Nájdeš nás aj na:

ZOO

Ohrozené živočíchy a ich návrat do voľnej prírody

Ohrozené živočíchy a ich návrat do voľnej prírody

„Sme na prahu šiesteho hromadného vymierania, za existenciu zemegule ich bolo päť. Dnes je už opäť jedna osmina druhov vyhynutím ohrozená a hrozí, že po mnohých miliónoch rokov môže veľká časť našich organizmov vyhynúť. A je to prvýkrát, keď hromadné vymieranie nie je spôsobené pádom meteoritu alebo výbuchom sopky, ale živou bytosťou. Tá si navyše myslí, že je inteligentná.“ Pre denník N to povedal Profesor Pavel Kindlmann z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Karlovej. Je tiež jedným z autorov alarmujúcej správy o vymieraní živočíšnych druhov.

Druhy, ktorým hrozí bezprostredné vyhynutie v prírode

Medzinárodná vedecká platforma IPBES zverejnila doteraz najobsiahlejšiu správu o vymieraní živočíšnych a rastlinných druhov. Neustála snaha o ekonomický úspech, technologický rast a pokrok má za následok narúšanie rovnováhy v prírode a rapídny úbytok biodiverzity. Ide predovšetkým o narušenie ekosystému – ničenie prirodzených stanovíšť, teda miest, kde sa daný druh pôvodne vyskytuje, rúbanie pralesov, cielené odvodňovanie mokradí a mnoho ďalšieho.

Adax núbijský

Táto nádherná púštna antilopa je kriticky ohrozený druh. Odhaduje sa, že v prírode žije 30 až 60 jedincov adaxov núbijských. Je však veľmi pravdepodobné, že reálne počty sú oveľa menšie. Ich počty najviac ohrozuje pytliactvo a ropný priemysel. Rozšírená je v krajinách ako Niger, Čad, Mauritánia.

Orangutan sumatriansky

Ďalší kriticky ohrozený druh z Indonézie je orangutan sumatriansky. Vďačí za to najmä vypaľovaniu pralesov za účelom vzniku monokultúrnych plantáží palmy olejnej. Olej z paliem sa celosvetovo hojne využíva v potravinách a kozmetike.

Diviak visajanský

Kriticky ohrozený je aj tento diviak, ktorý je endemitom Filipín. To v preklade znamená, že sa vyskytuje sa len tam a nikde inde na svete. Pôvodne sa vyskytoval na 6 ostrovov. Momentálne ho nájdeme už len na dvoch – Negros a Panay. Prečo sa to deje? Pretože ľudia tomuto druhu ničia domov a rúbu lesy, v ktorých sa vyskytuje. Nepomáha tomu ani lov a hybridizácia s divo žijúcimi prasatami domácimi.

Druhy, ktoré v prírode vyhynuli, ale stále sa chovajú v ľudskej starostlivosti a úspešné projekty záchrany

Mnohé druhy zvierat už v prírode vyhynuli, no vďaka zoologickým záhradám a súkromným chovom je šanca, že prežijú aj pre ďalšie generácie. Moderné zoologické záhrady teda predovšetkým slúžia najmä ako náhradná rezevácia kvalitnej a životaschopnej populácie týchto druhov. Pri vhodných podmienkach vznikajú aj reintrodukčné programy na návrat živočíšnych druhov do voľnej prírody.

Oryx arabský

Spomínaná púštna antilopa pôvodom z Arabského polostrova už v prírode vyhynula. Vďaka súkromným chovoch však prežila. Vďaka zoo a ďalším súkromným projektom sa podarilo oryxy znova vrátiť do prírody a dnes je tento druh klasifikovaný podľa IUCN “iba” ako zraniteľný, populácia okolo 700 jedincov je zatiaľ považovaná za stabilnú.

Ara sivomodrá

Ara sivomodrá, slávny modrý papagáj, ktorý si “zahral” v animovanej rozprávke Rio. Ide o jedincia, ktorý utiekol zo zajatia, aby sa spoznal s poslednou žijúcou samičkou v divočine. Ďaleko od pravdy to však nie je ani v realite. Títo krásavci obývali pôvodne lesy Brazílie. Odlesňovanie brazílskych dažďových pralesov však predstavuje krízu, a to nielen pre vtáctvo. Naša ľudská aktivita je jedným z hlavných činiteľov v úbytku druhov v ich prirodzenom prostredí.

