Nájdeš nás aj na:

Rozhovory

Kam na túru s bábätkom? Tipy vášnivej turistky Barborky

Kam na túru s bábätkom? Tipy vášnivej turistky Barborky

Vždy je pre mňa nesmiernym potešením spoznať ženu, ktorá je pre svoje okolie inšpiráciou. Takéto ženy väčšinou stíhajú to, o čom my ostatné iba snívame. Pretvárajú nemožné na možné a ešte pri tom aj dobre vyzerajú. Rozhodne to takto pre nás pozorovateľov, ktorí ich žerieme na prvý pohľad, vyzerá. Aj preto ich nazývam wonder women. Jednou z nich je aj Barborka Matovičová z Trnavy. V rozhovore s ňou sa dozvieš prečo si zaslúži spomínaný prívlastok pred menom a ako stíha žiť naplno aj s malým Eliášom a dvomi maďarskými vyžlami. A hlavne sa s nami podelí o tipy, kam ísť na túru aj s malým bábätkom.

Barborka Matovičová má 31 rokov a býva v Trnave. Miluje hory, turistiku, stanovačky a svojho 8 mesačného synčeka Eliáša. Je dôkazom toho, že aj na materskej „dovolenke“ sa dá žiť aktívne, keď chceš. Rada objavuje nové miesta na Slovensku aj v zahraničí. Jej Instagram je toho dôkazom. Nájdeš tam množstvo krásnych fotiek a inšpirácii. Ak hľadáš tipy kam na dog friendly túru s malým bábätkom čítaj ďalej. 

Aké je tvoje najobľúbenejšie miesto na Slovensku?

Ak by som mala vybrať len jedno miesto, kde trávim svoj voľný čas, bol by to rozhodne Liptov a okolie Liptovského Mikuláša, pretože najradšej chodím do hôr a prírody. Z jednej strany ponúka nádherné panorámy Vysokých a Západných Tatier a z druhej strany výhľady na Nízke Tatry. Ponúka však aj neobmedzené množstvo turistických cestičiek, kde sa môžete vydať s kočíkom alebo s bábätkom, ktoré máte v nosiči. 

Na Žiarsku chatu (1325 m. n. m.) s kočíkom

Preto, ak sa nachádzate na Liptove a rozhodnete sa pre túru s kočíkom, určite odporúčam Žiarsku chatu. Je to mimochodom jediná vysokohorská chata, ktorá leží na území Západných Tatier a na Liptove. Cesta tam trvá približne hodinku a pol a vedie 6 kilometrov dlhým asfaltovým chodníkom. Otvorená je celoročne. Ak sa tam vydáte v lete, po ceste sa môžete osviežiť v dvoch studničkách a spoločnosť vám počas celej cesty bude robiť žiarsky potok. Ten ocenia aj vaši domáci miláčikovia. Pri ceste v zime odporúčam zobrať sánky boby alebo lopaty, pretože zjazd z chaty dolinou je zážitok nielen pre deti, ale aj pre dospelých. Hovorím to z vlastnej skúsenosti. 🙂

Žiarska chata a Žiarska dolina je miesto, ktoré navštevujem niekoľkokrát do roka. Bola som tam počas tehotenstva a aj s mojím synčekom v kočíku. Určite pre vás nebude žiadny problém zvládnuť túto túru s dieťaťom v kočíku, alebo aj so staršími ratolesťami. Pre tie odporúčam návštevu medvedej štôlne, ktorá je hneď na začiatku Žiarskej doliny. Spravia vám tam prehliadku, a ak budú deti poslúchať, možno uvidia permoníka.

Prechádzka na Žiarsku chatu patrí medzi menej náročné túry. Odmenou pre vás budú vynikajúce polievky, ako napríklad moja obľúbená rajčinová. Pre deti šúľance a parené buchty a pre starších nejaké to pivko.  Pre mňa sú najväčšou odmenou bezpochyby výhľady! Vidíte celé Západné Tatry a vrcholy ako Hrubú kopu, Tri Kopy, Smutné Sedlo a z druhej strany môj najobľúbenejší Baranec. Určite tam vybehnite aj s deťmi. Stojí to zato. 

