcu vodu nepoužívame. Keď chce ísť do vody na jazere, nech ide, a keď nechce, je to znamenie, že buď nemôže alebo je už moc studená.

Ako fungujú teraz Vaše kurzy?

Minulý rok v januári som otvoril centrum Wim Hofovej metódy, ktoré je určené pre WHM-ko a je prvé na Slovensku. Primárne je všetko prezenčná forma, pretože my nemôžeme robiť online kurzy, to sa dá iba u Wima. Keď to umožňujú pravidlá, tak sa stretávame u mňa v centre. No či to je prezenčne tu v sále alebo online na obrazovkách závisí od situácie. Robím aj intenzívne jednodňové, tie sme nazvali Imunity Booster. Osvedčená klasika s najlepšími výsledkami sú 10 týždňové kurzy. Tie sú prezenčné, len pri covid opatreniach sa presúvajú na online obrazovku.

Zdroj: Viktor Schiller
Zdroj: Viktor Schiller
Zdroj: Viktor Schiller

Aký je rozdiel medzi WHM a otužovaním?

Veľa ľudí si to spája, ale sú to v podstate opozitá. Otužovanie a teraz budem hovoriť o tom klasickom klišé – raz za týždeň do jazera. Ľadová voda tu pôsobí formou silného stresu a potom má telo zase týždeň pokoj. Neprebieha žiadna adaptácia. Na to, aby sa telo adaptovalo, potrebuje stres častejšie. Raz za týždeň je to jednorazový šok a telo zareaguje. Vyprodukuje viac protizápalových citokýnov a tam to končí. Pri WHM-ku je dýchanie, sústredenie a chlad. Mierny chlad nie intenzívny. Ak sa bavíme o klasickej metóde studenej sprchy, tak sa dá robiť celoročne a nepôsobí formou šoku.

Tým pádom prichádza k adaptácii a budovaniu odolnosti. Čo pri klasickom otužovaní neprichádza, pretože ešte som nevidel jediného otužilca, ktorý by behal v kraťasoch a bolo by mu to príjemné. Tí, čo si dávajú aj studené sprchy sú na tom určite lepšie čo sa týka odolnosti na chlad v bežnom živote. Druhá vec je, že pri WH metóde máte vybudovaný hnedý tuk, ktorý generuje viac tepla. To znamená, že aj keď pôjdete do jazera alebo sprchy, tak vám nebude zima. Čo u bežných otužilcov nie je pravda. Takže po absolvovaní WHM-ka a celého prerodu, by ste mali generovať viac tepla, mať zvýšený metabolizmus a v chlade by vám nemala byť zima.

Aký je váš názor na kombinovanie sauny, horúcej a studenej vody?

Sauna je absolútne bez problémov. To vravím aj ľuďom na dlhodobých kurzoch, že keď človek začne robiť WHM, to neznamená, že teplá voda prestane existovať. To je taká škatuľka, čo si veľa ľudí myslí, že „teraz robím WHM-ko, som Wimhofista, už v živote nebudem mať teplú sprchu“. To je zasa nonsens, pretože ako sme vraveli, keď sme unavení, teplo potrebujeme doplniť tak, aby sme nemuseli míňať energiu na tvorbu ďalšieho tepla. Čiže ja tiež, ak som unavený, dajme tomu ako dnes, že začínam o desiatej ráno a končím večer o desiatej, tak určite neprídem domov a nedám si ľadovú sprchu. Radšej si dám teplú vaňu, zrelaxujem, odpočiniem a doplním energiu.

Čo sa týka sauny, je dobrá, ale opäť je to o jej správnom použití. Niektorí ľudia tam chodia na pol hodinu. Robiť s extrémnym chladom a vyčerpať sa, alebo robiť s extrémnym teplom a vyčerpať sa, vo výsledku človeku vôbec nepomôže. Keď sa sauna používa tak ako má, tak pôsobí správne a je to super vec, nemám s tým absolútne problém. Horúce kúpele a striedanie teplôt je presne ten správny cievny telocvik

Existuje nejaký recept na momentálnu situáciu, ktorá znásobuje pocity úzkosti, stresu, depky, nechuť a stratu motivácie? Pomôže chlad a WHM ?

Má to aj tieto účinky, práve vďaka hormónom, ktoré produkuje. Ale aj kvôli tomu, že človek si uvedomí, že dokáže so stresom pracovať a dokáže sa v strese uvoľniť. Teraz sa bavíme napríklad o ľadovej sprche. Psychicky ste odolnejší. Zároveň nával endorfínov vám spôsobí, že sa cítite ako vymenený a zrazu všetko je super. To isté majú bežci, keď si chodia zabehať. To isté majú aj ľudia, keď idú z posilky. Je to hormonálne oblbnutie tela alebo mysle. Ak ľudské telo toto dokáže, nevidím dôvod prečo to nerobiť, keď je človek v úzkych. Ale netvrdil by som, že iba WHM vás vytrhne. Keďže je to kvôli endorfínom, tak viem, že tak spôsobí akákoľvek fyzická záťaž, ktorá je robená s radosťou, či už to je posilka alebo behanie.

Áno, silná súčasť toho je radosť. Dá sa ako jedna z častí vygenerovať?

