Nájdeš nás aj na:

Inšpirácie

Ako si užiť Bratislavu za jeden víkend? Tipy pre domácich aj turistov

Ako si užiť Bratislavu za jeden víkend? Tipy pre domácich aj turistov

V Bratislave nič nie je. Bratislavu prejdete za pol dňa. V Bratislave sa nedá dobre najesť. Čo tam budeme robiť celý víkend? To kto povedal? V tomto článku nájdete niekoľko dôkazov, prečo sa Bratislavu oplatí navštíviť aj niekoľkokrát za rok. Nižšie ponúkame návod, ako si ju užiť plnými dúškami a ochutnať z každého bratislavského rožka-troška. Mnohí by ste určite vedeli doplniť ďalšie vlastné obľúbené miesta a my sa budeme veľmi tešiť, ak aj od vás dostaneme nové tajné tipy čo vidieť, kam sa ísť najesť a ktoré múzeum neobísť. 

Čo treba vidieť a zažiť v Bratislave?

Ak ste už prešli všetky povinné zastávky od Bratislavského hradu, Dómu sv. Martina, Starej Radnice, Michalskej brány, Primaciálneho paláca, Grassalkovichovho paláca, Slavín, Modrý kostolík a vyviezli ste sa aj na UFO, podme sa pozrieť aj na menej známe miesta, kde nestretnete všetkých turistov a známych. 

Vyberte sa napríklad za históriu 2. Svetovej vojny do Petržalky, kde sa nachádzajú vojenské bunkre, alebo sa prejdite po Kapitulskej, jednej z najstarších a najkrajších ulíc v centre, kde si môžete vždy zaručene oddýchnuť od davov.  

Ak máte radšej galérie, v centre mesta nevynechajte Nedbalku, kde na vás čakajú diela slovenských velikánov, ktorí vytvorili časť nášho kultúrneho dedičstva, a potom sa presuňte ďalej do mestskej časti Čunovo, kde sa nachádza Galéria moderného umenia Danubiana, ktorá je výnimočným miestom v Bratislave. 

Bratislava dýcha na každom kroku židovským kultúrnym dedičstvom. Kedysi bývala jedným z najdôležitejších stredísk židovského života v Európe a dodnes tu pôsobí malá židovská komunita. Zachovali sa tu mnohé významné pamiatky a stále fungujú dve židovské múzeá. V Bratislave nájdete starú židovskú synagógu, pamätník Chatama Soféra, Židovské komunitné múzeum so svojou stálu expozíciu “Židia v Bratislave a ich kultúrne dedičstvo”, alebo aj Múzeum židovskej kultúry, ktoré sídli v dome, ktorý prežil zničenie historickej bratislavskej štvrte v šesťdesiatych rokoch.

Kam za kultúrou v Bratislave?

Kam sa pôjde v lete 2020 za kultúrou v hlavnom meste môže byť naozaj ťažká otázka. Všetci sme boli zvyknutí na živé letá na Dunaji, koncerty na Devíne, majálesy sú len matnou spomienkou z minulého roka a zoznam zrušených podujatí je naozaj dlhý. Netreba ale hádzať flintu úplne do žita, niečo zaujímavé nás určite čaká. 

Ak máte po dlhej prestávke chuť zájsť do divadla, v lete hrá napríklad divadlo GUnaGU, do konca júna stihnete ešte pár predstavení v Divadle v podpalubí alebo v La Komike, alebo navštívte Shakepearovské hry na Bratislavskom hrade. V Kine Lumiér na vás čaká prehliadka talianskeho filmu v rámci festivalu Dolce vitaj, v ich programe sa nájde aj veľa iných výborných titulov a ja osobne sa už neviem dočkať utorkových koncertov na Rudnayovom námestí. 

Kam s deťmi v Bratislave?

