Nájdeš nás aj na:

Inšpirácie

Výhľady na lepšie zajtrajšky – najzaujímavešie rozhľadne na Slovensku

Výhľady na lepšie zajtrajšky – najzaujímavešie rozhľadne na Slovensku

Slovensko je mimoriadne bohaté na prírodné krásy a unikátne miesta. S pribúdajúcimi stupňami nás to bude lákať čoraz viac do prírody. Rozhľadne na Slovensku sú preto veľkým turistickým lákadlom. Poďte si s nami pozrieť tie najzaujímavejšie.

Vyhliadková veža Tokaj v Malej Tŕni

Vyhliadkovú vežu nájdeš vo vinohradoch medzi obcami Malá Tŕňa a Černochov. Je vysoká 12 metrov a z najvyššieho poschodia sa môžeš pokochať nádhernou panorámou na celý vinársky región. K dispozícii máš aj ďalekohľad a informačné tabuľky s popismi panorámy. Tokaj zaujme svojím nevšedným architektonickým riešením už z diaľky. Má totiž tvar vínneho suda. 

Rozhľadňa Maginhrad

Rozhľadňa Maginhrad stojí na rovnomennom vrchu v nadmorskej výške 430-metrov a vďaka svojej výške 16 metrov, je najvyššou rozhľadňou malohontského regiónu. Uvidíš z nej prekrásne výhľady od Kráľovej hole, cez celú Rimavskú dolinu až do Maďarska. Na vrch Maginhrad sa môžeš sa dostať z troch strán – Horné Zahorany, Nižný Skálnik a Veľké Teriakovce. Vedú sem nenáročné turisticky značené trasy ako aj chodník – „Po stopách Maginhradu“.

Vartovka v Krupine

Táto kamenná stavba s drevenou strieškou a je vysoká 13 metrov. Bola postavená v roku 1564 a pôvodne slúžila ako strážna veža. Jej úlohou bolo včas varovať najmä pred Turkami, ktorí v tej dobe ohrozovali Uhorsko. Dnes je vzácnou kultúrnou pamiatkou a najstaršou rozhľadňou na Slovensku. Poskytuje nádherný výhľad na mesto Krupina, Krupinskú planinu či Štiavnické vrchy. Vartovka je prístupná po turistickom chodníku z mesta Krupina, možno sa k nej dostať peši i autom.

Rozhľadňa Zbojská v Muránskej planine

Aj tu úradovali zbojníci. Súčasťou náučného chodníka zbojníka Jakuba Surovca je aj rozhľadňa Zbojská. Táto drevená rozhľadňa bola postavená na mieste bývalej pastierskej koliby a stojí v nadmorskej výške 763 m.n.m. na vrchu Remetisko. Vybudovaná bola v roku 2016 a pripomína mlyn z Jakubiskovej Perinbaby. Spolu so sedlom Zbojská sa považujú za vstupnú bránu do Národného parku Muránska Planina. Kúsok od rozhľadne v sedle Zbojská sa nachádza aj verejné parkovisko pri Salaši Zbojská. Po výstupe nahor sa ti naskytne rozprávkový pohľad na sedlo Zbojská, Čertovu dolinu, vrch Kučalach či Fabova hoľa.

Svätojánska rozhľadňa – Liptovský Ján

Rozhadňa sa nachádza na kopci nad obcou Liptovský Ján. Jej výška je 10,5 m, je celodrevená a svojim tvarom a použitými materiálmi vychádza z tradičnej slovenskej architektúry. Výška rozhľadne je 10,5 m je 10 metrov a má dve vyhliadkové plošiny. Dokončená a sprístupnená verejnosti bola v roku 2013. Prídeš sem priamo z obce Liptovský Ján, cez ulicu pod Stráňou, alebo z areálu termálneho prameňa Teplica – kaďa. Stačí prejsť mostíkom ponad potok Štiavnica a pokračovať hore do kopca za šípkami, ktoré vás navigujú. Z rozhľadne je krásny výhľad na okolie a veľkú časť Liptova. No Liptovský Ján uvidíš odtiaľto ako na dlani.

Terchovské srdce v Terchovej

Poď do Terchovej. Pozýva zakladateľ úspešného slovenského cechu zbojníkov a terchovský junák Juraj Jánošík. Áno, rozhľadňa má tvar šibenice. V roku 2015 na vrchu Oblaz, práve v blízkosti rodiska Juraja Jánošíka postavili rozhľadňu s názvom Terchovské srdce. Je vysoká tridsať metrov.  Spolu s náučným chodníkom bola postavená v rámci projektu cezhraničnej spolupráce „Spoločne k poznaniu a ochrane prírody“ medzi obcou Terchová a českou obcou Třanovice.

