Nájdeš nás aj na:

ZOO

Voči šelmám bez rešpektu

Voči šelmám bez rešpektu

Strach pred šelmami si človek nesie už tisícročia vo svojej genetickej výbave. Napriek tomu, ročne v zoo parkoch a zoologických záhradách zvieratá zrania a usmrtia desiatky ľudí. Aj napriek mnohým opatreniam zo strany zriaďovateľov sa počet útokov v zajatí chovanými zvieratami na ľudí zvyšuje.

Mnohokrát sa jedná o nešťastné náhody. Obeť sa nachádzala v blízkosti klietky alebo po naklonení spadne do výbehu. Mnohé tragické a o to nepochopiteľnejšie prípady sa však odohrajú, pretože návštevník dobrovoľne vlezie k šelmám. Levy, tigre i medvede môžu presahovať hmotnosť 200 kilogramov a sú pre človeka neporaziteľným súperom. Mnohokrát hrá v celej veci úlohu požitie alkoholických nápojov či omamných látok. V niektorých prípadoch sa jedná o mentálne postihnuté alebo psychicky narušených osoby. Nemalé percento je spôsobené hlúposťou ľudí, ktorí si potrebovali dokázať svoju odvahu a hrdinstvo pred partiou kamarátov, nežným pohlavím či svojimi deťmi.

Medvede a vlci

Pozrime sa spolu na niekoľko konkrétnych prípadov. Muž z Kladna pred 2 rokmi preliezol plot aj elektrický ohradník zabezpečujúci výbeh medveďov. Tí si ho najskôr nevšímali, ale po čase začal údermi provokovať medvedicu, ktorá ho napadla a rozdriapala mu lýtko.

Tridsaťdvaročná návštevníčka berlínskej ZOO si vyzula topánky, chytila nos a skočila do bazéna, ktorý sa nachádzal vo výbehu troch medveďov bielych, ktoré ju hneď napadli. Kým pribehli šiesti zamestnanci zoologickej záhrady, ktorí sa márne medvede snažili odlákať, medvede stihli ženu dohrýzť po celom tele. Keďže táto stratégia ich neodplašila a neodradila od ďalších útokov, hodili žene záchranné koleso.

Ďalší z prípadov sa odohral v švajčiarskom Bear Parku v Berne. Mentálne postihnutý muž sa vyšplhal cez štvormetrový múr chrániaci zvieratá, skočil do medvedieho výbehu a začal za medveďmi utekať. Štvorročný medveď na neho zaútočil a zranil ho na hlave i nohe. Na obranu muža použil privolaný policajt strelnú zbraň. 25 ročný muž aj štvorročný medveď utrpeli zranenia. Medveď po streľbe ušiel do svojho úkrytu. Bol podrobený veterinárnemu ošetreniu. Návštevníci parku kládli k jeho výbehu zo súcitu poháre s medom.

V lete 2017 zaútočil medveď v švédskom zoo parku Orsa pred návštevníkmi na devätnásťročného ošetrovateľa. Mladý opatrovateľ podľahol zraneniam po prevoze do nemocnice. Incident sa odohral počas predvádzania zvierat návštevníkom. Ošetrovateľ vstúpil spoločne s jednou rodinou do uzavretej ohrady, do ktorej medvede normálne nemajú prístup. Zrazu, ale na mladého muža zaútočil medveď. Rodina sa dokázala včas dostať do bezpečia. Dvadsaťmesačného medveďa po tragédii usmrtili a zoo park zostal po zvyšok dňa uzavretý.

V roku 2012 v juhošvédskom Kolmårdene usmrtili vlci tridsaťročného zamestnanca zoo.

Zdroj: Národná zoo Bojnice

Tragédie a deti

V roku 2010 levy napadli, cez mreže labami uchopili a pritiahli k sebe dievča, ktoré bolo na návšteve zoo spoločne so svojimi starými rodičmi. Návštevníkom a zamestnancom zoologickej záhrady sa našťastie šelmy podarilo včas zahnať a zabrániť tak nešťastiu.

V roku 2014 v čínskej zoo Pingdingšan Hebin Park v provincii Henan chcel 9 ročný chlapec nakŕmiť medveďa.  Podarilo sa mu prestrčiť cez mreže pravú ruku, kŕmenie sa skončilo tragédiou, medveď chlapcovi ruku odhryzol. V tom istom roku v Rusku medveď odhryzol ruku trojročnému dievčatku, keď ju prestrčila cez mreže.

V roku 2007 v pekinskej zoologickej záhrade samec pandy zaútočil na 15 ročného chlapca a vytrhol mu z lýtka kus mäsa. Chlapec totiž preskočil 1,4 metra vysoké oplotenie vonkajšieho výbehu. 