V Bratislavskej ZOO, na vás čakajú zebry, ťavy, hrochy, nosorožce, žirafy, biely tiger, levy aj medvede s opicami. Pre najmenších je tu aj Dinopark, kde nájdete desiatky realistických exponátov vyhynutých dinosaurov. Kontaktná mini ZOO pri Devíne je miesto, kde sa môžete dostať do bezprostrednej blízkosti ovečiek, lamy, medvedíka čistotného či pštrosa. Na biofarme v Stupave môžu detičky vidieť, ako sa dojí ovečka alebo vyrába ovčí syr, alebo sa povoziť na poníkoch.

View this post on Instagram

Milí naši priaznivci a kamaráti, prosíme, pomôžte ZOO v tomto neľahkom období, kedy museli naše brány, pre zamedzenie šírenia koronavírusu, zostať zatvorené a podporte naše zvieratká ľubovoľným finančným príspevkom. Číslo účtu: SK 3575000000000025849043. Nezabudnite, prosím, na variabilný symbol 325 a do poznámky uveďte vaše meno a priezvisko. Vážime si každú jednu pomoc. ENG ????????: Dear our supporters and friends, we would like to kindly ask you for your help. These are a troubling times. Due to the spread of coronavirus we were forced to close our doors. You can now support our animals by donating to SK 3575000000000025849043. Even a small amount can help us a lot. Do not forget to add your full name and use variable symbol 325. We are very thankful for your help. #zoobratislava #bratislava #support #donate #animalsofinstagram #animal #instamood #compassion #coronavirus

A post shared by ZOO Bratislava (@zoobratislava) on

Ak vaše detí zatúžia po väčšom dobrodrúžstve, zoberte ich na Železnú studničku alebo na lankovku na Kamzík. No úplne najväčším zážitkom môže byť noc v Domčeku na strome, ktorý sa nachádza v Kačínskej doline nad chatou Kačín vo výške 6 metrou nad zemou a ponúka naozaozaj netradičný zážitok, počas ktorého je možné jedinečným spôsobom vnímať všetkými zmyslami okolitú prírodu a tak hlbšie spoznať les.

Výborné tipy kam s deťmi nájdete aj na tejto stránke.

Odporúčame tiež Domček na strome.

Kam na obed v Bratislave?

Už ste aj vyhladli? Vegetariáni, vegáni, mäsožrúti, milovníci talianskej kuchyne aj Ázie či tureckého kebabu? V Bratislave je toho dosť pre každého.

Na najlepšie vietnamské bun bo nam bo odporúčame zájsť do Bamboo na Námestí SNP, ak máte chuť na curry, tak šup do Svadby a kari na Vysokej, za pravou Áziou si skočte do Ram´s bistra na Jakubáku, na skvelú Čínu do Jasmínu, najlepšie Poké misky do Alóha Poke baru, na Indiu do Royal Kashmir, na kúsok Talianska do U Taliana, na burger do Roxoru, na kebab do Istanbulu 34 a na belgické hranolky do Orbisu. Váš zoznam určite pokračuje ďalej ???? 

 

Kam na kávu v Bratislave

Aj vy odmietate objavovať tajné zákutia mesta a jeho okolia bez pravidelného doplnenia kofeínu? Tu sú kaviarne, ktoré nasklamú a ponúknu vám výbornú kávu so slovenských pražiarní, alebo / a aj štýlový interiér a výbornú obsluhu. 

Ak ste práve v centre mesta zájdite do Triplefive, je to skvelá pražiareň a kaviareň s príbehom, ktorá sa nachádza v blízkosti prezidentskej záhrady. Vlastnú kávu si praží aj stará známa kaviareň Coffeein, na ktorú narazíte na Grosslingovej ulici, kde okrem skvelej kávy ochutnajte aj ich koláčiky. Kávu so slovenskej pražiarne 9 grams coffee nájdete vo Volavke. Túto útulnú kaviareň s dizajnovým interiérom v príjemných farbách a s milou obsluhou nájdete na Miletičke v tehlovom dome s podlubím. 9 grams coffee majú v mlynčeku aj vo 5points na Panskej. Kávu od bratislavskej kaviarne Goriffee nájdete v ich kaviarni Kaffeehouse Goriffee, ktorá je prepojená s multimediálnou knižnicou a je dokonale kreatívnym priestorom na prácu, štúdium a stretnutia. 