Treba pochopiť ľudskú fyziológiu. Keď chápete ako funguje telo, tak pochopíte čo, ako a prečo tak pôsobí. Potom nie ste odkázaná na to, že sauny robia dobre, lebo to povedal Juro. Viktor povedal, že WHM-ko, tak budem robiť WHM-ko. Človek je vlastne otrokom, lebo nevie čo a prečo funguje a iba celý život skúša. Jednoduchšie je naučiť sa ako telo funguje, čo jednotlivé metódy robia a potom ho máte iba ako nástroj a robíte to čo potrebujete. Majte v hlave usporiadané čo chcete dosiahnuť. Veľa ľudí nechápe, čo spôsobuje, tak dávajú do toho falošné nádeje. Príklad sú typickí vyhoretí ľudia a WHM-ko. Myslia si, že si prečítajú Wimovu knihu a zistia aký je človek z toho nabudený a ako to ľuďom pomáha. Myslia si, že to je presne ich prípad a pritom si tým uškodia. Ale rovnako by si uškodili aj s behaním a maratónmi. Keď vidíte krízu stredného veku a vyhoretých podnikateľov, všetci behajú maratóny, čo je totálna blbosť.

WHM-ko je metóda, ktorá má svoje jasné aplikácie, čo sa týka odolnosti a tiež zdravia a imunity. Ale má aj  svoje limity, tak ako všetko ostatné na svete. Preto robím aj BASE systém, lebo je ako keby zrkadlo k WHM-ku. WHM-ko vás posúva pomocou mierneho stresu dopredu a likviduje vyhoretých a BASE systém, dáva dokopy vyhoretých a keď už nie sú vyhoretí, tak môžu prejsť na WHM.

Viac sa o chlade a výhodách metódy Wim Hofa dočítaš v prvej časti nášho rozhovoru a na webových stránkach Viktora Schillera.

Ďakujem za rozhovor

5/5 - (1 vote)
Klikni a nechaj nám komentár

Ako 15 ročná sa vybrala na tri mesiace do Kuala Lumpur a bola to láska. Cestovanie aj Malajzia. Pracovne precestovala veľa krajín z Ázie, no ak by mala vybrať jedno miesto, ktoré jej učarovalo, sú to Princové ostrovy 20 km juhovýchodne od Istanbulu. Na cesty po Slovensku, ale aj po Európe má už pár rokov svoju parťáčku - nemeckú dogu Elizabeth. Najobľúbenejšou krajinou, kde sa každý rok vracajú je Slovinsko.

Spoznaj krásy Slovenska

Inšpirácie

Turistika v Malej Fatre

Autor 11 septembra, 2021

Inšpirácie

Navštív kopce Veľkej Fatry

Autor 30 júna, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend: Zrubová chata Júlia

Autor 20 júna, 2021

Tip na víkend

4*Salamandra Hotel s raňajkami

Autor 23 apríla, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend – Orava Village

Autor 23 apríla, 2021

Inšpirácie

Ako sa nesprávať v prírode!

Autor 8 apríla, 2021

Inšpirácie

Tip na jarnú turistiku? Morskie Oko

Autor 17 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Kamenné more

Autor 16 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Špania dolina

Autor 17 februára, 2021

ZOO

Vianočné sviatky v zoo

Autor 15 januára, 2021

Inšpirácie

Vodopády na Slovensku

Autor 5 januára, 2021

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Liptovský dvor

Autor 9 novembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kutica

Autor 27 októbra, 2020

Tip na víkend

Na Lomnickom štíte snežilo

Autor 29 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kotydž

Autor 14 septembra, 2020

ZOO

Voči šelmám bez rešpektu

Autor 11 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Chalets CEDER

Autor 8 septembra, 2020

Tip na víkend

FoRrest Glamping

Autor 1 septembra, 2020

Tip na víkend

Víkend v Košiciach v hoteli Yasmin

Autor 30 júla, 2020

Najčítanejšie dnes

Odporúčame tiež

Inšpirácie

Turistika v Malej Fatre

Autor 11 septembra, 2021

Inšpirácie

Navštív kopce Veľkej Fatry

Autor 30 júna, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend: Zrubová chata Júlia

Autor 20 júna, 2021

Tip na víkend

4*Salamandra Hotel s raňajkami

Autor 23 apríla, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend – Orava Village

Autor 23 apríla, 2021

Inšpirácie

Ako sa nesprávať v prírode!

Autor 8 apríla, 2021

Inšpirácie

Tip na jarnú turistiku? Morskie Oko

Autor 17 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Kamenné more

Autor 16 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Špania dolina

Autor 17 februára, 2021

ZOO

Vianočné sviatky v zoo

Autor 15 januára, 2021

Inšpirácie

Vodopády na Slovensku

Autor 5 januára, 2021

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Liptovský dvor

Autor 9 novembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kutica

Autor 27 októbra, 2020

Tip na víkend

Na Lomnickom štíte snežilo

Autor 29 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kotydž

Autor 14 septembra, 2020

ZOO

Voči šelmám bez rešpektu

Autor 11 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Chalets CEDER

Autor 8 septembra, 2020

Tip na víkend

FoRrest Glamping

Autor 1 septembra, 2020

Tip na víkend

Víkend v Košiciach v hoteli Yasmin

Autor 30 júla, 2020

Inšpirácie

Ponuka dňa: 3*Hotel Srdiečko so SKIPASSOM

Autor 24 novembra, 2023

Inšpirácie

Ponuka dňa: 4* Hotel Belassi v centre Bojníc

Autor 9 novembra, 2023
koruna turca
Hore