Nájdeš nás aj na:

Rozhovory

Pomáha prekonávať hranice a plniť najodvážnejšie sny. O živote horského vodcu s Michalom Gerčákom (rozhovor)

Pomáha prekonávať hranice a plniť najodvážnejšie sny. O živote horského vodcu s Michalom Gerčákom (rozhovor)

Jeho pracoviskom sú majestátne vrcholy Tatier, divoká príroda a nádherné výhľady. Vďaka Michalovi Gerčákovi si ľudia plnia svoje naojdvážnejšie sny a môžu sa bezpečne dostať na miesta, kam by bežne sami nemohli. Michal má za sebou niekoľko stovák výstupov na naše najvyššie vrcholy, ktoré snáď pozná už naspamäť. Za najväčšieho nepriateľa považuje rutinu, ktorá otupuje zmysly, obozrenosť a prirodzený rešpekt. Čo ho viedlo k povolaniu horského vodcu a ako vyzerá jeho práca?

Aby sa niekto stal horským vodcom, zrejme sa jeho vzťah k horám musí budovať už od detstva. Bolo to tak aj u vás?

Musím sa priznať, že u mňa to tak nebolo. Lyžoval som už ako 7-ročný, neskôr sa venoval futbalu, hrával sa na ulici so susedmi a nakoniec tancoval spoločenské tance. Avšak v našej rodine nemal nikto výrazny vzťah k horám. Do hôr ma to začalo ťahať až počas strednej školy. S kamarátmi sme sa rozhodli prvýkrát vyraziť sami na túru a to bol začiatok. Postupne sme sa dostali k lezeniu, extrémnym zjazdom, skialpinizmu. Takto sa budovala moja závislosť na horách.

Ako ste sa nakoniec dostali k práci horského vodcu?

Ako 24-ročný som sa stal profesionálnym záchranárom Horskej záchrannej služby vo Vysokých Tatrách a v roku 2011 sa mi splnil sen a stal som sa medzinárodným horským vodcom UIAGM.

Ak niekto plánuje byť horským vodcom, aké kritéria musí spĺňať a ako prebieha výcvik?

Vzdelávanie horských vodcov na Slovensku riadi Národná asociácia horských vodcov SR podľa Zákona 544/2002 Z.z. a Vyhlášky MV č. 570/2007. Zároveň sme viazaní štandardmi Medzinárodnej asociácie horských vodcov. Najskôr musí záujemca absolvovať prijímacie skúšky a potom 4-ročný vzdelávací proces.

Pred samotným začiatkom musí záujemca ovládať všetky disciplíny ako techniku lyžovania, skialpinizmus, freeride, lezenie na skale a v ľade, pohyb vo vysokohorskom prostredí na vysokej úrovni.

Byť horským vodcom musí byť krásne a určite Vám takúto prácu mnohí závidia. Celý deň predsa trávite v horách, v prírode. No prináša so sebou nepochybne aj obrovskú zodpovednosť. Cítite rešpekt pred každým výstupom s klientom, alebo je to pre už bežná rutina?

Rutina je najväčším nepriateľom horských vodcov, ktorá otupuje zmysly, obozrenosť a prirodzený rešpekt. Na jednej strane vodíme túry, ktoré poznáme naspamäť, na druhej strane je každý klient iný. Práve zodpovednosť mňa osobne núti k rešpektu pred každou túrou.

Ktoré vrcholy na Slovensku leziete s klientmi najčastejšie?

V letnom období je samozrejme najžiadanejší Gerlachovský štít, ktorý je najvyšší a naznámejší. Avšak vodíme aj veľa lezeckých a hrebeňových túr ako napr. Vidlový hrebeň, hrebeň Ľadových štítov a podobne.

Ktorý výstup by ste označili za najnáročnejší, a ktorý naopak za najjednoduchší?

Klasické túry s horským vodcom delíme na ľahké, stredné náročné a náročné. Medzi menej náročné túry patrí napr. Satan, Lomnický štít klasickou trasou, Kežmarský štít. Najnáročnejší z klasických túr je napr. Prostredný hrot, Bradavica cez Zvodnú lávku, Koruna Vysokej. Potom sú samozrejme hrebeňové a horolezecké túry, ktorých náročnosť je daná horolezeckou obtiažnosťou.