Vyhliadková veža Dubeň

Vyhliadková veža Dubeň má výšku viac ako 27 metrov a bola postavená na hrebeni, neďaleko vrchu Dubeň. Vďaka výške 10 poschodí ponúka vyhliadka skvelý pohľad na Žilinu. Za dobrej viditeľnosti môžeš vidieť pohorie Malá Fatra, časť Považia, Kysuckú kotlinu, Vodné dielo Žilina a Hričovskú priehradu. Najkratšia trasa sem vedie z mestskej časti Zádubnie, ktorá je označená zelenou značkou. Najrýchlejší je výstup po červenej turistickej značke z Budatína. Pôjdeš po trase Budatín, Námestie hrdinov – Rozhľadňa Dubeň. 


Vyhliadková veža Čajka v oblakoch -Bojnice

Táto unikátna vyhliadková veža Čajka je situovaná západne od Bojnického zámku v zalesnenej časti lesa. Je to pomerne náročná technická stavba z oceľovej konštrukcie a drevenej lávky s prevýšením 30 m a so stúpaním 6%. Súčasťou stavby je aj tobogan, ktorým sa môžu návštevníci spustiť z vrcholu nadol. Veža Čajka nahradila pôvodnú vyhliadku nad Bojnicami, ktorá bola pre zhoršený technický stav uzatvorená. Z vyhliadky sa ti naskytá nádherný a nezabudnuteľný výhľad na Bojnický zámok, celé mesto Bojnice, Prievidzu a okolie. K veži sa môžeš dostať po žltej značke z Bojnických kúpeľov okolo Bojnickej kalvárie alebo chodníkom od salaša Vigľaš, alebo od Autocampingu Bojnice z parkoviska.

Rozhľadňa na Vápniku – Levice

Kúsok od Levíc sa vypína vrch Vápnik, kde je osadený pamätník Šiklóš, ktorý je zároveň aj rozhľadňou. Pamätník bol postavený v roku 1961. Predstavuje symbol štábnej pozorovateľne 2. ukrajinského frontu a jeho veliteľa, maršala R. J. Malinovského, ktorý odtiaľto riadil vojenské operácie na oslobodenie južného Pohronia a neskôr Bratislavy. Rozhľadňa je vysoká 9 m a k jej vrcholu vedie 41 schodov. Z vyhliadky sa ti naskytne pohľad na Levice a okolie, ktorému dominuje Levický hrad, Štiavnické vrchy s vrchmi Sitno a Priesel, Pohronský Inovec, Tríbeč či maďarské pohorie Novohradské vrchy.


Ranč na striebornom jazere Galanta

Rozhľadňa na Ranči na Striebornom jazere neďaleko Galanty je architektonickou ozdobou areálu. Jej zaujímavosťou sú štyri symetrické schodištia. Pri dobrej viditeľnosti môžeš vidieť aj vzdialené vrcholy Tribeča a Malých Karpát. Okrem toho si v areáli ranča prídu na svoje najmä milovníci jazdy na koni. Rozhľadňu postavili v roku 2011.

Rozhľadňa Inovec – Považský Inovec

Meteorologická telekomunikačná rozhľadňa „Helene“ alebo “železná lady“, stojí na vrchole Inovca. Zdolať ju, znamená prekonať strach z výšky. Na jej vrchole však zažijete skutočnú rozkoš a milovníci výhľadov si prídu na svoje. Výhľad vyhliadkovej plošiny veže je totiž tristošesťdesiat stupňový. Uvidíš štíty Veľkej Fatry a Tatier, bradlá Vršatca a kopce Kľak a Veľký Lopeník na Morave, ale aj mestá Trenčín, Dubnica nad Váhom, Nové Mesto nad Váhom, Topoľčany a Bánovce.  Postavili ju v decembri 2015 a je vysoká 21 metrov.

Rozhľadňa Čerešenka – Čižatice

Táto viac ako 11 metrov vysoká turistická rozhľadňa, stojí uprostred polí Čižatíc, Chrastného a Rozhanoviec. Toto miesto známe aj, ako “rozhanovské pole” má krvavú históriu. V roku 1312 tu došlo k  vojenskému stretu považovanému za najväčšiu rytiersku bitku od čias tatárskeho vpádu. Práve Čerešenka má tieto udalosti pripomínať. Tvarom evokuje stredovekú strážnu vežu, jej bočné otvory v tvare kríža zase naznačujú, že stojí na pietnom mieste, na mieste. S jej vrcholu uvidíš panorámu Slanských vrchov, údolie Torysy, časť Volovských vrchov s Kojšovskou hoľou.