Dá sa zažiť na túre s malým bábätkom dobrodrúžstvo?

Môj názor je, že najväčšie dobrodružstvo zažijete ak necháte kočík doma a zoberiete svoje bábätko do nosiča. Vyberiete sa objavovať nádherné, možno aj menej známe turistické trasy a miesta na Liptove. Jedným z takýchto miest je menej známa Demänovská hora, ktorá sa nachádza paradoxne vo veľmi populárnej Demänovskej doline. Hoci ju nepozná veľa ľudí, jedná sa o ľahko dostupný a veľmi pekný kopec.

Na Demänovskú horu (1304 m . n. m.) s bábätkom v nosiči

Túra na Demänovskú horu vedie po žlto značenom turistickom chodníku. Ak vyrážate z autocampingu v Demänovskej doline, kde sa môžete v lete aj ubytovať, trasa na vrchol trvá necelé dve hodiny aj s prestávkou na jedlo. Počas celej trasy môžete objavovať naozaj krásne miesta. Uvidíte Chočské vrchy, Liptovskú Maru, celé Západné Tatry a mesto Liptovský Mikuláš. Neskôr sa ukážu aj Vysoké Tatry s dominantným Kriváňom. 

Na samotnom vrchole Demänovskej hory vás čaká malý drevený kríž a lúka, kde si môžete dopriať piknik. No hlavne si užiť výhľady na Nízke Tatry a na priľahlé kopce ako Chopok, Dereše, Ďumbier a menej známu Sinu. Turistický chodník na Demänovskú horu je kľukatý a serpentínovitý, preto samotné stúpanie nie je až tak cítiť. Ja osobne by som to z hľadiska obtiažnosti označila ako dvojku. Možno pre menej zdatných so slabšou kondíciou je to číslo tri. Do dvoch hodín, ktoré garantuje aj turistické značenie, tam určite prídete. 

Sú Martinské hole – Martinky tip na nenáročné prechádzky?

Áno. Ideálnym východiskovým bodom na turistiku s dieťaťom sú aj Martinské hole, alebo lyžiarske stredisko Martinky, ktoré sa nachádza nad Martinom. Cesta na Martinky autom trvá približne pol hodinku a zvládne ju každý zdatnejší šofér. Pozor, v zime je doprava korigovaná prevádzkovateľmi tohoto lyžiarskeho strediska a treba mať reťaze. Táto asfaltová cesta pokračuje ďalej až k vysielaču Krížava, no autom vstup nie je povolený, takže sa k nej môžete prejsť pešo s kočíkom a tam zakončiť svoju prechádzku. Cesta s kočíkom trvá pohodovým tempom cca 45 minút. Z tohto vysielaču sa vám naskytnú nádherné výhľady na Krivánsku Malú Fatru, Malý Kriváň, Veľký Kriváň, Stoh, Rozsutec a podobne. Ak sa rozhodnete pre turistiku s nosičom, môžete si vybrať z dvoch vrcholov. Obe cesty vedú po červenej, jedna na Minčol alebo opačným smerom na vrch Veľká Lúka a následne na Vidlicu a Veterné. Presne tak sme to zvolili túto jeseň my s Eliášom.

Vrchol Veterné (1,442 m. n. m.)