Ako prebieha stretnutie a príprava s klientom? Pred výstupom preverujete jeho predpoklady na úspešný výstup – fyzické aj psychické?

Základné informácie o náročnosti, dĺžke a prevýšení sú uvedené na webstránke. Pri prvom kontakte s klientom sa snažíme zistiť jeho skúsenosti, napr. s vysokohorskými túrami v Tatrách. Zvykneme hovoriť, že ak niekto zvládol túry ako Rysy, Priečne sedlo, Jahňací štít a v čase, ktorý je uvedený na rázcestníku, tak by mal zvládnuť stredne náročné aj náročné vrcholové túry. Pri horolezeckých túrach a hrebeňoch je vhodná skúsenosť s lezením, resp. náročnými túrami s horským vodcom.

To platí samozrejme aj pri skialpinizme. Zisťujeme kondičnú pripravenosť a skúsenosti s lyžovaním, resp. lyžovaním vo voľnom teréne.

Ak niekto absolvuje napr. len výstup na Téryho chatu a trvá mu to o hodinu dlhšie ako je uvedené na rázcestníkoch, určite neodporúčame Gerlach.

Stretli ste sa so situáciou, kedy klient ostal paralyzovaný strachom v stene a nevedeli ste s ním pohnúť ani hore ani nadol?

Samozrejme. Horský vodca musí vedieť človeka motivovať, ukludniť a pomôcť mu prekonať náročné pasáže. Avšak paralyzácia strachom nebýva až taká častá. Teda, vždy sme sa s klientmi dokázali pohnúť smerom hore, alebo dole, ak je to nevyhnutné.

Máte nejaké odporúčané triky na prekonanie panického strachu z výšok?

Podľa môjho názoru je potrebné malými krokmi posúvať náročnosť, ako pri túrach, tak pri expozíciách. Myslím, že pomalým dávkovaním sa dá potláčať alebo prekonávať strach z výšok. Ale nie som psychológ :).

Ktoré obdobie by ste označili za lepšie pre menej skúsených lezcov – zimné alebo letné?

S určitosťou môžem povedať, že letné. To znamená od začiatku júla, do polovice až konca októbra.

Zoberiete na Gerlach aj úplných začiatočníkov, ktorí nemajú skúsenosti s lezením?

Základom je vždy dobrá kondícia, s ktorou sa čiastočne dajú nahradiť aj skúsenosti. Lezecké skúsenosti nie sú nevyhnutné.

Kto zvláda výstup lepšie? Dieťa alebo rodičia?

My uvádzame, že výstupov sa môžu zúčastniť deti od 10 rokov. Mladším deťom odporúčame max. krátky výstupy ako Lomničák zo sedla a dole lanovkou. Problémom sú skôr rodičia, ktorí nútia veľmi malé deti absolvovať nevhodné túry.

Akú výstroj by mal mať klient na sebe? Čo má mať oblečené, obuté, koľko so sebou zobrať jedla na celodenný výstup?

Všetko samozrejme závisí, či je letné alebo zimné obdobie. Základom je vždy pozerať predpoveď počasia, sledovať v našich končinách teplotu vo výške 1500 m n.m.. Či je leto alebo jeseň mať v batohu tenkú čiapku a tenké rukavice.

Turistická obuv pri vysokohorských túrach, ale aj pri túre na Téryho chatu by mala byť vysoká pevná trekingová obuv nad členok. Jedlo závisí od preferencie, avšak min. liter tekutín, sušené ovocie, orechy, ale aj nejaké pečivo je základom.

Okrem výstupov na Slovensku ponúkate aj túry s vodcom na Mont Blanc, či dokonca Matterhorn. Vyžadujú si tieto výstupy viac skúseností, ako výstup na Gerlach, či Lomnický štít?

Veľmi dobrú kondicíu, keďže tieto túry sú viacdňové a predchádza im ešte aklimatizácia. Nie je to ako Gerlach, ktorý trvá v priemere 7 hodín. Odhlodlanie nesmie taktiež chýbať :).

