Nájdeš nás aj na:

Inšpirácie

Najlepšie asfaltové cyklotrasy na Slovensku? Skús týchto desať

Najlepšie asfaltové cyklotrasy na Slovensku? Skús týchto desať

Asfaltové cyklotrasy majú obrovskú výhodu v tom, že sa na nich môže previesť akýkoľvek bicykel. Takže nech už si fanúšikom horských bicyklov, „cesťákov“ alebo pokojne aj kolobežiek – máme pre teba dobrú správu. Na Slovensku máme približne 13-tisíc kilometrov cyklotrás! My sme pozbierali tie najlepšie, ktoré sme osobne aj vyskúšali. Je pritom jedno, či za deň zvládneš na bicykli prejsť sto kilometrov alebo len desať – o tom to predsa nikdy nebolo. Dôležité je mať bicykel a chuť spoznávať Slovensko. Tu je náš zoznam najlepších asfaltových ciest na „bajky“.

Po hrádzi do Gabčíkova

Krásny celodenný výlet z Bratislavy a jej okolia. Zvládneš ho na cestnom bicykli, na trekovom či horskom, vo všetkých prípadoch platí, že si poriadne zamakáš. Z Bratislavy do Gabčíkova a naspäť je to zhruba 120 kilometrov a preto je táto cyklotúra skôr pre náročnejších. S deťmi ju určite neodporúčam, ibaže by ste mali v rodine malého Sagana, ktorý to dá ľavou zadnou.

Zdroj fotografie: motorclassic / Shutterstock.com

Celý čas si vychutnávaš jazdu po rovinke, po oboch stranách obrovskej vodnej plochy sú hrádze. Výhľad na loďky spolu s pohodovou atmosférou, ktorá vládne v bufetoch ti sem-tam pripomenú aj more.

Čo uvidíš po ceste do Gabčíkova?

  • cestou možnosť vidieť plavebnú komoru Gabčíkova, kde sa vyzdvihujú lode
  • areál vodných športov pri Hamuliakove
  • galéria moderného umenia Danubiana
  • možnosť previesť sa kompou v Hamuliakove z jednej strany Dunaja na druhú

Belianska cyklotrasa

Ak chceš zobrať rodinku na „bajkovačku“ s výhľadom na Tatry, určite skús Beliansku cyklotrasu. Asfaltová cyklotrasa spája podtatranskú obec Spišská Belá s Tatranskou Kotlinou, no previesť sa môžeš aj cez Ždiar až do Poľska. Ak na cyklotrase nie je sneh, môžeš ju využiť po celý rok, v zime je však hojne využívaná bežkármi. Ponúka nezameniteľné výhľady na Belianske Tatry.

Čo uvidíš po ceste Belianskou cyklotrasou?

  • takmer počas celej cesty výhľad na Belianske Tatry
  • staviť sa môžeš aj pri Chodníku korunami stromov
  • počas celej cesty nájdeš odpočívadlá s lavičkami či mapy s vysvetlivkami
  • výlet možno spojiť s návštevou Belianskych Tatier

Najlepšie asfaltové cyklotrasy vedú Gaderskou dolinou

Ak by som mal vybrať jednu dolinu na Slovensku, ktorá je krásna a ľahko dostupná pre všetkých cyklistov a pokojne aj mamičky s kočíkom, bude to Gaderská dolina. Celou dolinou vedie kvalitná asfaltová cyklotrasa v dĺžke 16 kilometrov a končí sa až pri lokalite Veterné v závere doliny. S rodinkou si tak môžete spraviť zhruba 30 kilometrový výlet.

Ako sa tam dostať? Na ceste medzi Martinom a Turčianskymi Teplicami odbočte smerom na Blatnicu. V obci sa dostanete autom až na koncové horné parkovisko. Toto je východiskový bod pre cyklistiku po upravenej asfaltke naprieč Gaderskou dolinou.

Celá trasa je v miernom stúpaní, ale na ľahšom prevode ju zvládne aj absolútny cyklistický začiatočník. Na Slovensku nájdeš mnohé asfaltové cyklotrasy, ale len málo kvalitných asfaltiek, ktoré vedú dolinou či panenskou prírodou. Zaujímavá je najmä tým, že horský potok vymlel vo vápencových skalách malebný kaňon, ktorým po celý čas prechádzate.

Čo uvidíš po ceste Gaderskou dolinou?

  • množstvo náučných chodníčkov po ceste
  • možné spojiť s návštevou Blatnického hradu

Ružomberok s kúpaním

Ružomberok má pomerne novú a pomerne dobrú cyklotrasu, ktorú možno spojiť aj s kúpaním v termálnych prameňoch Bešeňovej. Asfaltka pre cyklistov alebo tiež cesta po spevnenom betóne vedie z Ružomberka do Liptovskej Štiavnice, Liptovských Sliačov, Vyšného Sliaču, Partizánskej Ľupče, Bešeňovej a naspäť. Celá trasa má približne 28 km a tak sa príliš pri nej neunavíte.