Kam na pivo a pohár vína v Bratislave?

Ak ste dostali chuť na pivo, poďme do Umelky pri Eurovei, do Funusu v Horskom parku, alebo si spravte “túru” na Kamzík a dajte si ho v bufete. Áno, znie to mierne bizarne, ale bývalé verejné toalety na Kollárovom námestí sa tiež môžu pochváliť bohatým výberom pív z malých a kvalitných pivovarov. Zoznam nám môže pokračovať donekonečna a každý by pridal svoj obľúbený od Dunajského pivovaru, Bratislavského meštianskeho pivovaru, Fabriky, Kláštorného pivovaru, cez výčapu u Ernoho po Žil Verne. 

 

Ak ale preferujete pohár dobrého vína na peknom mieste, odporúčame pokojné miesto Pinot u Brunu priamo pri Dóme sv. Martina, alebo objavte poklad skrytý v historickom centre v Národnom salóne vín, ktorý nájdete v Apponyiho paláci – v Múzeu vinohradníctva a vinárstva v Bratislave. Vyskúšajte workshopy a ochutnávky vín s profesionálnym someliérom doplnené o drobné delikatesy. Reštaurácia a vinotéka Selaví, kde si okrem výborného vína zo slovenských a moravských vinárstiev doprajte aj skvelú večeru. 

Kam za športom v Bratislave

Na cyklistických chodníkoch v Karpatoch môžete bicykľovať donekonečna, zabehať si po hrádzi až cez 3 štáty a ak máte chuť na adrenalínovejší zážitok, vyskúšajte lezenie na umelej stene K2 alebo vo Vertigo. Na turistiku zájdite až do Kuchyne, nie tej vašej ale na Záhorí a vybehnite si to na Vysokú, nie tu tatranskú, ale malokarpatskú, ktorú zvládnete aj cez týždeň po práci. 

View this post on Instagram

Naša mládež na K2 tréningu ???????? Rodeo 9 UIAA (7b+/7c)

A post shared by K2 (@lezeckastenak2) on

 

Kam do prírody v Bratislave?

Možno si to neuvedomujeme, ale Bratislava patrí medzi najzelenšie mestá na svete a podľa rebríčka, ktorý na základe Open Street Map zostavil TravelBird, sme skončili na treťom mieste po Islandskom Reykjaviku a Novozélandskom Aucklande. Rátali lesy, parky, trávniky sady, ihriská aj vinice. Samozrejme, všetci by sme privítali viac mestských parkov priamo v meste, ale poďme využiť to, čo nám mesto ponúka, od Sadu Janka Kráľa, po Medickú, či Grassalkovičovu záhradu, alebo krásny zabudnutý kus lesa v Horskom Parku, ktorý je oázou pokoja, plný lesných chodníkov, stromov a nedotknutého prostredia. Spolu s historickou horárňou a legendárnou krčmou Funus vytvárajú skvelé miesto na relax. Bratislava však svoje miesto získala najmä kvôli okolitým mestským lesom, na Kolibe, Kamzíku, Železnej studničke či lužným lesom pri Dunaji. 

 

Kde sa ubytovať v Bratislave?

Či už cestujete vo dvojici alebo s rodinou, ideálnou voľbou na ubytovanie sú útulne zariadené apartmány na najlepších adresách v centre mesta. Vybrať si môžete z jednospáľnových apartmánov až po veľké rodinné apartmány, ktoré ponúkajú komfort domova na viac ako 100m2, 3 spálne, 2 kúpeľne a kompletne vybavenú kuchyňu. Veľkou výhodou tohto druhu ubytovania je úplne bezkontaktný check-in a check-out, takže ak túto letnú sezónu budete preferovať stretávať čo najmenej ľudí, Ambiente apartmány sú najideálnejšou voľbou. Apartmány sú klimatizované, takže sa nemusíte obávať dusných letných dní a nocí. Nachádzajú sa v smart objektoch na Janáčkovej alebo na Suchom mýte, kde si môžete ráno dopriať aj skvelé raňajky priamo v budove. 

