Nájdeš nás aj na:

Inšpirácie

10 najkrajších tatranských túr s deťmi aj bez nich

10 najkrajších tatranských túr s deťmi aj bez nich

Slovensko je síce malá krajina, ale za to má veľké kopce. Vo svetovom meradle sú možné tými najmenšími, no množstvo špičkových horolezcov zo Slovenska i z celého sveta označilo Tatry za jedno z piatich najkrajších pohorí na svete. Ponúkajú na jednej strane skvelý odpočinok, na strane druhej úžasné zážitky, dobrodružstvo a adrenalín. A nech už idete do Tatier z akéhokoľvek dôvodu (wellnesskrásne ubytovanievýhľady) takmer všetkých nás počas pobytu spája túžba vybehnúť do lesa, na najkrajšie štíty a zažiť poriadnu turistiku. Prinášam za seba zoznam desiatich najkrajších tatranských túr, ktoré som vyskúšal a ktoré ma najviac chytili za srdce.

1. Z Troch studničiek na Kriváň – hodiny turistiky odmení úžasný výhľad

  • Odkiaľ? Tri Studničky (1141 m), (parkovisko, SAD) – pod Kriváňom – Kriváň (2494 m) – pod Kriváňom – Jamské pleso – Chata kpt. Rašu – Tri Studničky
  • Náročnosť? Ťažká túra, výstup sa odporúča od 12 rokov
  • Koľko to trvá? Celá túra hore – dole trvá zvyčajne 6-7 hodín

Prvé tatranské dobrodružstvo začneme hneď zhurta, na jeden z najznámejších, ale zároveň fyzicky najnáročnejších výstupov na zdolanie.

Túra nádherne graduje. Začnete ju na parkovisku Tri Studničky a odtiaľ začína chodník úmerne stúpať. Dlhé šľapanie masívnym kopcom bude odmenené nádherným výhľadom, treba na to myslieť celú cestu. Posledné stúpanie je veľmi výživné, odporúčam vybaviť sa dostatočným množstvom tekutín a snackov.

Cestou nie sú žiadne chaty, iba les, kosodrevina a čerstvý vzduch a nádherné kopce. Z Kriváňa vidíte Liptovskú Maru, Západné Tatry a celú panorámu Vysokých Tatier z jej najvyššieho západného bodu. Kriváň sa dá absolvovať aj túrou zo Štrbského Plesa,

2. Predné Solisko a Bystrá Lávka v jeden deň

  • Odkiaľ? Štrbské pleso – Bystrá Lávka (2300 m.n.m.) – Predné Solisko (2093 m.n.m.) – Chata pod Soliskom (1880 m.n.m.) – Štrbské pleso
  • Náročnosť? Stredne náročná túra, výstup sa odporúča od 12 rokov
  • Koľko to trvá? Celá túra hore – dole trvá zvyčajne 6-7 hodín

Bystrá Lávka je krásna túra a jej zdolanie sa dá naplánovať viacerými spôsobmi. Mne osobne sa najviac osvedčilo prísť zo Štrbského Plesa cez nádherný Vodopád Skok, ďalej cez Mlynickú dolinu až do sedla Bystrá Lávka a napokon návrat cez Furkotskú dolinu na Chatu pod Soliskom, kde sa dá výborne najesť a prespať.

Obidve doliny sú veľmi čarovné, samotné sedlo zvládne každý, kto už má nejakú tú skúsenosť s reťazami na túrach. Ak aj nemáte, posledných pár metrov zvládnu aj začiatočníci – odporúčam však určite ísť so skúsenejším parťákom.

Po Bystrej Lávke pokračuje chodník na Štrbské Pleso alebo na Chatu pod Soliskom. Ja si vždy vyberiem druhý variant a počkám si na západ slnka na Prednom Solisku.

Komu stačí túra na Predné Solisko, nech sa páči, existuje aj jednoduchší variant pre rodiny s deťmi. Na Chatu pod Soliskom sa dá celý rok vyviesť lanovkou, z chaty je to už len potom nejakých 40 minút k vrcholu Predného Soliska.