Aký máte názor na to, že by jedného dňa mohla na Gerlach, alebo Lomničák viesť plnohodnotná ferratová cesta, ako je to napríklad na slovinský Triglav?

Nie som nepriateľom ferrát a myslím si, že aj v Tatrách by mohla nejaká pribudnúť. Podľa môjho názoru je nato viacero vhodných lokalít. Zastávam však skôr názor, že keď má niekto záujem zvládnuť napr. horolezeckú cestu v III. stupni, tak by mal trénovať, venovať čas príprave a tak ju zvládnuť. To je cesta, ktorá ponúka uspokojenie. A nie žiadať, aby tam niekto navŕtal oceľové laná, stupy, aby to bolo zvládnuteľné aj bez prípravy.

Uvediem ešte jeden príklad. Keď sa chystám zabehnúť maratón, tak musím trénovať. Nebudem predsa žiadať organizátorov, aby skrátil trať na 10 km, lebo doteraz som zabehol len takú vzdialenosť.

S lezením a pohybom v horách sa samozrejme vždy spája aj nebezpečenstvo a k horám bohužiaľ od nepamäti patria aj tragické nehody. Ako sa vôbec môže stať, že počujeme, že zahynul vodca s klientom ako tomu bolo bohužiaľ aj minulý rok?

To čo sa presne stalo v roku 2020 vo Velickej stene rieši Bezpečnosto-operatívna jednotka Horskej záchrannej služby. Faktom však je, že v horách bude vždy nejaké zostatkové riziko, ktoré nedokáže ani vodca odstrániť. Existujú objektívne riziká, s ktorými vieme pracovať, ale nedokážeme ich vylúčiť.

Aký najťažší zážitok ste s klientom zažili?

Búrka v horách je obrovským objektívnym nebezpečenstvom. Mám pred tým obrovský rešpekt. V niektorých prípadoch môžete plánovať, sledovať vývoj počasia, radary a aj tak sa ocitnete v situácii, z ktorej je jedinou cestou rýchly zostup. Nezažil som situáciu kedy blesky udierali v mojej blízkosti, ale párkrát sme sa museli veľmi ponáhľať so zostupom.

Keď leziete mimo práce horského vodcu, kam chodíte najradšej?

Väčšinu času trávim vo Vysokých Tatrách, kde s manželkou lezieme, lyžujeme, avšak trávime čas aj v iných slovenských horách a v okolitých krajinách.

Kam chodíte liezť/turistikovať mimo Slovenska a aké sú vaše najcennejšie výstupy?

Väčšinou v okolitých európskych krajinách, v poslednom období sa mi veľmi páčilo lezenie na gréckom Kalymnose. Minulú jeseň sme popri pracovnej ceste navštívili Patagóniu a to bol nezabudnuteľný zážitok.

Zrejme najviac si cením výstup severnou stenou Eigeru Heckmaierovou cestou už nebohým kolegom Dušanom Leskovjanskym.

Ktoré krajiny máte precestované a ktoré ostávajú na vašom bucket liste?

Je ešte mnoho krajín, hôr, dolín, stien, ktoré by som chcel navštíviť. V poslednom období ma však veľmi láka lezenie ľadopádov v kanadských Rocky Mountains. Tak uvidíme :).

Aké sú vaše záľuby mimo lezenia? Stíhate sa venovať aj iným veciam?

Medzi moje najväčšie záľuby patrí presne to čo robím – lezenie, lyžovanie, freeride, pohyb v horách a zážitky s tým spojené. A samozrejme cestovanie. Každoročne sa s manželkou vyberieme na menší alebo väčší poznávací výlet.

Človek, ktorý pracuje a trávi väčšinu času v prírode a v horách musí získať nadhľad. Čo by ste odkázali ľuďom, ktorí sa dennodenne naháňajú vo svojich kanceláriách za deadlinami, finančnými cieľmi, pracujú od nevidím do nevidím a aj tak nikdy nič nestíhajú?

Nevidím to tak čierno, keďže niekedy sa aj ja ženiem z kopca, väčšinou však, aby sme boli v bezpečí pred blížiacou sa búrkou :).

