Nájdeš nás aj na:

Inšpirácie

Od pondelka môžu otvoriť hotely a penzióny, do prírody či na túru už možno ísť s testom aj mimo okresu

Od pondelka môžu otvoriť hotely a penzióny, do prírody či na túru už možno ísť s testom aj mimo okresu

Vláda SR tento týždeň oznámila, že Slovensko od pondelka 19. apríla prejde v rámci covid automatu z čiernej do bordovej fázy a uvoľnia sa tak viaceré obmedzenia a zákazy. Zákaz cestovania do zahraničia za účelom rekreácie zostáva platiť do 28. apríla a podľa štátneho tajomníka MZV SR Martina Klusa sa už s najväčšou pravdepodobnosťou predlžovať nebude.

Najdôležitejšie zmeny od pondelka 19. apríla

  • Otvára sa väčšina prevádzok a služieb, vo všetkých otvorených službách a prevádzkach sa budú musieť ľudia preukázať negatívnym testom
  • Otvoriť môžu aj hotely a penzióny. Nemôžu v nich však fungovať reštaurácie ani sa nemôžu využívať spoločné priestory. Na izbe môžu byť ľudia z jednej domácnosti alebo dve dospelé osoby. Izby musia mať vlastné sociálne zariadenie. Pri nástupe na ubytovanie sa musia hostia preukázať negatívnym testom a pravidelne sa musia testovať aj zamestnanci.
  • Zákaz vychádzania po 20. hodine zostáva v platnosti, individuálny šport vonku po 20. hodine he zakázaný, platí to aj pre pohyb v prírode
  • Zatvorené zostávajú posilňovne, reštaurácie, wellness služby
  • Múzeá a galérie sú otvorené len pre individuálne prehliadky, jeden návštevník na 15 metrov štvorcových
  • Režim na hraniciach sa nijak nemení, ostáva taký ako dnes

Zákaz ciest do zahraničia za rekreáciou platí do 28. apríla

Dočasný minister zdravotníctva Eduard Heger v marci oznámil, že vláda zakáže cestovanie na dovolenky do zahraničia. Cesta do zahraničia z dôvodu rekreácie od 20. marca 2021 vypadla z výnimiek zo zákazu vychádzania a pravidlo platí zatiaľ do 28. apríla. Do zahraničia bude možné cestovať aj naďalej, avšak nemalo by ísť o účel rekreácie. Po príchode zo zahraničia musia absolvovať povinnú karanténu aj zaočkovaní ľudia, ako aj tí, ktorí prekonali ochorenie COVID-19.

Polícia kontroluje, kto s akým cieľom cestuje do zahraničia. Ak zistia, že nejde o cestu za prácou či za rodinou, ale za rekreáciou pri mori alebo v horách, môžu dostať cestujúci na mieste blokovú pokutu do výšky 1000 eur. Policajti budú kontroly vykonávať aj na letisku v Bratislave, v Košiciach a v Poprade, takisto na letiskách na celom území Slovenskej republiky.

Ľuďom, ktorí budú letieť do zahraničia napríklad za prácou alebo za rodinou, odporúča polícia prísť na letisko v dostatočnom časovom predstihu. Stále nie je jasné, či a ako bude polícia kontrolovať cestujúcich odlietajúcich zo zahraničných letísk (Viedeň, Budapešť, Praha).

Jedna povinnosť pribudla aj pri návrate domov zo zahraničia. Cestujúci vracajúci sa na Slovensko MUSIA mať so sebou antigénový alebo RT-PCR test (časovo je to najviac 7 dní a musí byť urobený na území EÚ). Naďalej potom platí, že všetci navrátilci zo zahraničia musia povinne nastúpiť do karantény na 14 dní. Na 8. deň môžete ísť najskôr na test. Ak bude negatívny, môžete opustiť karanténu. Test na ôsmy deň je naďalej bezplatný, resp. uhrádzaný zdravotnými poisťovňami. Každý, kto sa vracia, musí mať vyplnenú registráciu na portáli korona.gov.sk/e-hranica.

