Nájdeš nás aj na:

ZOO

Novinky zo zoo: Čo majú nové škározobce, diviaky a rys

Novinky zo zoo: Čo majú nové škározobce, diviaky a rys

Safari Park Dvůr Králové

Pracovníci Safari Park Dvůr Králové sa starajú o štyri vtáčatá pozoruhodných škározobcov tmavých. Odchovávať je zvládne len hŕstka zoologických záhrad sveta. Mláďatá sú k videniu vo Vtáčím svete, dospelé vtáky vo vonkajšej voliére. Vážení – kŕmenie – pitie – váženie. A tak päťkrát denne dokola. Medzitým  odpočinok v mäkkom hniezde, vyhriatom na 35 stupňov. Štvorica nových škározobcov tmavých  si užíva veľkej pozornosti ošetrovateľov. Odchovať je totiž zvláda len hŕstka zoologických záhrad.

Zdroj: Safari Park Dvůr Králové

Mladí i dospelí majú veľmi vybrané menu. Vtáčatá dostávajú zmes králičieho mäsa a myši. Akonáhle vyrastú, dopĺňajú jedálniček prvé kusy slimákov. Tí sú v prírode neskôr najdôležitejšou zložkou ich stravy. „Musíme pozorne sledovať či mláďatá pribúdajú na váhe. Každé kŕmenie musia dôkladne zapiť. Každý by mal na posedenie zjesť asi desatinu vlastnej váhy, “ opisuje vrchný ošetrovateľ vtákov David Kodet. Všetka potrava pre mladých sa nakladá v prípravku Pancreolan, ktorí ju trávia podobne, ako by to robili dospelé vtáky. Napriek všetkým opatreniam nebýva úspešnosť odchovu škározobcov veľká, mladí prežívajú asi v polovici prípadov. „Aj tá najmenšia chyba môže skončiť fatálne,“ upozorňuje David Kodet.

Zdroj: Safari Park Dvůr Králové

Práve z toho dôvodu sú teraz vtáčatá na odchovne a nie u rodičov. „V tohtoročnej sezóne sa vtákom nedarilo, a tak sme jesenné mláďatá odobrali k umelému odchovu. Máme skúsenosť s tým, že sa aj takto chované vtáčatá následne bez problémov zapojí do kŕdľa a sami vychovajú mladé, “ dopĺňa zoológ Michal Podhrázský. Ak sa podarí vtáčatá odchovať, pripoja sa k kŕdli zhruba za dva až tri mesiace života. Bude to už v teple zázemí vonkajšej expozície. Česko je chovateľská veľmoc v chovu týchto zvláštnych bocianov. Mláďatá vychovávajú v kŕdle v Dvůr Králové, Zlíne, Plzni alebo Prahe. Chov je pritom veľmi náročný, pretože ide o potravinových špecialistov. V prírode sa živia takmer výlučne slimákmi a inými mäkkýšmi. Na dobývanie z ich ulít majú zaujímavo prispôsobený zobák. Aj pri zatvorení je medzi čeľusťami viditeľná medzera. Kým škározobec hornou čeľusťou potravu pridržiava, spodná prerezáva jej schránku a oddeľuje ju.

Zdroj: Safari Park Dvůr Králové

Škározobec tmavý

Patrí medzi typických zástupcov brodivých vtákov. Na dlhých nohách nesie čierno operené telo s kovovým leskom. Na prvý pohľad zaujme zobákom, ktorý má – aj keď je zavretý – uprostred otvor. Ide o prispôsobenie k lúskanie ulít najrôznejších slimákov a ďalších lastúrnikov, ktorí tvoria základňu jedálnička dospelých vtákov. Ide v podstate o potravinových špecialistov. Mladí vtáci sa rodia bez štrbiny v zobáku, tá vzniká až s postupným rastom a osamostatňovaním sa. Ich stavy sú zatiaľ pomerne vysoké, ale stále viac je ohrozuje predovšetkým úbytok mokradí a ďalších prirodzených stanovíšť.

Zoologická záhrada Bratislava

Svetový deň pandy červenej

Dňa 21.9.2020 mali svoj deň rozkošné pandy červené. Krásne, no ohrozené živočíchy. Ich domovom sú bambusové porasty východných Himalájí a sú aktívne za súmraku a v noci. V Zoologickej záhrade Bratislava nájdete pár, samičku Coco a samčeka Punga.