V roku 2012 v zoo v americkom Pittsburgu spadol do výbehu psov hyenovitých trojročný chlapec. Šelmy na neho zaútočili ale aj napriek rýchlemu zákroku pracovníkov zoo sa ho nepodarilo zachrániť.

V roku 2016 v zoo vo východoamerickom meste Cincinnati spadol do výbehu gorilieho samca štvorročný chlapec. Takmer 200 kilogramový samec gorily nížinnej ho vláčil asi 10 minút vo výbehu. Podľa očitých svedkov sa, ale nezdalo, že by gorila chcela chlapcovi ublížiť, napriek tomu špeciálny zásahový tím usúdil, že ide o život ohrozujúcu situáciu a sedemnásťročného samca gorily usmrtil. Podľa mnohých kritikov bola smrť gorily zbytočná a pred brány zoo sa zhromažďovali demonštranti odsudzujúci zabitie zvieraťa. Na internete vznikla dokonca petícia žiadajúca spravodlivosť pre “Harambeho“ ako sa gorilý samec volal a ktorá požadovala potrestanie rodičov chlapca za svoju nepozornosť. Podpísalo ju viac ako 75 tisíc ľudí.

Tigre a gepardy

S ťažkými zraneniami skončil návštevník zoo v newyorskom Bronxe, ktorý v roku 2012 preliezol plot a skočil do výbehu tigrov ussurisjkých. Jeden z tigrov na neho vzápätí zaútočil a 25 ročného muža niekoľkokrát pohrýzol. Útok šelmy skončil po tom, ako ju zamestnanci zoo zahnali pomocou hasiacich prístrojov. Toľko šťastia však nemala ošetrovateľka v zoologickej záhrade v Kolíne nad Rýnom, ktorú v tom istom roku tiež napadol tiger ussurisjký po tom, ako zabudla zatvoriť dvere do výbehu, ktorý práve čistila. Paradoxom je, že túto ošetrovateľku už v roku 2005 vážne zranil gepard, ktorý sa jej zahryzol do krku. Žena, ktorá pracovala v zoo od roku 1990 a v posledných rokoch bola vedúcou pavilónu šeliem, po prevoze do nemocnice zraneniam podľahla. Podobné nešťastie sa stalo v roku 2009 v Sasku.

V zoologickej záhrade Aschersleben biely bengálsky tiger napadol pri čistení klietky odzadu ošetrovateľku. Táto však útok prežila. V zoo v indickom hlavnom meste zabil v roku 2014 tiger študenta maturitného ročníka. Nevie sa či tento sám skočil do výbehu, ale do neho spadol nešťastnou náhodou.

V roku 2017 v zoo v čínskom Nig-po zabila skupina tigrov muža, ktorý ignorujúc výstražné značenie preliezol trojmetrový múr, len, aby nemusel platiť za lístok. Muž sa snažil s tigrami bojovať, ošetrovateľom trvalo približne hodinu, kým šelmy odohnali pomocou petárd a vodného dela a muža vytiahli. Pri prevoze do nemocnice však umrel.

V roku 2017 v zoologickej záhrade v ruskom meste Kaliningrad zaútočil na zamestnankyňu tiger ussurijský, po tom, čo táto porušila bezpečnostné opatrenia a vstúpila do ohrady. Návštevníci začali na zviera kričať a hádzali stoly a stoličky, čím sa snažili odviesť jeho pozornosť. Zranenú ženu museli hospitalizovať, ale podarilo sa jej prežiť.

Nezaostávajú ani naši susedia. V roku 2002 sa návštevníci schönbrunnskej zoologickej záhrady vo Viedni stali svedkami  tragédie. Ošetrovateľku, ktorá pripravovala kŕmenie, zabili traja jaguári. Pri čistení mala byť zamestnankyňa zoo od šeliem oddelená, dvierka do klietky však zostali, pravdepodobne nedopatrením otvorené.

Extrémne prípady

V roku 2005 vyšetrovala polícia v schönbrunnskej zoologickej zahrade vo Viedni smrť 39 ročného ošetrovateľa, ktorý zomrel po útoku štvorročného slonieho samca. V roku 2001 v zoo Dvur Králove nad Labem smrteľne zranila slonica ošetrovateľa po tom, ako sa jej snažil dať injekciu. Slonica trpela zdravotnými problémami, preto bola nervózna a útokom reagovala na všetky úkony, ktoré jej boli prevádzané v súvislosti s liečbou. Trhla reťazmi, ktorými bola spútaná, podrazila mužovi nohy, niekoľkokrát ho napadla ho klami, pričom ho na dvoch miestach na tele prebodla – 44 ročný muž po prevoze do nemocnice zraneniam podľahol.