Výnimka zo zákazu vychádzania sa od 20. marca 2021 vzťahuje aj na cestu na účel vycestovania do zahraničia, okrem cesty na rekreáciu do zahraničia, a cestu späť pri návrate zo zahraničia, ak ju vykonáva osoba, ktorá sa preukáže negatívnym výsledkom RT-PCR testu nie starším ako 7 dní alebo antigénového testu certifikovaného na území Európskej únie na ochorenie COVID-19 nie starším ako 7 dní alebo ak ju vykonáva osoba, ktorá prekonala ochorenie COVID-19 a má o jeho prekonaní doklad nie starší ako tri mesiace, alebo ak táto osoba bola zaočkovaná proti ochoreniu COVID-19 aj druhou dávkou vakcíny a od tohto očkovania uplynulo aspoň 14 dní, alebo osoba, ktorej zdravotný stav alebo zdravotná kontraindikácia neumožňuje vykonanie testu na ochorenie COVID-19.

Zdroj: Denník N

Návrat na Slovensko od 22. marca 2021

  • Pokiaľ cestujete z krajiny EÚ, Islandu, Nórska, Lichtenštajnska, Švajčiarska alebo Spojeného kráľovstva, ste povinní zaregistrovať sa elektronicky na korona.gov.sk/ehranica, nastúpiť do domácej izolácie a oznámiť to vášmu poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti. Domáca izolácia sa po bezpríznakovom priebehu končí dovŕšením jej 14. dňa alebo obdržaním negatívneho výsledku testu najskôr na 8. deň izolácie.
  • Pokiaľ cestujete z inej krajiny, ste povinní zaregistrovať sa elektronicky na korona.gov.sk/ehranica, nastúpiť do domácej izolácie a oznámiť to vášmu poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti. Domáca izolácia sa končí obdržaním negatívneho výsledku testu najskôr na 8. deň izolácie.
  • Pokiaľ cestujete z krajiny EÚ, Islandu, Nórska, Lichtenštajnska, Švajčiarska alebo Spojeného kráľovstva a v tejto krajine pracujete, ste povinní zaregistrovať sa elektronicky na korona.gov.sk/ehranica, nastúpiť do domácej izolácie a oznámiť to vášmu poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti. Domáca izolácia sa po bezpríznakovom priebehu končí dovŕšením jej 14. dňa alebo obdržaním negatívneho výsledku testu.
  • Pokiaľ cestujete z krajiny EÚ, Islandu, Nórska, Lichtenštajnska, Švajčiarska alebo Spojeného kráľovstva, v tejto krajine žijete a pracujete na Slovensku, ste povinní zaregistrovať sa elektronicky na korona.gov.sk/ehranica, nastúpiť do domácej izolácie a oznámiť to vášmu poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti. Domáca izolácia sa po bezpríznakovom priebehu končí dovŕšením jej 14. dňa alebo obdržaním negatívneho výsledku testu.
  • Výnimky z karantény pre pendlerov, študentov a iné osoby pravidelne prekračujúce hranice sú uvedené v platnej vyhláške Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (bit.ly/AktualnaVyhlaskaUVZSR):
  • iné osoby pravidelne prekračujúce hranice – §4
  • pendleri zo susedných štátov – §5
  • študenti, športovci a iné osoby §8
  • Krátkodobé výjazdy na najbližšie letiská v susedných štátoch EÚ sú možné aj bez potreby preukázania sa negatívnym testom na ochorenie COVID-19 pri návrate. Osoby, ktoré prepravujú svojich blízkych z/na medzinárodné letiská na území Česka, Poľska, Maďarska a Rakúska, sa najneskôr pri odchode zo Slovenska musia zaregistrovať na https://naletisko.mzv.sk
  • Pri kontrole sa treba preukázať potvrdením o registrácii a letenkou prepravovanej osoby alebo jej elektronickou kópiou. Cestu sú povinné vykonať výhradne cez územie členských štátov EÚ, bez zastavenia (s výnimkou zastavenia na nevyhnutné tankovanie pohonných látok a nástup či výstup prepravovanej osoby).

Cestujem domov na Slovensko – čo všetko potrebujem?

Vo všetkých prípadoch sa osoby prichádzajúce na Slovensko musia najneskôr bezprostredne pri vstupe na Slovensko zaregistrovať na webe korona.gov.sk/ehranica.