3. Kôprovský štít a Veľké Hincovo Pleso jednou cestou

  • Odkiaľ? Štrbské pleso – Popradské pleso –  Rázcestie nad Žabím potokom – Veľké Hincovo pleso (1945m) – Vyšné Kôprovské sedlo (2180m) – Kôprovský štít (2363m) – naspäť rovnakou cestou.
  • Náročnosť? Stredne náročná túra, výstup sa odporúča od 12 rokov
  • Koľko to trvá? Celá túra hore – dole trvá zvyčajne 7 hodín

Kôprovský štít je jedným z ôsmich turistom prístupných vrcholov a nie je tak turisticky známy, aj keď krásy má na rozdávanie. Nachádza sa kúsok od poľských hraníc na konci Mengusovskej doliny. Je z neho úžasný výhľad na Veľké Hincovo Pleso a tiež poľskú časť Tatier.

Túra začína od hotela Patria pri Štrbskom plese po červenej značke Tatranskou Magistrálou. Cestou navštívite Popradské pleso – ak máte malé deti a netrúfate si na viac, postačí vám aj tento variant a ďalej už nemusíte.

Ten kto chce vrcholovú fotku s Kôprovským štítom a Veľkým Hincovým Plesom, ten ide bojovať ďalej. Najkrajšia časť túry začína práve za Popradským Plesom a nekonečným prechodom Hincovou kotlinou. Výhľad zhora stojí skutočne za to.

4. Rysy zvládnete aj s deťmi, východ slnka vám vyrazí dych

  • Odkiaľ? Štrbské Pleso (1355m, hotel Patria) – Popradské pleso – Rázcestie nad Žabím potokom – sedlo Váha (2340m) – Rysy (2499m), naspäť rovnakou cestou.
  • Náročnosť? Ťažká túra, výstup sa odporúča od 12 rokov
  • Koľko to trvá? Celá túra hore – dole trvá zvyčajne 8 hodín

Túra za najvyššie položenou horskou chatou na Slovensku a tiež turistika na jeden z najvyšších kopcov Vysokých Tatier je niečo, čo si chce vyskúšať každý Slovák aspoň raz za život. Žiaľ potom to tak aj vyzerá na chodníkoch, tie sú v letnej sezóne extrémne preplnené a tak sa mnohí otáčajú už na pol ceste za dobrodružstvom.

Ja výstup na Rysy odporúčam radšej cez týždeň, kedy je všeobecne menej návštevníkov v horách a rovno aj s ubytovaním na chate. Prečo? Na chatu sa môžete vybrať aj poobede, kedy už väčšina ľudí smeruje nadol. Ak stihnete aj západ slnka, máte vyhraté. Ak nie, ten ranný východ si určite choďte pozrieť!

5. Poľský Hrebeň, Východná Vysoká a Sliezsky dom počas jednej túry

  • Odkiaľ? Lysá Poľana (970 m) – Sedlo Poľský hrebeň (2 200 m) – Východná Vysoká (2 429 m) – horský hotel Sliezsky dom (1 670 m) – Tatranská Polianka (1 005 m)
  • Náročnosť? Stredne náročná túra, výstup sa odporúča od 12 rokov
  • Koľko to trvá? Celá túra hore – dole trvá zvyčajne 8 a pol hodiny

Vstup do Bielovodskej doliny začína na Lysej Poľane tesne pre hraničným mostom s Poľskom. Prvé 3 kilometre vedie modro značený turistický chodník asfaltovou cestou až po horáreň v Bielovodskej doline. Ak milujete pusté tatranské doliny, počas tejto túry nestretnete z Lysej Poľany takmer nikoho.

Modro značený turistický chodník vedie až pod Poľský hrebeň, kde sa stáča a vystupuje do sedla Prielom a odtiaľ pokračuje na Zbojnícku chatu. Vy však chcete ísť na Sliezsky dom a preto začnete stúpať do pravej strany zelenou značkou.

Z Poľského Hrebeňa je to potom krásna vysokohorská a výživná turistika nahor na Východnú Vysokú, odporúčam ju najmä tým fyzicky zdatnejším. Zostup z Poľského hrebeňa vedie prvých 150 metrov po reťaziach, neskôr je príjemnejší a zhruba o hodinku a pol ste na Sliezskom dome. Tam určite odporúčam aj prenocovať. Nádherné moderné izby, krásny výhľad na Velické pleso, úžasný wellness a výnimočné jedlo.