5/5 - (1 vote)
Klikni a nechaj nám komentár

Mirka si už dávno uvedomila, že jeden život jej bude málo, aby stihla zažiť všetko čo si naplánuje a navštíviť všetky miesta o ktorých sníva. Preto vyberá vždy to najlepšie. Najviac miluje neporušenú prírodu ďaleko a vysoko v horách. Stretnete ju na lyžiach, v meste pri knihe, na káve, na skale, v posilke, telocvični, v galérii, so psom v lese, či bežať popri Dunaji. V Pelikáne robí presne to, čo ju baví a ako produktová špecialistka pre vás spája najlepšie letenky s najlepšími hotelmi a zážitkami.

Spoznaj krásy Slovenska

Inšpirácie

Turistika v Malej Fatre

Autor 11 septembra, 2021

Inšpirácie

Navštív kopce Veľkej Fatry

Autor 30 júna, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend: Zrubová chata Júlia

Autor 20 júna, 2021

Tip na víkend

4*Salamandra Hotel s raňajkami

Autor 23 apríla, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend – Orava Village

Autor 23 apríla, 2021

Inšpirácie

Ako sa nesprávať v prírode!

Autor 8 apríla, 2021

Inšpirácie

Tip na jarnú turistiku? Morskie Oko

Autor 17 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Kamenné more

Autor 16 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Špania dolina

Autor 17 februára, 2021

ZOO

Vianočné sviatky v zoo

Autor 15 januára, 2021

Inšpirácie

Vodopády na Slovensku

Autor 5 januára, 2021

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Liptovský dvor

Autor 9 novembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kutica

Autor 27 októbra, 2020

Tip na víkend

Na Lomnickom štíte snežilo

Autor 29 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kotydž

Autor 14 septembra, 2020

ZOO

Voči šelmám bez rešpektu

Autor 11 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Chalets CEDER

Autor 8 septembra, 2020

Tip na víkend

FoRrest Glamping

Autor 1 septembra, 2020

Tip na víkend

Víkend v Košiciach v hoteli Yasmin

Autor 30 júla, 2020

Najčítanejšie dnes

Odporúčame tiež

Inšpirácie

Turistika v Malej Fatre

Autor 11 septembra, 2021

Inšpirácie

Navštív kopce Veľkej Fatry

Autor 30 júna, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend: Zrubová chata Júlia

Autor 20 júna, 2021

Tip na víkend

4*Salamandra Hotel s raňajkami

Autor 23 apríla, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend – Orava Village

Autor 23 apríla, 2021

Inšpirácie

Ako sa nesprávať v prírode!

Autor 8 apríla, 2021

Inšpirácie

Tip na jarnú turistiku? Morskie Oko

Autor 17 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Kamenné more

Autor 16 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Špania dolina

Autor 17 februára, 2021

ZOO

Vianočné sviatky v zoo

Autor 15 januára, 2021

Inšpirácie

Vodopády na Slovensku

Autor 5 januára, 2021

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Liptovský dvor

Autor 9 novembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kutica

Autor 27 októbra, 2020

Tip na víkend

Na Lomnickom štíte snežilo

Autor 29 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kotydž

Autor 14 septembra, 2020

ZOO

Voči šelmám bez rešpektu

Autor 11 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Chalets CEDER

Autor 8 septembra, 2020

Tip na víkend

FoRrest Glamping

Autor 1 septembra, 2020

Tip na víkend

Víkend v Košiciach v hoteli Yasmin

Autor 30 júla, 2020

Inšpirácie

Ponuka dňa: 3*Hotel Srdiečko so SKIPASSOM

Autor 24 novembra, 2023

Inšpirácie

Ponuka dňa: 4* Hotel Belassi v centre Bojníc

Autor 9 novembra, 2023
koruna turca
Hore