Nájdeš nás aj na:

Inšpirácie

Ktoré huby sú jedlé a ktoré nie? Máme tipy, ako ich ľahšie spoznať

Ktoré huby sú jedlé a ktoré nie? Máme tipy, ako ich ľahšie spoznať

Hubárska sezóna je v plnom prúde. Platí, že huby, ktoré nepoznáte, do košíka radšej nedávajte. Nesprávna identifikácia húb už spôsobila nejeden tráviaci problém. Pri niektorých druhoch sa príznaky otravy dostavia až po viacerých dňoch či týždňoch. Našťastie na Slovensku nerastie veľa smrteľne jedovatých húb.

Dobrá správa pre nás, čo si ráno radi pospíme: huby rastú celý deň. No skôr než dáte nejakú hubu do košíka, dôkladne si ju obhliadnite, pretože základným predpokladom dobrého hubára je vedieť spoľahlivo rozlíšiť jedlé, nejedlé a jedovaté huby.

Huby by v našom jedálničku rozhodne chýbať nemali. Obsahujú celý rad dôležitých vitamínov a stopových prvkov. Práve, preto si dnes posvietime  na zopár tých, ktoré sú jedlé.

Slovensko je hubársky raj. Približne 150 druhov húb, ktoré u nás rastú sú jedlé. Vďaka nevhodnej konzistencii a horkej či štipľavej chuti je približne 200 druhov húb na Slovensku nejedlých. Našťastie takých húb, ktoré sú jedovaté a môžu po konzumácii spôsobiť smrť, je len niekoľko desiatok druhov.

Huby sú v našej prírode veľmi dôležité. Udržiavajú v nej rovnováhu. V prvom rade rozkladajú organickú hmotu, odumreté drevo, lístie aj živočíchov a premieňajú ich späť na živiny. Bez pričinenia húb by sa v prírode zastavil kolobeh látok a energie. Niektoré huby žijú v tesnej väzbe so stromami a inými rastlinami, v takzvanej mykoríze. To znamená, že takéto huby zlepšujú zdravotný stav stromov, pomáhajú pri ich zakoreňovaní alebo chránia pred parazitmi. Platí to aj naopak – stromy podporujú rast húb, aj, preto niektoré huby nájdete iba pod určitými typmi stromov.

Spoločné znaky jedovatých húb:

  1. Farba – nezvyčajná alebo príliš svetlá farba. Pri prerezaní nohy sa taktiež môže objaviť neprirodzená farba.
  2. Lepkavá čiapka – pri niektorých druhoch.
  3. Neprítomnosť červov a hmyzu – vo vnútri a na povrchu.
  4. Zápach 
  5. Neexistenia trubicovej vrstvy pod hlavou

Kuriatko jedlé (Cantharellus cibarius)

Túto žiarivo žltú hubu spozorujete v lese už z diaľky. Je to tiež vďaka tomu, že zvyčajne rastie v skupinách. Mladý klobúčik je mierne klenutý, neskôr plochý a napokon lievikovito preliačený. Dosahuje 10 – 70 mm. Hlúbik je 30- 60 mm dlhý a 8- 25 mm hrubý. Ľahko si ho môžetw zmýliť s kuriatkom bledým, na ktoré sa veľmi podobá. To má mäsitejšie plodnice, belavý klobúk a je tiež jedlé. Kuriatko jedlé obsahuje vysoké množstvo vitamínu A, C, D – najmä D2, draslík. A vášmu zraku pomôže rovnako ako mrkva. Rastie od mája do novembra v ihličnatých aj v listnatých lesoch v machu alebo medzi lístím.

Suchohríb hnedý (Boletus badius)

Klobúčik suchhríba má v priemere 40 až 150 mm. Najprv je polguľovitý, potom vankúšovitý a dosť plochý. V starobe často s okrajom zdvihnutým nahor. Je sfarbený do gaštanovohneda, zriedkavejšie plavohnedý alebo červenohnedý, niekedy až čiernohnedý. Za vlhkého počasia je lepkavý. Hlúbik je 40-120 mm dlhý a 8-40 mm hrubý, na začiatku zväčša bruchatý až súdkovitý, potom rastom mení tvar na valcovitý. Tento druh má hlúbik bez sieťky, žltohnedý až hnedý, s bledšou žltou zónou na vrchole a bielym bazálnym mycéliom. Dužina je belavá až žltkastá, na vzduchu občas modrie nad rúrkami.

Suchohríb hnedý rastie od júna do konca novembra v ihličnatých a zmiešaných lesoch. Nájdete ho väčšinou v humóznej pôde, ale aj na práchnivých pňoch, na kúskoch dreva alebo na šiškách. Je to jedna z najhojnejších hríbovitých mäsitých húb, ideálna na sušenie.