6. Z „Térynky“ cez Priečne sedlo na „Zbojníčku“ – najnáročnejšia túra v Tatrách

  • Odkiaľ? Starý Smokovec (990 m) – Hrebienok (1 285 m) – Zamkovského chata (1 475 m) – Téryho chata (2 015 m n.m.) – Priečne sedlo (2 352 m n.m.) – Zbojnícka chata (1 960 m n.m.) – Hrebienok (1 285 m n.m.) – Starý Smokovec (990 m n.m.)
  • Náročnosť? Ťažká túra
  • Koľko to trvá? Celá túra hore – dole trvá zvyčajne 10-11 hodín

Jedna z najvýživnejších turistík v Tatrách je môj obľúbený prechod cez Priečne sedlo dvomi najkrajšími tatranskými dolinami. Ak sa bojíte výšok, túto turistiku vynechajte. Reťaze pod Priečnym sedlom nie sú turistika pre každého a určite nie pre malé deti. Je tiež obzvlášť dôležité, aby ste mali vhodnú obuv, pretože prechod je považovaný v rámci vysokohorskej turistiky za jeden z najnáročnejších.

Túra začína v Starom Smokovci, odkiaľ sa postupne dostanete cez Hrebienok (ten možno zdolať aj lanovkou) na Rainerovu útulňu, Zamkovského chatu až Malou Studenou Dolinou na Téryho chatu. Tam odporúčam dodať telu potrebné zásoby, odpočinúť si a pokračovať zelenou značko vpravo od chaty okolo západného brehu Spišského plesa.

Chodník ďalej stúpa a cez Pfinovu kopu sa do hodiny dostávate na známe rázcestie pod Sedielkom. Odtiaľ je to žltou značkou do Priečneho sedla asi 40 minút. Táto časť výstupu je technicky najnáročnejšia. Samotné reťaze do Priečneho sedla sú technicky najnáročnejším úsekom vo Vysokých Tatrách. Ak zvládnete túto turistiku, nemali by ste mať problém ani s výstupom na Gerlach s horským vodcom.

View this post on Instagram

Priečne sedlo, v pozadí Lomnický štít

A post shared by The best of Slovakia (@best_of_slovakia) on

Zo sedla sa dostanete chodníkom prudko dole, potom plytko cez Strelecké polia tzv. Ostravskou stezkou popod Širokú vežu, Ostrý štít a Javorový štít až ku vysnívanej Zbojníckej chate. Tam si dáte ďalšie občerstvenie a môžete pokračovať dole (samozrejme nie tou istou cestou) Veľkou Studenou dolinou až do Smokovca.

7. Slavkovský štít a jeho neskutočné výhľady

  • Odkiaľ? Starý Smokovec (990 m n.m.) – rázcestie s Tatranskou magistrálou (1 356 m n.m.) – Slavkovská vyhliadka (1 550 m n.m.) – Slavkovský nos (2 273 m n.m.) – Slavkovský štít (2 452 m n.m.) – tou istou cestou naspäť.
  • Náročnosť? Stredne náročná túra, výstup sa odporúča od 12 rokov
  • Koľko to trvá? Celá túra hore – dole trvá zvyčajne 9 hodín
View this post on Instagram

Tieto rána ????????????

A post shared by M (@ken4en) on

Túra na Slavkovský štít na to síce nevyzerá, ale svojím prevýšením schová do vrecka aj výstup na Gerlach zo Sliezskeho domu. Zatiaľ čo na Gerlach prekonáte zo Sliezskeho domu na vrchol 1000 výškových metrov, na Slavkovský štít je to skoro 1500.

Cesta začína klasicky zo Starého Smokovca modrou turistickou značkou, ktorá vedie až na samotný vrchol Slavkovského štítu. Niektorí hovoria, že je to najnudnejší výstup v celých Tatrách – ja si také niečo nedovolím o žiadnom tatranskom štíte povedať. Je pravda, že je pomerne dlhá a po celý čas ponúka ten istý výhľad, no záverečný výstup zmení váš názor.