  • cestujúci vracajúci sa na Slovensko MUSÍ mať so sebou antigénový alebo RT-PCR test (časovo je to najviac 7 dní a musí byť urobený na území EÚ).
  • po návrate domov na Slovensko z akejkoľvek krajiny platí karanténa minimálne 8 dní, najskôr na 8. deň štátom hradený PCR test, po negatívnom výsledku končí karanténa
  • V prípade, že nechcete/nejdete na PCR test, izolácia končí automaticky po 14 dňoch
  • Osoby zaočkované oboma dávkami vakcíny proti COVID-19 nemusia po príchode na Slovensko putovať do 14-dňovej karantény, ale môžu si ihneď pri návrate domov urobiť platený PCR test. Ak bude negatívny, karanténa končí.

Cestovať do zahraničia nie je zakázané

Na Slovensku síce platí už nejaký čas zákaz vychádzania, avšak cesty za účelom rekreácie v zahraničí mali doposiaľ výnimku zo zákazu vychádzania. To sa po novom mení. Tí, ktorí necestujú za rekreáciu môžu naďalej bez problémov cestovať aj na zahraničné letiská Viedeň, Praha či Budapešť. Pripomíname, že zákaz vychádzania platný na Slovensku možno porušiť iba s negatívnym výsledkom z antigénového/PCR testovania, prípadne s potvrdením od lekára o prekonaní COVIDU.

Osoby zabezpečujúce prepravu iných osôb na medzinárodné letiská na území Českej republiky, Poľskej republiky, Maďarska alebo Rakúskej republiky sú podľa novej vyhlášky povinné najneskôr pred prechodom štátnej hranice zo Slovenskej republiky zaregistrovať cez formulár na webe https://naletisko.mzv.sk/ a preukázať sa na požiadanie príslušníkom Policajného zboru SR vytlačeným alebo elektronickým potvrdením o splnení tejto povinnosti a letenkou prepravovanej osoby alebo jej elektronickou kópiou.

Osoby zabezpečujúce prepravu sú povinné vykonať cestu výhradne cez územie členských štátov EÚ, a to bez zastavenia, okrem zastavenia na nevyhnutné tankovanie pohonných hmôt a nástup prepravovanej osoby.

Vyplnený formulár nezakladá právny či iný nárok na vstup na územie susedného štátu a rozhodnutie v prípade kontroly na hraniciach prijímajú príslušné policajné orgány susedných štátov. Dôrazne preto upozorňujeme všetkých cestujúcich na potrebu včasného oboznámenia sa s režimom voľného pohybu v susedných krajinách.

Cestovanie na letiská do zahraničia

Rakúsko – odlet z Viedne (aktuálne podmienky)

  • V Rakúsku stále platí povinná 14-dňová karanténa pre všetkých prichádzajúcich cestujúcich, zatiaľ však platí, že tranzitujúci cestujúci na Slovensko majú výnimku a nepotrebujú absolvovať karanténu.
  • Pre všetkých tranzitných pasažierov, ktorí pristáli na letiskách v Rakúsku a dôveryhodne preukážu okamžité vycestovanie/pokračovanie cesty z Rakúska neplatí pravidlo o nutnosti preukázať negatívny AG/PCR test. Na cestu domov na Slovensko vám tak postačí lístok na bus, vlak či čestné prehlásenie o tom, že sa v Rakúsku zdržíte len na dobu potrebnú na transfer domov na Slovensko.
  • Za dôveryhodné preukázanie sa považuje platný cestovný lístok do SR, potvrdenie o objednanom taxi vozidle a v prípade odvozu súkromným vozidlom z letiska do SR podľa rakúskej cudzineckej polície bude stačiť v prípade kontroly čestné prehlásenie o bezodkladnom pokračovaní do SR (aj ústnou formou).

Maďarsko – odlet z Budapešti (aktuálne podmienky)

  • Občan SR môže pricestovať na Letisko Ferencza Liszta s cieľom tranzitu, respektíve odtiaľ odcestovať domov. Podmienkou takejto cesty je, aby potvrdil svoj cieľ tranzitnej cesty (letenkou), respektíve môžu využívať len tranzitné trasy uvedené na stránke polície. Povinnosťou je opustiť maďarské územie do 24 hodín.
  • Rodinní príslušníci alebo známi nemôžu pricestovať s tým cieľom, aby na letisko priviezli alebo z letiska odviezli cestujúcich.
  • Medzinárodné letecké spoločnosti v kontexte platných Nariadení vlády Maďarska môžu odmietnúť boarding zahraničných cestovateľov, vrátane slovenských, pri letoch resp. medzipristátiach, ktoré smerujú do Budapešti.
  • Odporúčame občanov Slovenskej republiky preveriť u leteckých spoločností, či im bude umožnený nástup na palubu lietadla.
  • Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Budapešti nevydáva žiadne povolenia na boarding a takomto prípade odporúčame inú trasu návratu.