Kôň Przewalského

Tento jediný prežívajúci zástupca divého koňa v prírode kedysi vyhynul. Vďaka úspešnému chovu v zoo, ľudskej opatere po celom svete a reintrodukčným programom v Mongolsku a v Číne je znovu rožšírený.

Zdroj: www.flickr.com

Zubor európsky

Najväčší suchozemský európsky cicavec má meno zubor európsky. Dĺžka jeho tela môže byť až 350 cm a hmotnosť do 900 kg. V súčasnosti zubry žijú v približne 200 uzavretých chovateľských centrách a v 32 voľne žijúcich populáciách v Poľsku, Bielorusku, Litve, na Ukrajine, v Rusku a na Slovensku.

Zdroj: www.flickr.com

Druhy, ktoré sú nenávratne preč

Veľkým paradoxom je že, to čo majú spomenuté druhy spoločné je, že predtým boli zastúpené veľmi početne. Osud oboch druhov však spečatil, ako už býva zvykom, človek. 

Vakovlk tasmánsky

Vakovlk tasmánsky, známy tiež, ako tasmánsky tiger bol pôvodom z Tasmánie, Novej Guiney a Austrálie. Tento zvláštny “pes” s pruhmi na zadnej časti tela a na bokoch bol mäsožravý vačkovec. Konkurentom sa mu stal domáci pes a navyše mu zachutili ovce, ktoré začal loviť. To spôsobilo, že ho ludia začali zabíjať ešte viac. Posledný jedinec bol odchytený ešte v roku 1933. Rozmnožovanie vakovlka v zajatí však bolo neúspešné. Vďaka ľudskej civilizácii v roku 1936 už boli na svete iba dva jedince. Jedného vakovlka mali v londýnskej ZOO, druhého v Hobarte. Občas sa síce objaví správa o jeho možnej existencii, no ani jedna z nich nebola doteraz potvrdená.

View this post on Instagram

Thylacines were exhibited in 14 Zoological gardens around the world from 1850-1936. In Tasmania and Australia 6 Zoos exhibited Thylacines.On Tasmania The Hobart Zoo (SB&QD) exhibited a total of 45 Thylacines, 16 on Sandy Bay and 29 on Queen's Domain. The City Park Zoo on Launceston,Tasmania exhibited 66 Thylacines. On Australia Adelaide Zoo exhibited 22 Thylacines. Melbourne Zoo exhibited 48 Thylacines. Taronga Zoo on Sydney exhibited only 1 Thylacine and Moore Park Zoo only 2 Thylacines. Around the world 8 Zoos exhibited Thylacines. On Europe London Zoo in UK exhibited 20 Thylacines and was the first zoo that exhibited Thylacines. The Antwerp Zoo in Belgium exhibited only 1 Thylacine and Berlin Zoo in Germany 4 Thylacines. Cologne Zoo in Germany and Paris Zoo in France both exhibited 2 Thylacines. On North America only two Zoos exhibited Thylacines, Bronx Zoo in New York and National Zoo in Washington DC. The Bronx Zoo exhibited 4 Thylacines and the National Zoo 5 Thylacines. Lastly on Asia only one Zoo in India exhibited Thylacines the Madras Zoo, the zoo exhibited only 2 Thylacines.???? So the total of thylacines that exhibited Worldwide on Zoos is 224!!???? Unfortunately the Thylacine breeding was unsuccessful and only one Zoo managed to breed Thylacines on captivity, the Melbourne Zoo was the only zoo that managed to breed Thylacines. Some Thylacines on zoos lived a long live but some others died on a few months, this happened because some Thylacines were sick or old and most of the times the welfare was bad. Share it ???? #thylacine #tasmanianwolf #thylacinuscynocephalus #tasmaniantiger #extinctanimals #extinct #mammal #marsupial #zoos #hobartzoo #beaumariszoo #londonzoo #berlinzoo #Melbournezoo #tarongazoo #nationalzoo #smithsonianzoo

A post shared by Thylacinus cynocephalus (@tasmanian_tiger_page) on

Holub sťahovavý

Holub sťahovavý bol dokonca najpočetnejším vtáčím druhom, ktorý kedy obýval našu planétu.  Ešte na začiatku 19. storočia žilo v Severnej Amerike podľa odhadov viac ako 2,2 miliardy jedincov. A práve od toho obdobia ich počty začali rapídne klesať. Masový lov premenil miliardovú populáciu holubov sťahovavých za 30 rokov na kriticky ohrozený druh. Osudnou sa im stala neuhasiteľná túžba človeka po lacnom mäse, no aj ich vlastný spôsob života. Holuby sťahovavé na párenie potrebovali obrovské kolónie, a preto sa po extrémnom znížení počtu už nedokázali ďalej reprodukovať.