Z vrchola je famózny výhľad do kotlín a tiež na najvyšší vrch Slovenska – Gerlachovský štít. Na severe je dokonca vidno aj Zbojnícku chatu. Cesta dole vedie tou istou trasou. Dajte si pozor najmä na to, aby ste mali dostatok pitného režimu a snackov, po ceste nahor nie je žiadna chata.

8. Veľká Svišťovka a výhľad na Chatu pri Zelenom plese

  • Odkiaľ? Tatranská Lomnica – Štart – Skalnatá chata – Skalnaté pleso – Huncovská vyhliadka, sedlo pod Veľkou Svišťovkou – Veľká Svišťovka (2038 m) – sedlo pod Veľkou Svišťovkou – Chata pri Zelenom plese a späť
  • Náročnosť? Stredne náročná túra, výstup sa odporúča od 12 rokov
  • Koľko to trvá? Celá túra hore – dole trvá zvyčajne 8 hodín

Veľká Svišťovka je pomerne jednoducho zdolateľný kopec a túra je zaujímavá aj tým, že ponúka úžasný výhľad na dolinu v ktorej je jedna z najfotogenickejších chát – Chata pri Zelenom plese.

Svišťovka je nevysoký trávnato-sutinový vrch patriaci k najnavštevovanejším vo Vysokých Tatrách. Túra vedie z Tatranskej Lomnice cez Zelené pleso, ale dá sa absolvovať aj z opačnej strany – smerom od Skalnatého plesa.

Zaujímavosťou Veľkej Svišťovky je jedenásť skalných útvarov, tzv. Kajúcnikov, ktoré sa nachádzajú na severovýchodnom svahu kopca. Cestou sa určite stavte na sladké dobroty na Chate pri Zelenom plese.

9. Jahňací štít a Brnčalka jednou cestou

  • Odkiaľ? Biela voda (autobusová zastávka) – rázcestie pri Šalviovom prameni (1 100 m) – Chata pri Zelenom Plese (1 551 m) – Jahňací štít (2 230 m) a naspäť rovnakou cestou.
  • Náročnosť? Stredne náročná túra, výstup sa odporúča od 12 rokov
  • Koľko to trvá? Celá túra hore – dole trvá zvyčajne 8 hodín

Opäť ideme na Chatu pri Zelenom plese, čo je sama o sebe úžasná túra. Žltá značka vedie ešte od parkoviska Biela voda až na vrchol Jahňacieho štítu. Záverečný úsek z doliny na hrebeň je zaistený reťazami a kramlami.

Samotný vrcholček poskytuje úžasnú panorámu a nezameniteľný výhľad na Belianske Tatry. Jahňací štít je totiž posledný štít hlavného hrebeňa Vysokých Tatier.

10. Široké a Kopské sedlo zo Ždiaru

  • Odkiaľ? Ždiar (895m) – hotel Magura – rázcestie v Monkovej doline – Široké sedlo (1825m) – Kopské sedlo (1749m) – Veľké Biele pleso – Zelené pleso – Sedlo pod Svišťovkou (2023m) –  Skalnaté pleso –Tatranská Lomnica
  • Náročnosť? Náročná celodenná túra, výstup sa odporúča od 12 rokov
  • Koľko to trvá? Celá túra hore – dole trvá zvyčajne 9 hodín

Krásna túra na konci Vysokých resp. začiatku Belianskych Tatier. Od autobusovej zastávky v strede Ždiaru sa vyberte po vedľajšej ceste k hotelu Magura. Od hotela pokračujte cez lúku do Monkovej doliny, kde sa začína náučný chodník. Odtiaľ už stúpať pomerne exponovaným lesným terénom až do pásma kosodreviny, kde sa postupne dostanete na hrebeň Širokého sedla.

Tu sa geograficky končia Belianske Tatry a vy si tu môžete spraviť super piknik s výhľadom. Odtiaľ ďalej smerujete jedinou dostupnou cestičkou na Kopské sedlo, odkiaľ vstupujete do doliny Bielych plies až k Veľkému Bielemu plesu. Napokon navštívite Chatu pri Zelenom plese a tu sa môžete rozhodnúť, či idete naspäť tou istou cestou alebo sa vrátite domov cez tatranskú magistrálu.