Podľa môjho názoru je však dôležitá psychohygiena v podobe nejakého vyhradeného času alebo dňa, počas ktorého robíte niečo, čo dokáže zamestnať vašu myseľ – nemyslíte na pracovné alebo vzťahové záležitosti a takto regenerujete. Či už je to kniha, beh, golf, šachy, klavír alebo pobyt v horách.

5/5 - (8 votes)
Klikni a nechaj nám komentár

Mirka si už dávno uvedomila, že jeden život jej bude málo, aby stihla zažiť všetko čo si naplánuje a navštíviť všetky miesta o ktorých sníva. Preto vyberá vždy to najlepšie. Najviac miluje neporušenú prírodu ďaleko a vysoko v horách. Stretnete ju na lyžiach, v meste pri knihe, na káve, na skale, v posilke, telocvični, v galérii, so psom v lese, či bežať popri Dunaji. V Pelikáne robí presne to, čo ju baví a ako produktová špecialistka pre vás spája najlepšie letenky s najlepšími hotelmi a zážitkami.

Spoznaj krásy Slovenska

Inšpirácie

Turistika v Malej Fatre

Autor 11 septembra, 2021

Inšpirácie

Navštív kopce Veľkej Fatry

Autor 30 júna, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend: Zrubová chata Júlia

Autor 20 júna, 2021

Tip na víkend

4*Salamandra Hotel s raňajkami

Autor 23 apríla, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend – Orava Village

Autor 23 apríla, 2021

Inšpirácie

Ako sa nesprávať v prírode!

Autor 8 apríla, 2021

Inšpirácie

Tip na jarnú turistiku? Morskie Oko

Autor 17 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Kamenné more

Autor 16 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Špania dolina

Autor 17 februára, 2021

ZOO

Vianočné sviatky v zoo

Autor 15 januára, 2021

Inšpirácie

Vodopády na Slovensku

Autor 5 januára, 2021

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Liptovský dvor

Autor 9 novembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kutica

Autor 27 októbra, 2020

Tip na víkend

Na Lomnickom štíte snežilo

Autor 29 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kotydž

Autor 14 septembra, 2020

ZOO

Voči šelmám bez rešpektu

Autor 11 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Chalets CEDER

Autor 8 septembra, 2020

Tip na víkend

FoRrest Glamping

Autor 1 septembra, 2020

Tip na víkend

Víkend v Košiciach v hoteli Yasmin

Autor 30 júla, 2020

Najčítanejšie dnes

Odporúčame tiež

Inšpirácie

Turistika v Malej Fatre

Autor 11 septembra, 2021

Inšpirácie

Navštív kopce Veľkej Fatry

Autor 30 júna, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend: Zrubová chata Júlia

Autor 20 júna, 2021

Tip na víkend

4*Salamandra Hotel s raňajkami

Autor 23 apríla, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend – Orava Village

Autor 23 apríla, 2021

Inšpirácie

Ako sa nesprávať v prírode!

Autor 8 apríla, 2021

Inšpirácie

Tip na jarnú turistiku? Morskie Oko

Autor 17 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Kamenné more

Autor 16 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Špania dolina

Autor 17 februára, 2021

ZOO

Vianočné sviatky v zoo

Autor 15 januára, 2021

Inšpirácie

Vodopády na Slovensku

Autor 5 januára, 2021

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Liptovský dvor

Autor 9 novembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kutica

Autor 27 októbra, 2020

Tip na víkend

Na Lomnickom štíte snežilo

Autor 29 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kotydž

Autor 14 septembra, 2020

ZOO

Voči šelmám bez rešpektu

Autor 11 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Chalets CEDER

Autor 8 septembra, 2020

Tip na víkend

FoRrest Glamping

Autor 1 septembra, 2020

Tip na víkend

Víkend v Košiciach v hoteli Yasmin

Autor 30 júla, 2020

Inšpirácie

Ponuka dňa: 3*Hotel Srdiečko so SKIPASSOM

Autor 24 novembra, 2023

Inšpirácie

Ponuka dňa: 4* Hotel Belassi v centre Bojníc

Autor 9 novembra, 2023
koruna turca
Hore