Zdroj: www.flickr.com

Článok vznikol v spolupráci so ZOO Bratislava, ak sa Vám páčil neváhajte zažiť zoo na vlastnej koži. Lístok si môžete jednoducho zakúpiť tu.

4.7/5 - (4 votes)
Klikni a nechaj nám komentár

Ako 15 ročná sa vybrala na tri mesiace do Kuala Lumpur a bola to láska. Cestovanie aj Malajzia. Pracovne precestovala veľa krajín z Ázie, no ak by mala vybrať jedno miesto, ktoré jej učarovalo, sú to Princové ostrovy 20 km juhovýchodne od Istanbulu. Na cesty po Slovensku, ale aj po Európe má už pár rokov svoju parťáčku - nemeckú dogu Elizabeth. Najobľúbenejšou krajinou, kde sa každý rok vracajú je Slovinsko.

Spoznaj krásy Slovenska

Inšpirácie

Turistika v Malej Fatre

Autor 11 septembra, 2021

Inšpirácie

Navštív kopce Veľkej Fatry

Autor 30 júna, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend: Zrubová chata Júlia

Autor 20 júna, 2021

Tip na víkend

4*Salamandra Hotel s raňajkami

Autor 23 apríla, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend – Orava Village

Autor 23 apríla, 2021

Inšpirácie

Ako sa nesprávať v prírode!

Autor 8 apríla, 2021

Inšpirácie

Tip na jarnú turistiku? Morskie Oko

Autor 17 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Kamenné more

Autor 16 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Špania dolina

Autor 17 februára, 2021

ZOO

Vianočné sviatky v zoo

Autor 15 januára, 2021

Inšpirácie

Vodopády na Slovensku

Autor 5 januára, 2021

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Liptovský dvor

Autor 9 novembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kutica

Autor 27 októbra, 2020

Tip na víkend

Na Lomnickom štíte snežilo

Autor 29 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kotydž

Autor 14 septembra, 2020

ZOO

Voči šelmám bez rešpektu

Autor 11 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Chalets CEDER

Autor 8 septembra, 2020

Tip na víkend

FoRrest Glamping

Autor 1 septembra, 2020

Tip na víkend

Víkend v Košiciach v hoteli Yasmin

Autor 30 júla, 2020

Najčítanejšie dnes

Odporúčame tiež

Inšpirácie

Turistika v Malej Fatre

Autor 11 septembra, 2021

Inšpirácie

Navštív kopce Veľkej Fatry

Autor 30 júna, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend: Zrubová chata Júlia

Autor 20 júna, 2021

Tip na víkend

4*Salamandra Hotel s raňajkami

Autor 23 apríla, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend – Orava Village

Autor 23 apríla, 2021

Inšpirácie

Ako sa nesprávať v prírode!

Autor 8 apríla, 2021

Inšpirácie

Tip na jarnú turistiku? Morskie Oko

Autor 17 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Kamenné more

Autor 16 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Špania dolina

Autor 17 februára, 2021

ZOO

Vianočné sviatky v zoo

Autor 15 januára, 2021

Inšpirácie

Vodopády na Slovensku

Autor 5 januára, 2021

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Liptovský dvor

Autor 9 novembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kutica

Autor 27 októbra, 2020

Tip na víkend

Na Lomnickom štíte snežilo

Autor 29 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kotydž

Autor 14 septembra, 2020

ZOO

Voči šelmám bez rešpektu

Autor 11 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Chalets CEDER

Autor 8 septembra, 2020

Tip na víkend

FoRrest Glamping

Autor 1 septembra, 2020

Tip na víkend

Víkend v Košiciach v hoteli Yasmin

Autor 30 júla, 2020

Inšpirácie

Ponuka dňa: 3*Hotel Srdiečko so SKIPASSOM

Autor 24 novembra, 2023

Inšpirácie

Ponuka dňa: 4* Hotel Belassi v centre Bojníc

Autor 9 novembra, 2023
koruna turca
Hore