Odporúčam tiež prečítať:

Pri návšteve TANAP-u prosím rešpektujte pravidlá a autority národného parku. Súčasťou zodpovedného prístupu je aj rešpektovanie zimnej uzávery turistických chodníkov (zväčša 1. november – 14. jún), ktorej narušenie sa môže trestať pokutou, no najmä – uzávera chráni zvieratá a našu prírodu, buďme k nej šetrní.

Prosím, ohodnoťte náš článok.
Klikni a nechaj nám komentár

Raz sa náhodou dostal k lacným letenkám a odvtedy chce precestovať celý svet. Radšej má hory a prírodu ako mestskú džungľu. Zamiloval si Island, Yosemite, Indonéziu a veľmi ho láka Nepál, Faerské ostrovy a Kanada. Najväčší sen si ale už splnil, keď sa mu narodila dcérka Eliška.

Spoznaj krásy Slovenska

Inšpirácie

Turistika v Malej Fatre

Autor 11 septembra, 2021

Inšpirácie

Navštív kopce Veľkej Fatry

Autor 30 júna, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend: Zrubová chata Júlia

Autor 20 júna, 2021

Tip na víkend

4*Salamandra Hotel s raňajkami

Autor 23 apríla, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend – Orava Village

Autor 23 apríla, 2021

Inšpirácie

Ako sa nesprávať v prírode!

Autor 8 apríla, 2021

Inšpirácie

Tip na jarnú turistiku? Morskie Oko

Autor 17 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Kamenné more

Autor 16 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Špania dolina

Autor 17 februára, 2021

ZOO

Vianočné sviatky v zoo

Autor 15 januára, 2021

Inšpirácie

Vodopády na Slovensku

Autor 5 januára, 2021

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Liptovský dvor

Autor 9 novembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kutica

Autor 27 októbra, 2020

Tip na víkend

Na Lomnickom štíte snežilo

Autor 29 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kotydž

Autor 14 septembra, 2020

ZOO

Voči šelmám bez rešpektu

Autor 11 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Chalets CEDER

Autor 8 septembra, 2020

Tip na víkend

FoRrest Glamping

Autor 1 septembra, 2020

Tip na víkend

Víkend v Košiciach v hoteli Yasmin

Autor 30 júla, 2020

Najčítanejšie dnes

Odporúčame tiež

Inšpirácie

Turistika v Malej Fatre

Autor 11 septembra, 2021

Inšpirácie

Navštív kopce Veľkej Fatry

Autor 30 júna, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend: Zrubová chata Júlia

Autor 20 júna, 2021

Tip na víkend

4*Salamandra Hotel s raňajkami

Autor 23 apríla, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend – Orava Village

Autor 23 apríla, 2021

Inšpirácie

Ako sa nesprávať v prírode!

Autor 8 apríla, 2021

Inšpirácie

Tip na jarnú turistiku? Morskie Oko

Autor 17 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Kamenné more

Autor 16 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Špania dolina

Autor 17 februára, 2021

ZOO

Vianočné sviatky v zoo

Autor 15 januára, 2021

Inšpirácie

Vodopády na Slovensku

Autor 5 januára, 2021

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Liptovský dvor

Autor 9 novembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kutica

Autor 27 októbra, 2020

Tip na víkend

Na Lomnickom štíte snežilo

Autor 29 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kotydž

Autor 14 septembra, 2020

ZOO

Voči šelmám bez rešpektu

Autor 11 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Chalets CEDER

Autor 8 septembra, 2020

Tip na víkend

FoRrest Glamping

Autor 1 septembra, 2020

Tip na víkend

Víkend v Košiciach v hoteli Yasmin

Autor 30 júla, 2020

Inšpirácie

Ponuka dňa: 3*Hotel Srdiečko so SKIPASSOM

Autor 24 novembra, 2023

Inšpirácie

Ponuka dňa: 4* Hotel Belassi v centre Bojníc

Autor 9 novembra, 2023
koruna turca
Hore