Bedľa vysoká (Macrolepiota procera)

Typické poznávacie znamenie pre bedľu je jej klobúk. Dorásť môže v priemere až do 30 cm. Mladé huby sú celé hnedasté. Uprostred klobúku je nápadný tmavý hrboľ. Posiaty je hrubšími, hnedými šupinami, ktoré odstávajú. V mladosti jej klobúk pripomína tvar vajca, postupne prechádza do zvonu a v dospelosti sa rozprestrie. Šírka potom môže mať až 25 cm. Noha je dutá a biela, má príjemnú chuť i vôňu, dorásť môže až do 35cm. Ak ju prerežete alebo otlačíte, farbu nezmeníte. Bedľu vysokú najčastejšie nájdeš v presvetlených smrekových lesoch a na ich okrajoch, kde rastie vo väčších skupinách.

Nie príliš skúsení hubári sú nedôverčiví voči bedliam (Macrolepiota) menšieho vzrastu. Majú strach z toho, že ide o bedličky (Lepiota), ktorých je viacero jedovatých druhov. Tento strach však nie je opodstatnený. Bedle, na rozdiel od bedličiek, majú na hlúbiku posuvný prsteň, ktorý sa dá takmer vždy ľahko oddeliť. Bedličky majú prsteň prirastený a nedá sa posunúť ani oddeliť bez zdeformovania. Klobúky majú priemer len vzácne väčší ako desať centimetrov.

Hríb dubový (Boletus reticulatus Schaeff)

Hríb dubový má 60-300 mm v priemere, najprv je polguľovitý, potom pol guľovite klenutý, v dospelosti plocho rozprestretý. Hlúbik je 100-250 mm dlhý a 20-70 mm hrubý, najprv bruchatý až súdkovitý, v dospelosti valcovitý, celý alebo minimálne do polovice ozdobený výraznou sieťkou, ktorá býva najprv krémová a postupom času hnedne. Má nízku energetickú hodnotu, ale napriek tomu vysokú výživnú hodnotu. Vedeli ste že, hríb dubový mý napríklad antibiotické účinky, je vynikajúce na znižovanie cholesterolu v krvi a znižuje hladiny cukrov u diabetikov? 

Hojne rastie hlavne v dubových a bukových lesoch v severných oblastiach Slovenska. Najčastejšie tvorí mykorízu s dubom a bukom. Dubáky sa hľadajú ťažšie, keď je v lese viacej napadaného lístia.

Masliak obyčajný (Suillus luteus)

Masliak obyčajný (po anglicky Slippery Jack 🙂 ) je druh huby, ktorej klobúk má v priemere 40- 120 mm. Najprv je pol guľovitý, neskôr plocho rozprestretý, v strede s hrboľom. Pokožka je slizká, lúčovito vrastene vláknitá. Sfarbenie má hnedé až čokoládovo-hnedé. Hlúbik je valcovitý, plný, 30 až 100 mm vysoký a 10 až 25 mm hrubý. Jeho sfarbenie na vrchole je citrónovožlté.

Masliak je u nás hojne rozšírený, zvyčajne rastie v húfoch od mája do novembra. Je to výborná jedlá a ľahko stráviteľná huba. Najčastejšie rastie pod borovicami, v nížinách, ale aj v pásme kosodreviny. 

Pečiarka ovčia (Agaricus arvensis Schaeff)

Má mäsitý klobúk, ktorý je v mladosti pologuľovite klenutý s okrajom pritláčajúcim sa na hlúbik. Klobúk je neskôr klenutý alebo rozložený a 7 až 15 cm široký. Farba klobúku je biela a neskôr belavá a na okraji jemne šupinkastá. Ak ho zatlačíš zožltne. Hlúbik ma hore má belavý blanitý prsteň. Je biely a má valcovitý tvar dĺžky medzi 6 až 12 cm a šírky medzi 1 až 2,5 cm, ktorý pri poranení žltne. Menej skúsení hubári si pečiarku ovčiu môžu ľahko pomýliť s nejedlou pečiarkou zapáchajúcou (Agaricus xanthodermus), ktorá je tiež biela. Býva spravidla štíhlejšia, na báze hlúbika má hľuzu a po zatlačení sa sfarbuje na sýto chrómovožlto, najmä na hľuze. Jej dužina vonia podobne, ako atrament a pri varení zapácha karbolom.

Rastie od júna do októbra v ihličnatých lesoch, najmä pod smrekmi, zriedkavo ju nájdete aj mimo lesa v krovinách. Je hojná v nížinách i vo vyšších polohách.

Hríb smrekový (Boletus edulis Bull)

Klobúčik je v priemere 60- 250 mm široký. Najskôr je polguľovitý, neskôr klenutý, napokon plocho rozprestretý. Sfarbený je do biela alebo belava, v dospelosti je tmavohnedý. Za vlhkého počasia, alebo po daždi je slizký. Hlúbik je 30-200 mm dlhý a 15-70 mm hrubý. Tvarom je najprv bruchatý, v dospelosti valcovitý. Jeho farba je zvyčajne biela a je ozdobený jemnou sieťkou. Rúrky sú 8-30 mm dlhé a pri hlúbiku vykrojené, od dužiny klobúka sa navyše dajú ľahko oddeliť.