Čo uvidíš po ceste z Ružomberka do Bešeňovej?

  • možnosť navštíviť napríklad Ludrovský kostolík
  • cestou odbočka na kopec príznačne zvaný Vrch
  • možnosť okúpať sa v termálnych prameňoch Aquaparku Bešeňová

Kmeťov vodopád na bicykli

Ďalšia tatranská asfaltová lahôdka pre nenáročných vedie až k vodopádu. Na bicykloch sa totiž vo Vysokých Tatrách možno vybrať aj do jednej z najkrajších tatranských dolín. Cyklotrasa ku Kmeťovmu vodopádu, ktorý je najvyšším vodopádom Tatier vedie z Tatranskej osady Podbanské.

Až po vodopád vedie spevnená asfaltová cesta, ktorá sa tu mení na obyčajnú turistickú, po ktorej už cyklisti pokračovať nemôžu. Kto sa cíti na dlhšiu jazdu, vybrať si môže susednú Tichú dolinu, ktorá je taktiež prístupná aj pre cyklistov.

Čo uvidíš po ceste na Kmeťov vodopád?

  • dych berúce výhľady na Tatry a tatranskú prírodu počas celej cyklotúry
  • počas celej cesty nájdeš odpočívadlá s lavičkami

Z Hornej Stredy do Nového Mesta nad Váhom

Trenčiansky kraj má novú parádnu cyklotrasu, ktorá vedie z Hornej Stredy až do Nového Mesta nad Váhom. Ja som ju mal možnosť otestovať na mojej letnej výprave bicyklom z Bratislavy do Ilavy (144 km) a musím povedať, že je fakt super. Ocenia ju určite aj korčuliari v lete. Začína (alebo končí?  v obci Horná Streda pri vodnej nádrži a končí po prejdení zhruba 12 kilometrov v Novom Meste nad Váhom.

Čo uvidíš po ceste do Hornej Stredy?

  • v Hornej Strede si na svoje prídú fanúšici vodných športov (wakeboarding napríklad)
  • počas cesty nájdeš dve zastrešené odpočívadlá
  • v blízkosti trasy sú až tri hrady – Tematínsky hrad, Čachtický hrad a Hrad Beckov

TOP asfaltové cyklotrasy pre deti? Okolo zámku Vígľaš

Zhruba pred rokom otvorili v okolí zámku Vígľaš novú asfaltovú cestu venovanú cyklistom a milovníkom kolesových športov. Ak som správne pochopil, má sa otvárať v niekoľkých etapách a prvá etapa (už otvorená) vedie od areálu Masarykov dvor okolo zámku Vígľaš alebo cez Vagónový most.

Táto cyklotrasa je venovaná najmä rodinám s deťmi, pre ktoré je v okolí množstvo atrakcií.

Zdroj fotografie: Jaroslav Moravcik / Shutterstock.com

Trasu do budúcna podľa projektu bude dopĺňať cyklistická infraštruktúra plochami s cyklistickými stojanmi, nabíjacou stanicou pre elektrobicykle s tým, že všetky prvky budú bezbariérovo upravené.

Čo uvidíš po ceste okolu zámku Vígľaš?

  • v blízkosti trasy je zámok Vígľaš a vagónový most

Z Popradu do Lopušnej doliny

Ak budete v Poprade s rodinkou a vyjde vám pekné počasie, určite sa vyberte aj na cykloturistiku. Odporúčam trinásťkilometrovú asfaltovú cyklotrasu, ktorá vedie od Námestia Sv. Egídia v Poprade popri rieke cez Svit až do Lopušnej doliny. Spiatočne tak s rodinkou absolvujete 26-kilometrovú trasu a vystačíte si s cestnými bicyklami.

Čo uvidíš po ceste z Popradu do Lopušnej doliny?

  • úchvatné výhľady na Vysoké Tatry
  • množstvo miest na oddych či občerstvenie

Na deci vína do Svätého Jura

Takmer nulové prevýšenie, nízka náročnosť a parádny poldenný výlet. Cyklotrasa Jurava určite patrí medzi najzaujímavejšie cyklotrasy v Bratislavskom kraji. Spája Raču, Svätý Jur, Vajnory a Ivanku pri Dunaji a napojiť sa na ňu možno pohodlne aj z Chorvátskeho Grobu resp. Čiernej Vody.

Jurava je ideálna pre rodiny s deťmi, keďže je kompletne asfaltová. Zvládnete ju aj s cyklovozíkom – čaká vás nenáročný terén, ktorý sa z veľkej časti vlní popri vinohradoch, vodnom kanáli i poliach s výhľadom na bratislavský Kamzík.

Čo uvidíš po ceste JURAVA?