Zdroj: Národná zoo Bojnice

Na vine nie sú zvieratá

Ak sa do blízkosti šeliem chovaných v zajatí dostane človek a tieto zaútočia, je to u nich prirodzený pud. Ten sa nedá potlačiť ani v zajatí. Mnohí sú mylného názoru, že zvieratá v zajatí si na ľudí zvykli, stratili strach a obranné reakcie, nie sú agresívne, pretože sa presvedčili, že človek pre nich nepredstavuje nebezpečenstvo. Navyše je o nich postarané, majú dostatok vyváženej a plnohodnotnej potravy, nemajú potrebu loviť, a teda ich lovecké inštinkty sú potlačené. Potom sa stane tragédia a nastáva kruté vytriezvenie. Bezpečnosť návštevníkov a ošetrovateľov by bezpochyby mala byť prioritou zariadení, ktoré chovajú zvieratá. Väčšina zranení a úmrtí však nie je chybou zoologických záhrad, ale je spôsobené zlyhaním ľudského faktora, podcenením situácie, nepozornosťou, nezodpovednosťou a porušovaním bezpečnostných pravidiel.

Článok vznikol v spolupráci so Národnou zoo Bojnice , ak sa Vám páčil neváhajte zažiť zoo na vlastnej koži. Lístok si môžete jednoducho zakúpiť tu.

4.5/5 - (2 votes)
Klikni a nechaj nám komentár

Ako 15 ročná sa vybrala na tri mesiace do Kuala Lumpur a bola to láska. Cestovanie aj Malajzia. Pracovne precestovala veľa krajín z Ázie, no ak by mala vybrať jedno miesto, ktoré jej učarovalo, sú to Princové ostrovy 20 km juhovýchodne od Istanbulu. Na cesty po Slovensku, ale aj po Európe má už pár rokov svoju parťáčku - nemeckú dogu Elizabeth. Najobľúbenejšou krajinou, kde sa každý rok vracajú je Slovinsko.

Spoznaj krásy Slovenska

Inšpirácie

Turistika v Malej Fatre

Autor 11 septembra, 2021

Inšpirácie

Navštív kopce Veľkej Fatry

Autor 30 júna, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend: Zrubová chata Júlia

Autor 20 júna, 2021

Tip na víkend

4*Salamandra Hotel s raňajkami

Autor 23 apríla, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend – Orava Village

Autor 23 apríla, 2021

Inšpirácie

Ako sa nesprávať v prírode!

Autor 8 apríla, 2021

Inšpirácie

Tip na jarnú turistiku? Morskie Oko

Autor 17 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Kamenné more

Autor 16 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Špania dolina

Autor 17 februára, 2021

ZOO

Vianočné sviatky v zoo

Autor 15 januára, 2021

Inšpirácie

Vodopády na Slovensku

Autor 5 januára, 2021

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Liptovský dvor

Autor 9 novembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kutica

Autor 27 októbra, 2020

Tip na víkend

Na Lomnickom štíte snežilo

Autor 29 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kotydž

Autor 14 septembra, 2020

ZOO

Voči šelmám bez rešpektu

Autor 11 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Chalets CEDER

Autor 8 septembra, 2020

Tip na víkend

FoRrest Glamping

Autor 1 septembra, 2020

Tip na víkend

Víkend v Košiciach v hoteli Yasmin

Autor 30 júla, 2020

Najčítanejšie dnes

Odporúčame tiež

Inšpirácie

Turistika v Malej Fatre

Autor 11 septembra, 2021

Inšpirácie

Navštív kopce Veľkej Fatry

Autor 30 júna, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend: Zrubová chata Júlia

Autor 20 júna, 2021

Tip na víkend

4*Salamandra Hotel s raňajkami

Autor 23 apríla, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend – Orava Village

Autor 23 apríla, 2021

Inšpirácie

Ako sa nesprávať v prírode!

Autor 8 apríla, 2021

Inšpirácie

Tip na jarnú turistiku? Morskie Oko

Autor 17 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Kamenné more

Autor 16 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Špania dolina

Autor 17 februára, 2021

ZOO

Vianočné sviatky v zoo

Autor 15 januára, 2021

Inšpirácie

Vodopády na Slovensku

Autor 5 januára, 2021

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Liptovský dvor

Autor 9 novembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kutica

Autor 27 októbra, 2020

Tip na víkend

Na Lomnickom štíte snežilo

Autor 29 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kotydž

Autor 14 septembra, 2020

ZOO

Voči šelmám bez rešpektu

Autor 11 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Chalets CEDER

Autor 8 septembra, 2020

Tip na víkend

FoRrest Glamping

Autor 1 septembra, 2020

Tip na víkend

Víkend v Košiciach v hoteli Yasmin

Autor 30 júla, 2020

Inšpirácie

Ponuka dňa: 3*Hotel Srdiečko so SKIPASSOM

Autor 24 novembra, 2023

Inšpirácie

Ponuka dňa: 4* Hotel Belassi v centre Bojníc

Autor 9 novembra, 2023
koruna turca
Hore