Rozhľadňa Hájnica – Haluzice

Rozhľadňa Hájnica stojí na rovnomennom kopci, ktorého nadmorská výška je 341 metrov. Postavili ju v roku 2013 a jej výstavba trvala len mesiac. Spolupodieľali sa na nej Združenie obcí Mikroregión Bošácka a moravská obec Březová. Jej výška je 7,3 metrov. Cestička k rozhľadni vedie po značenom turistickom chodníku z Haluzíc. Pomalou chôdzou sa za dvadsať minút dostaneš od obecného úradu v Haluziciach až k rozhľadni na Hájnici. Určite ťa okúzli výhľad na zrúcaninu stredovekého haluzického kostolíka, Haluzickú tiesňavu a okolité obce malebnej Bošáckej doliny, hrad Beckov, mesto Trenčín a vidieť je i hrad Tematín. To všetko lemuje silueta kopcov Bielych Karpát a Považského Inovca.

5/5 - (2 votes)
Klikni a nechaj nám komentár

Ako 15 ročná sa vybrala na tri mesiace do Kuala Lumpur a bola to láska. Cestovanie aj Malajzia. Pracovne precestovala veľa krajín z Ázie, no ak by mala vybrať jedno miesto, ktoré jej učarovalo, sú to Princové ostrovy 20 km juhovýchodne od Istanbulu. Na cesty po Slovensku, ale aj po Európe má už pár rokov svoju parťáčku - nemeckú dogu Elizabeth. Najobľúbenejšou krajinou, kde sa každý rok vracajú je Slovinsko.

Spoznaj krásy Slovenska

Inšpirácie

Turistika v Malej Fatre

Autor 11 septembra, 2021

Inšpirácie

Navštív kopce Veľkej Fatry

Autor 30 júna, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend: Zrubová chata Júlia

Autor 20 júna, 2021

Tip na víkend

4*Salamandra Hotel s raňajkami

Autor 23 apríla, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend – Orava Village

Autor 23 apríla, 2021

Inšpirácie

Ako sa nesprávať v prírode!

Autor 8 apríla, 2021

Inšpirácie

Tip na jarnú turistiku? Morskie Oko

Autor 17 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Kamenné more

Autor 16 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Špania dolina

Autor 17 februára, 2021

ZOO

Vianočné sviatky v zoo

Autor 15 januára, 2021

Inšpirácie

Vodopády na Slovensku

Autor 5 januára, 2021

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Liptovský dvor

Autor 9 novembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kutica

Autor 27 októbra, 2020

Tip na víkend

Na Lomnickom štíte snežilo

Autor 29 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kotydž

Autor 14 septembra, 2020

ZOO

Voči šelmám bez rešpektu

Autor 11 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Chalets CEDER

Autor 8 septembra, 2020

Tip na víkend

FoRrest Glamping

Autor 1 septembra, 2020

Tip na víkend

Víkend v Košiciach v hoteli Yasmin

Autor 30 júla, 2020

Najčítanejšie dnes

Odporúčame tiež

Inšpirácie

Turistika v Malej Fatre

Autor 11 septembra, 2021

Inšpirácie

Navštív kopce Veľkej Fatry

Autor 30 júna, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend: Zrubová chata Júlia

Autor 20 júna, 2021

Tip na víkend

4*Salamandra Hotel s raňajkami

Autor 23 apríla, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend – Orava Village

Autor 23 apríla, 2021

Inšpirácie

Ako sa nesprávať v prírode!

Autor 8 apríla, 2021

Inšpirácie

Tip na jarnú turistiku? Morskie Oko

Autor 17 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Kamenné more

Autor 16 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Špania dolina

Autor 17 februára, 2021

ZOO

Vianočné sviatky v zoo

Autor 15 januára, 2021

Inšpirácie

Vodopády na Slovensku

Autor 5 januára, 2021

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Liptovský dvor

Autor 9 novembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kutica

Autor 27 októbra, 2020

Tip na víkend

Na Lomnickom štíte snežilo

Autor 29 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kotydž

Autor 14 septembra, 2020

ZOO

Voči šelmám bez rešpektu

Autor 11 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Chalets CEDER

Autor 8 septembra, 2020

Tip na víkend

FoRrest Glamping

Autor 1 septembra, 2020

Tip na víkend

Víkend v Košiciach v hoteli Yasmin

Autor 30 júla, 2020

Inšpirácie

Ponuka dňa: 3*Hotel Srdiečko so SKIPASSOM

Autor 24 novembra, 2023

Inšpirácie

Ponuka dňa: 4* Hotel Belassi v centre Bojníc

Autor 9 novembra, 2023
koruna turca
Hore