Túra na vrchol Veterné nám s prestávkami a fotením výhľadov trvala asi hodinku a pol. Je to naozaj veľmi nenáročná turistika, ktorú zvládnu aj malé deti. Keďže už samotné stredisko a parkovisko sa nachádza v dosť vysokej nadmorskej výške. Vrcholy na Martinských holiach nie sú o nič vyššie a je tam naozaj iba minimálne prevýšenie. Aj na vzdialenosť je to veľmi nenáročná turistika, preto ju odporúčam všetkým rodinám s deťmi alebo bábätkami, či menej zdatným turistom. My sme išli asfaltovou cestou ku vysielaču Krížava. Po desiatich minútach sme sa po červenej turistickej značke dostali na Veľkú lúku a odtiaľ nám to na samotný vrchol trvalo iba pol hodinku. Všetko po červenej značke takmer po rovine a s minimálnymi prevýšeniami. Za slnečného počasia, aké sme stihli my, sme mali výhľad na všetky známe slovenské pohoria. Videli sme Vysoké Tatry, Nízke Tatry Západné Tatry, kúsok odtiaľ je vrchol Kľak, taktiež Krivánsku Malú Fatru a aj Veľkú Fatru.

Bonusom tohoto vrcholu je hlavne to, že tam naozaj nechodí veľa ľudí a môžete si tam užiť pekný deň takmer osamote. Turistiku v okolí Martinských hôľ by som odporučila naozaj každému a hlavne menej zdatným turistom. Autom sa viete dostať naozaj vysoko a kúsok od parkoviska vás po krátkej prechádzke čakajú síce menej známe vrcholy, ale s nádherným panoramatickým výhľadom na naše nádherné slovenské pohoria.

S Barborkou máme spoločné to, že obidve pochádzame z Trnavy. Preto určite súhlasíš, že nemôžeme vynechať naše najbližšie pohorie Malé Karpaty. Viem, že si tam ako doma. Na aké miesta sa rada vraciaš aj s Eliáškom ?

Presne. Malé Karpaty sú moje domáce kopce. Zažila som tam množstvo prespávačiek, východov a západov slnka, zažila som ich v každom ročnom období a v každom počasí a nedám na ne dopustiť. Vybehnem tam vždy, keď si nemôžem dovoliť odísť na dlhšiu trasu autom. Naozaj sa tu cítim ako doma, ani mi nevadí, že sa vraciam stále na rovnaké kopce. V každom ročnom období vedia ponúknuť niečo iné, preto mi je ťažko vybrať jeden kopec, ktorý sa mi najviac páči. Mám ich pochodené všetky a na každý jeden sa rada vraciam. Ak, teda musím vybrať jeden, kde sa dá ísť na turistiku aj s menšími deťmi a určite to zvládnete, aj s bábätkom bola by to Vápenná.

Na Veľkú Vápennú (752 m. n. m.) s bábätkom

Tento kopec sa tiež nazýva Roštún. Na Vápennú sa dostanete z viacerých miest, viacerými turistickými značkami. Môžete sa vybrať zo Sološnice po zelenej alebo červenej turistickej značke, prípadne z Plaveckého Podhradia po žltej. My na Vápennú chodievame po zelenej značke zo Sološnice. Auto necháme na konci dediny tesne pod lesom. Ďalej treba iba sledovať zelenú značku, ktorá je na domoch a uličkami sa dostanete na správny smer na malé parkovisko. Odtiaľ trvá výstup iba hodinku a pol. My sme to jar zvládli s Eliášom v nosiči za hodinku. Všetky kopce v Malých Karpatoch majú maximálne 750 m a okrem dvoch krátkych náročnejších stúpaní tam nie je vysoké prevýšenie. Na vrchole váš čaká krásny výhľad na okolité kopce a lesy Malých Karpát. Ja by som odporúčala ísť na Vápennú v jarných mesiacoch. Vtedy je tam vidieť 50 odtieňov zelenej farby. 🙂 Alebo v zime, kedy sú Karpaty nádherne zamrznuté. Na vrchole Vápennej vás čaká výhliadka, kde môžete vyliezť a užiť si ešte krajší výhľad. Mne osobne sa páči aj motto, ktoré tam nájdete napísané:

„Kamkoľvek ideš, čokoľvek hľadáš na konci hľadáš sám seba.“

Aká bola najnáročnejšia túra, ktorú si s Eliáškom absolvovala?