Zdroj: Zoologická záhrada Bratislava

Tootsie sa zabývala

Už aj Tootsie, ktorá sa rýchlo zabývala môže osláviť svetový deň nosorožcov! Na svete zostalo 5 druhov nosorožcov, z čoho sú 3 kriticky ohrozené. V posledných rokoch sme boli svedkami zániku viacerých poddruhov, preto je dôležité, aby ich ochrana bola prioritou všetkých štátov. Prídťe si pozrieť tieto majestátne zvieratá zblízka a privítajte Tootsie v jej novom vynovenom domove.

V septembri prišli na svet mláďatá diviakov visajanských

Národná zoo Bojnice

ZÁCHRANNÉ PROGRAMY RYSA V EURÓPE

Národná zoologická záhrada Bojnice sa od roku 2016 opätovne stala súčasťou záchranných programov pre rysa v Európe. V súčasnosti spoločne s viacerými partnermi na Slovensku (Ministerstvo životného prostredia SR, OZ DIANA, Technická univerzita vo Zvolene, Štátna Ochrana prírody SR atď.) a zahraničí spolupracuje Národná zoo Bojnice na dvoch projektoch s názvom LIFE Luchs a LIFE Lynx.

„Cieľom projektu LIFE Luchs, “Reštitúcia rysov v Biosférickej Rezervácii Falcký les, bolo založenie populácie rysa na nemecko – francúzskej hranice, ktorá je súčasťou UNESCO a cezhraničnej Biosférickej Rezervácie Falcký les – Severné Vogézy.  Od roku 2016 bolo v rámci projektu LIFE Luchs do Falckého lesa translokovaných a vypustených celkovo 20 rysov, z ktorých 8 pochádzalo zo Slovenska. Vzhľadom na zníženie potenciálneho negatívneho tlaku na populáciu rysa na Slovensku len 2 jedince boli odchytené vo voľnej prírode. Zvyšných 6 rysov boli siroty, ktoré sa podarilo úspešne zrehabilitovať v Národnej zoo Bojnice. Projekt reštitúcie rysa do Falckého lesa zaznamenal prvý významný úspech počas druhého roku jeho realizácie (2017). Po 200 rokoch absencie bola potvrdená úspešná reprodukcia u rehabilitovaných rysov zo Slovenska a samica Kaja priviedla na tomto území prvé potomstvo. Ďalším úspechom boli mláďatá zaznamenané v roku 2018 (dokázateľne 5, pravdepodobne 8). Opäť sa jednalo aj o slovenskú samicu Kaju (minimálne 1 mláďa, potenciálne 2). Nasledujúcim úspešným prírastkom boli tri mláďatá v roku 2019. Otcom dvoch mláďat je slovenský rehabilitovaný samec Wrano. „V roku 2020 bola reprodukcia zatiaľ potvrdená u dvoch neidentifikovaných samíc, ktoré vodili 2 a 3 mláďatá“ hovorí vedúci zoologického úseku Národnej zoo Bojnice Ing. Branislav Tám.

Zdroj: Národná zoo Bojnice

„Cieľom ďalšieho projektu LIFE Lynx – Záchrana populácie rysa v Dinárskom pohorí a juhovýchodných Alpách jej posilnením a dlhodobou ochranou” je záchrana populácie rysa v Dinárskom pohorí a juhovýchodných Alpách pred jej vyhynutím pomocou zlepšenia jej genetickej a demografickej situácie. Od roku 2019 bolo v rámci projektu LIFE Lynx z Karpát translokovaných sedem rysov z toho dva zo Slovenska. Jedným zo slovenských rysov je aj samec Maks, ktorý absolvoval úspešnú rehabilitáciu v Národnej Zoo Bojnice. Jeho záchrana bola nádherným príkladom spolupráce zamestnancov Správy CHKO Poľana zo Štátnej ochrany prírody SR a Národnej Zoo Bojnice ktorým sa Maksa podarilo úspešne odchytiť. V tom čase bol rys v veľmi zlom zdravotnom stave a mal zlomenú prednú končatinu. Bol prevezený do Bojníc, kde ho úspešne rehabilitovali. Vo vynikajúcom zdravotnom stave bol následne ako prvý slovenský rys po 47 rokoch od historickej reštitúcie translokovaný do karanténnej stanice v Snežníku, z ktorej bol vypustený 23. júna 2020. Niekoľko dní od vypustenia ulovil Maks svoju prvú korisť, čím potvrdil, že sa aj napriek svojmu predchádzajúcemu hendikepu rámci svojho nového prostredia úspešne adaptoval. Predstavil druhý projekt LIFE Lynx Mgr. Jakub Kubala, PhD. z Katedry aplikovanej zoológie a manažmentu zveri, Lesníckej fakulty, Technickej univerzity vo Zvolene a občianskeho združenia DIANA – Výskum karpatskej fauny.