  • krásne výhľady na vinohrady a Karpaty
  • v Rači možno navštívit miestnu pamätnú izbu
  • vo Svätom Jure je Kaplnka Nanebovzatia Panny Márie resp. Pustý Kostolík a tiež na námestí množstvo výborných kaviarní a vinární, oceníte aj prírodnú rezerváciu Šúr
  • množstvo miest na oddych či občerstvenie
asfaltove cyklotrasy

Moravská cyklistická cesta

Moravská cyklistická cesta patrí medzi najlepšie asfaltové cyklotrasy v okolí Bratislavy. Je takmer bez prevýšenia. Začína na Devíne, pokračuje do Devínskej Novej Vsi okolo Devínskeho jazera a končí vo Vysokej pri Morave.

Od hradu Devín až po Vysokú pri Morave vedie Náučných chodník nivou Moravy a je skvelý pre rodinnú cyklistiku. Je v nej umiestnených 16 informačných tabúľ, ktoré prinášajú návštevníkom prírodné a historické zvláštnosti rieky Morava a lužných lesov.

Dĺžka trasy je 21 kilometrov, takže tam aj späť to máme krásnych 42 kilometrov, ktoré sa stále považujú za rekreačnú cykloturistiku možnú aj s deťmi, či cyklovozíkmi. Trasa je absolútne nenáročná.

Čo uvidíš po Moravskej cyklistickej ceste?

  • parádny náučný chodník vedúci počas celej cyklotúry
  • množstvo miest na oddych či občerstvenie
  • výhľad na Dunaj, Moravu, hrad Devín i lužné lesy

INŠPIRÁCIE

5/5 - (1 vote)
Klikni a nechaj nám komentár

Raz sa náhodou dostal k lacným letenkám a odvtedy chce precestovať celý svet. Radšej má hory a prírodu ako mestskú džungľu. Zamiloval si Island, Yosemite, Indonéziu a veľmi ho láka Nepál, Faerské ostrovy a Kanada. Najväčší sen si ale už splnil, keď sa mu narodila dcérka Eliška.

Spoznaj krásy Slovenska

Inšpirácie

Turistika v Malej Fatre

Autor 11 septembra, 2021

Inšpirácie

Navštív kopce Veľkej Fatry

Autor 30 júna, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend: Zrubová chata Júlia

Autor 20 júna, 2021

Tip na víkend

4*Salamandra Hotel s raňajkami

Autor 23 apríla, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend – Orava Village

Autor 23 apríla, 2021

Inšpirácie

Ako sa nesprávať v prírode!

Autor 8 apríla, 2021

Inšpirácie

Tip na jarnú turistiku? Morskie Oko

Autor 17 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Kamenné more

Autor 16 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Špania dolina

Autor 17 februára, 2021

ZOO

Vianočné sviatky v zoo

Autor 15 januára, 2021

Inšpirácie

Vodopády na Slovensku

Autor 5 januára, 2021

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Liptovský dvor

Autor 9 novembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kutica

Autor 27 októbra, 2020

Tip na víkend

Na Lomnickom štíte snežilo

Autor 29 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kotydž

Autor 14 septembra, 2020

ZOO

Voči šelmám bez rešpektu

Autor 11 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Chalets CEDER

Autor 8 septembra, 2020

Tip na víkend

FoRrest Glamping

Autor 1 septembra, 2020

Tip na víkend

Víkend v Košiciach v hoteli Yasmin

Autor 30 júla, 2020

Najčítanejšie dnes

Odporúčame tiež

Inšpirácie

Turistika v Malej Fatre

Autor 11 septembra, 2021

Inšpirácie

Navštív kopce Veľkej Fatry

Autor 30 júna, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend: Zrubová chata Júlia

Autor 20 júna, 2021

Tip na víkend

4*Salamandra Hotel s raňajkami

Autor 23 apríla, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend – Orava Village

Autor 23 apríla, 2021

Inšpirácie

Ako sa nesprávať v prírode!

Autor 8 apríla, 2021

Inšpirácie

Tip na jarnú turistiku? Morskie Oko

Autor 17 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Kamenné more

Autor 16 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Špania dolina

Autor 17 februára, 2021

ZOO

Vianočné sviatky v zoo

Autor 15 januára, 2021

Inšpirácie

Vodopády na Slovensku

Autor 5 januára, 2021

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Liptovský dvor

Autor 9 novembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kutica

Autor 27 októbra, 2020

Tip na víkend

Na Lomnickom štíte snežilo

Autor 29 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kotydž

Autor 14 septembra, 2020

ZOO

Voči šelmám bez rešpektu

Autor 11 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Chalets CEDER

Autor 8 septembra, 2020

Tip na víkend

FoRrest Glamping

Autor 1 septembra, 2020

Tip na víkend

Víkend v Košiciach v hoteli Yasmin

Autor 30 júla, 2020

Inšpirácie

Ponuka dňa: 3*Hotel Srdiečko so SKIPASSOM

Autor 24 novembra, 2023

Inšpirácie

Ponuka dňa: 4* Hotel Belassi v centre Bojníc

Autor 9 novembra, 2023
koruna turca
Hore