Toto leto sme s Eliáškom absolvovali aj jednu náročnejšiu túru do vyššej nadmorskej výšky, a to konkrétne na Ostrvu, ktorá sa nachádza nad Popradským plesom vo výške 1984 m. n. m. Táto túra nie je určená pre rodiny, ktoré sa nepohybujú v horskom prostredí. Je vhodnejšia pre rodiny a nadšencov hôr, ktorí hory poznajú a sú zdatnejší turisti. Vedia správne vyhodnotiť svoje sily a vedia stúpať na kopec s dieťaťom v nosiči. Táto túra je kamenistá a treba si dávať väčší pozor. Tatranské kamenisté chodníčky vedia byť veľmi zradné a šmykľavé. Inak by som túru nehodnotila ako náročnú, ale aj tak by som ju odporučila iba rodinám s deťmi, ktoré ju zvládnu s dieťaťom v nosiči tam, aj späť. Túra sa začína na Popradskom plese, ktoré určite nemusím predstavovať. Dostanete sa naň poholdne zo Štrbského plesa po červenej značke cez les alebo asfaltovou cestou zo zástavky. My sme ju zvolili kvôli kočíku, ktorý sme následne pri Popradskom plese zamkli. Ďalej sme sa vydali s Eliášom v nosiči.

Ostrva (1,984 m. n. m.)

Ostrva ponúka nádherné výhľady do celej Mengusovskej doliny. Uvidíte Kôprovský štít, Vysokú a Rysy v pozadí. Z druhej strany sa môžete vydať späť na Batizovské pleso a zostup si užiť inou trasou. Zdôrazňujem, že túru na Ostrvu naozaj odporúčam iba rodinám, ktoré sú turisticky zdatné. Nepodceňujte ani počasie, pretože počas prehánok sú kamene veľmi zradné a šmykľavé. Aj mňa samotnú zastavovalo veľa ľudí či si trúfam s bábätkom v nosiči až na vrchol. Tento kopec a cestu naň veľmi dobre poznám a vedela som čo od toho mám čakať, no aj tak som si dávala obrovský pozor. Túra na Ostrvu patrí medzi túry, kde môžete ísť aj so psíkom. Nie sú tam žiadne vysoké skaly a ani skalné prevysy, kde by sa psík nedokázal dostať.

Kam na túru so psom? Toto sú miesta, ktoré zvládne aj váš štvornohý miláčik

Máš tip na túru s bábätkom v zahraničí? Akú krajinu by si odporučila?

Okrem objavovania slovenských zákutí a hôr je mojou najväčšou vášňou a dovolenkovou destináciou číslo jeden, je Slovinsko a Julské Alpy. Strávila som tu už tri dovolenky, tri roky po sebe a zakaždým sme si náš pobyt predĺžili. Minulý rok predtým ako som otehotnela sme tam strávili 10 nádherných dní. Vďaka tomu mám ceľkom pochodené aj slovinské hory a viem poradiť aj náročné a menej náročne miesta, ktoré sa oplatí vidieť. Je to nádherná, čistá, zelená a veľmi sympatická krajina.

Dve kamošky a jedna doga. Tak vyzerá poriadna babská jazda v Slovinsku

Ktoré miesto by si v Slovinsku odporučila pre rodiny s bábätkami, malými deťmi a psíkmi?

Ťažko mi vybrať zo Slovinska iba jednu túru alebo trasu, pretože každé jedno miesto, ktoré som tam navštívila ma očarilo. V mojich cestovateľských plánoch a snoch sú ešte ďaľšie miesta a kopce, ktoré by som v Slovinsku chcela vidieť a zažiť aj s Eliášom. Vyberiem teda túru, ktorú som absolvovala ešte bez neho, no mesiac po mne ju úspešne zvádla aj moja sestra s dvomi deťmi.