Krajiny, ktoré sú podľa Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb označené ako červené, sú červené aj na slovenskom cestovateľskom semafore. Až na niekoľko výnimiek sa to v súčasnosti týka drvivej väčšiny krajín z celého sveta.

Prosím, ohodnoťte náš článok.
Klikni a nechaj nám komentár

Raz sa náhodou dostal k lacným letenkám a odvtedy chce precestovať celý svet. Radšej má hory a prírodu ako mestskú džungľu. Zamiloval si Island, Yosemite, Indonéziu a veľmi ho láka Nepál, Faerské ostrovy a Kanada. Najväčší sen si ale už splnil, keď sa mu narodila dcérka Eliška.

Spoznaj krásy Slovenska

Inšpirácie

Turistika v Malej Fatre

Autor 11 septembra, 2021

Inšpirácie

Navštív kopce Veľkej Fatry

Autor 30 júna, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend: Zrubová chata Júlia

Autor 20 júna, 2021

Tip na víkend

4*Salamandra Hotel s raňajkami

Autor 23 apríla, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend – Orava Village

Autor 23 apríla, 2021

Inšpirácie

Ako sa nesprávať v prírode!

Autor 8 apríla, 2021

Inšpirácie

Tip na jarnú turistiku? Morskie Oko

Autor 17 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Kamenné more

Autor 16 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Špania dolina

Autor 17 februára, 2021

ZOO

Vianočné sviatky v zoo

Autor 15 januára, 2021

Inšpirácie

Vodopády na Slovensku

Autor 5 januára, 2021

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Liptovský dvor

Autor 9 novembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kutica

Autor 27 októbra, 2020

Tip na víkend

Na Lomnickom štíte snežilo

Autor 29 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kotydž

Autor 14 septembra, 2020

ZOO

Voči šelmám bez rešpektu

Autor 11 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Chalets CEDER

Autor 8 septembra, 2020

Tip na víkend

FoRrest Glamping

Autor 1 septembra, 2020

Tip na víkend

Víkend v Košiciach v hoteli Yasmin

Autor 30 júla, 2020

Najčítanejšie dnes

Odporúčame tiež

Inšpirácie

Turistika v Malej Fatre

Autor 11 septembra, 2021

Inšpirácie

Navštív kopce Veľkej Fatry

Autor 30 júna, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend: Zrubová chata Júlia

Autor 20 júna, 2021

Tip na víkend

4*Salamandra Hotel s raňajkami

Autor 23 apríla, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend – Orava Village

Autor 23 apríla, 2021

Inšpirácie

Ako sa nesprávať v prírode!

Autor 8 apríla, 2021

Inšpirácie

Tip na jarnú turistiku? Morskie Oko

Autor 17 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Kamenné more

Autor 16 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Špania dolina

Autor 17 februára, 2021

ZOO

Vianočné sviatky v zoo

Autor 15 januára, 2021

Inšpirácie

Vodopády na Slovensku

Autor 5 januára, 2021

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Liptovský dvor

Autor 9 novembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kutica

Autor 27 októbra, 2020

Tip na víkend

Na Lomnickom štíte snežilo

Autor 29 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kotydž

Autor 14 septembra, 2020

ZOO

Voči šelmám bez rešpektu

Autor 11 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Chalets CEDER

Autor 8 septembra, 2020

Tip na víkend

FoRrest Glamping

Autor 1 septembra, 2020

Tip na víkend

Víkend v Košiciach v hoteli Yasmin

Autor 30 júla, 2020

Inšpirácie

Ponuka dňa: 3*Hotel Srdiečko so SKIPASSOM

Autor 24 novembra, 2023

Inšpirácie

Ponuka dňa: 4* Hotel Belassi v centre Bojníc

Autor 9 novembra, 2023
koruna turca
Hore