Rastie od augusta do novembra v smrekových lesoch, výnimočne aj v listnatých. Nájdete ho najmä v podhorských krajoch, vo veľkom množstve.

Zásady zberu húb:

  • najskôr huby spoznávajte a potom zbierajte
  • ak si nie ste istí, radšej hubu nechajte v lese
  • zbierajte huby do košíka, huby sa nesmú zapariť, nikdy nepoužívajte mikroténové vrecká
  • neničte huby, ktoré nechcete zozbierať – aj jedovaté majú v prírode svoj význam
  • plodnice vykrúťte tak, aby sa nepoškodilo podhubie
  • plodnicu očistite
  • nazbierané huby čo najskôr spracujte

Základné prejavy otravy hubami

Dostavia sa pocity nevoľnosti, podráždenie a bolesť žalúdka, napínanie na zvracanie, zvracanie a prípadne hnačka. Môžu sa prejaviť do polhodiny, ale aj po viacerých dňoch. Ak treba nebráňte sa zvracaniu a vyhľadajte čím skôr lekársku pomoc.

3.7/5 - (4 votes)
Klikni a nechaj nám komentár

Ako 15 ročná sa vybrala na tri mesiace do Kuala Lumpur a bola to láska. Cestovanie aj Malajzia. Pracovne precestovala veľa krajín z Ázie, no ak by mala vybrať jedno miesto, ktoré jej učarovalo, sú to Princové ostrovy 20 km juhovýchodne od Istanbulu. Na cesty po Slovensku, ale aj po Európe má už pár rokov svoju parťáčku - nemeckú dogu Elizabeth. Najobľúbenejšou krajinou, kde sa každý rok vracajú je Slovinsko.

Spoznaj krásy Slovenska

Inšpirácie

Turistika v Malej Fatre

Autor 11 septembra, 2021

Inšpirácie

Navštív kopce Veľkej Fatry

Autor 30 júna, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend: Zrubová chata Júlia

Autor 20 júna, 2021

Tip na víkend

4*Salamandra Hotel s raňajkami

Autor 23 apríla, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend – Orava Village

Autor 23 apríla, 2021

Inšpirácie

Ako sa nesprávať v prírode!

Autor 8 apríla, 2021

Inšpirácie

Tip na jarnú turistiku? Morskie Oko

Autor 17 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Kamenné more

Autor 16 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Špania dolina

Autor 17 februára, 2021

ZOO

Vianočné sviatky v zoo

Autor 15 januára, 2021

Inšpirácie

Vodopády na Slovensku

Autor 5 januára, 2021

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Liptovský dvor

Autor 9 novembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kutica

Autor 27 októbra, 2020

Tip na víkend

Na Lomnickom štíte snežilo

Autor 29 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kotydž

Autor 14 septembra, 2020

ZOO

Voči šelmám bez rešpektu

Autor 11 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Chalets CEDER

Autor 8 septembra, 2020

Tip na víkend

FoRrest Glamping

Autor 1 septembra, 2020

Tip na víkend

Víkend v Košiciach v hoteli Yasmin

Autor 30 júla, 2020

Najčítanejšie dnes

Odporúčame tiež

Inšpirácie

Turistika v Malej Fatre

Autor 11 septembra, 2021

Inšpirácie

Navštív kopce Veľkej Fatry

Autor 30 júna, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend: Zrubová chata Júlia

Autor 20 júna, 2021

Tip na víkend

4*Salamandra Hotel s raňajkami

Autor 23 apríla, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend – Orava Village

Autor 23 apríla, 2021

Inšpirácie

Ako sa nesprávať v prírode!

Autor 8 apríla, 2021

Inšpirácie

Tip na jarnú turistiku? Morskie Oko

Autor 17 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Kamenné more

Autor 16 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Špania dolina

Autor 17 februára, 2021

ZOO

Vianočné sviatky v zoo

Autor 15 januára, 2021

Inšpirácie

Vodopády na Slovensku

Autor 5 januára, 2021

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Liptovský dvor

Autor 9 novembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kutica

Autor 27 októbra, 2020

Tip na víkend

Na Lomnickom štíte snežilo

Autor 29 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kotydž

Autor 14 septembra, 2020

ZOO

Voči šelmám bez rešpektu

Autor 11 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Chalets CEDER

Autor 8 septembra, 2020

Tip na víkend

FoRrest Glamping

Autor 1 septembra, 2020

Tip na víkend

Víkend v Košiciach v hoteli Yasmin

Autor 30 júla, 2020

Inšpirácie

Ponuka dňa: 3*Hotel Srdiečko so SKIPASSOM

Autor 24 novembra, 2023

Inšpirácie

Ponuka dňa: 4* Hotel Belassi v centre Bojníc

Autor 9 novembra, 2023
koruna turca
Hore