Príklady úspešnej rehabilitácie sirôt a hendikepovaných rysov v rámci záchranných programov sú nádhernou možnosťou poskytnutia druhej šance na život vo voľnej prírode pre zvieratá ktoré by za iných okolností uhynuli. Zároveň je to aj možnosť ako pomôcť populácii rysov na Slovensku a v celej Európe. Radi by sme Vás touto cestou poprosili o čo najrýchlejšie oznámenie v prípade pozorovania osirotených mláďat, alebo zranených rysov. Vďaka Vašej pomoci bude možné týmto zvieratám poskytnúť čo najskôr nevyhnutnú zdravotnú starostlivosť a oni sa budú môcť opätovne vrátiť do svojho prirodzeného prostredia. 

Zdroj: Národná zoo Bojnice

Článok vznikol v spolupráci so ZOO Safari Park Dvur Kralové, ZOO Bratislava a Národná zoo Bojnice, ak sa ti článok páčil neváhaj zažiť zoo na vlastnej koži.

5/5 - (1 vote)
Klikni a nechaj nám komentár

Ako 15 ročná sa vybrala na tri mesiace do Kuala Lumpur a bola to láska. Cestovanie aj Malajzia. Pracovne precestovala veľa krajín z Ázie, no ak by mala vybrať jedno miesto, ktoré jej učarovalo, sú to Princové ostrovy 20 km juhovýchodne od Istanbulu. Na cesty po Slovensku, ale aj po Európe má už pár rokov svoju parťáčku - nemeckú dogu Elizabeth. Najobľúbenejšou krajinou, kde sa každý rok vracajú je Slovinsko.

Spoznaj krásy Slovenska

Inšpirácie

Turistika v Malej Fatre

Autor 11 septembra, 2021

Inšpirácie

Navštív kopce Veľkej Fatry

Autor 30 júna, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend: Zrubová chata Júlia

Autor 20 júna, 2021

Tip na víkend

4*Salamandra Hotel s raňajkami

Autor 23 apríla, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend – Orava Village

Autor 23 apríla, 2021

Inšpirácie

Ako sa nesprávať v prírode!

Autor 8 apríla, 2021

Inšpirácie

Tip na jarnú turistiku? Morskie Oko

Autor 17 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Kamenné more

Autor 16 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Špania dolina

Autor 17 februára, 2021

ZOO

Vianočné sviatky v zoo

Autor 15 januára, 2021

Inšpirácie

Vodopády na Slovensku

Autor 5 januára, 2021

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Liptovský dvor

Autor 9 novembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kutica

Autor 27 októbra, 2020

Tip na víkend

Na Lomnickom štíte snežilo

Autor 29 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kotydž

Autor 14 septembra, 2020

ZOO

Voči šelmám bez rešpektu

Autor 11 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Chalets CEDER

Autor 8 septembra, 2020

Tip na víkend

FoRrest Glamping

Autor 1 septembra, 2020

Tip na víkend

Víkend v Košiciach v hoteli Yasmin

Autor 30 júla, 2020

Najčítanejšie dnes

Odporúčame tiež

Inšpirácie

Turistika v Malej Fatre

Autor 11 septembra, 2021

Inšpirácie

Navštív kopce Veľkej Fatry

Autor 30 júna, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend: Zrubová chata Júlia

Autor 20 júna, 2021

Tip na víkend

4*Salamandra Hotel s raňajkami

Autor 23 apríla, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend – Orava Village

Autor 23 apríla, 2021

Inšpirácie

Ako sa nesprávať v prírode!

Autor 8 apríla, 2021

Inšpirácie

Tip na jarnú turistiku? Morskie Oko

Autor 17 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Kamenné more

Autor 16 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Špania dolina

Autor 17 februára, 2021

ZOO

Vianočné sviatky v zoo

Autor 15 januára, 2021

Inšpirácie

Vodopády na Slovensku

Autor 5 januára, 2021

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Liptovský dvor

Autor 9 novembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kutica

Autor 27 októbra, 2020

Tip na víkend

Na Lomnickom štíte snežilo

Autor 29 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kotydž

Autor 14 septembra, 2020

ZOO

Voči šelmám bez rešpektu

Autor 11 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Chalets CEDER

Autor 8 septembra, 2020

Tip na víkend

FoRrest Glamping

Autor 1 septembra, 2020

Tip na víkend

Víkend v Košiciach v hoteli Yasmin

Autor 30 júla, 2020

Inšpirácie

Ponuka dňa: 3*Hotel Srdiečko so SKIPASSOM

Autor 24 novembra, 2023

Inšpirácie

Ponuka dňa: 4* Hotel Belassi v centre Bojníc

Autor 9 novembra, 2023
koruna turca
Hore