Slemenova špica (1,911 m. n. m.)

Tento kopec sa nachádza nad sedlom Vršič Pass odkiaľ sa vychádza. Na samotné sedlo vedie z oboch strán dosť serpentínovitá a vzrušujúca cesta. Aj samotné sedlo môže byť cieľovým bodom, no ak sa chcete dostať až na vrchol, nejaká hodinka niečo navyše už vás nezabije. Keď už sa dostanete na vrchol Slemenova špica, ponúkne sa vám výhľad na Malú Mojstrovku a na ďalšie slovinské kopce a doliny. My sme túto túru absolvovali v júli. Bola to poldenná túra. Cesta hore nám trvala s prestávkami hodinu a pol a dole ešte krajšie. No veľmi by som chcela túto túru absolvovať na jeseň. Kedy sa priľahlá krajina zafarbí do žlta a zlata. Ak sa budete v Slovinsku nachádzať v jesenných mesiacoch určite tam vybehnite, je to jedna z najkrajších túr akú môžete absolvovať.

Čo sa týka turistického značenia, v Slovinsku sú trasy značené inými farbami ako u nás. Orientujte sa podľa červených tabuliek, ktoré na Vršič Pass nájdete a potom sledujte červené bodky prípadne šípky. Nakreslené sú na skalách. Túru vedia rozhodne absolvovať aj deti. Je tam síce náročnejšie prvotné stúpanie, no potom už je to viac menej po rovinke, mierny stupák na samotný vrchol a jeden nebezpečnejší úsek, ktorý sa dá obísť.

Barborka ďakujem za rozhovor a želám ešte veľa zdolaných kopcov.

5/5 - (4 votes)
Klikni a nechaj nám komentár

Ako 15 ročná sa vybrala na tri mesiace do Kuala Lumpur a bola to láska. Cestovanie aj Malajzia. Pracovne precestovala veľa krajín z Ázie, no ak by mala vybrať jedno miesto, ktoré jej učarovalo, sú to Princové ostrovy 20 km juhovýchodne od Istanbulu. Na cesty po Slovensku, ale aj po Európe má už pár rokov svoju parťáčku - nemeckú dogu Elizabeth. Najobľúbenejšou krajinou, kde sa každý rok vracajú je Slovinsko.

Spoznaj krásy Slovenska

Inšpirácie

Turistika v Malej Fatre

Autor 11 septembra, 2021

Inšpirácie

Navštív kopce Veľkej Fatry

Autor 30 júna, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend: Zrubová chata Júlia

Autor 20 júna, 2021

Tip na víkend

4*Salamandra Hotel s raňajkami

Autor 23 apríla, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend – Orava Village

Autor 23 apríla, 2021

Inšpirácie

Ako sa nesprávať v prírode!

Autor 8 apríla, 2021

Inšpirácie

Tip na jarnú turistiku? Morskie Oko

Autor 17 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Kamenné more

Autor 16 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Špania dolina

Autor 17 februára, 2021

ZOO

Vianočné sviatky v zoo

Autor 15 januára, 2021

Inšpirácie

Vodopády na Slovensku

Autor 5 januára, 2021

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Liptovský dvor

Autor 9 novembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kutica

Autor 27 októbra, 2020

Tip na víkend

Na Lomnickom štíte snežilo

Autor 29 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kotydž

Autor 14 septembra, 2020

ZOO

Voči šelmám bez rešpektu

Autor 11 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Chalets CEDER

Autor 8 septembra, 2020

Tip na víkend

FoRrest Glamping

Autor 1 septembra, 2020

Tip na víkend

Víkend v Košiciach v hoteli Yasmin

Autor 30 júla, 2020

Najčítanejšie dnes

Odporúčame tiež

Inšpirácie

Turistika v Malej Fatre

Autor 11 septembra, 2021

Inšpirácie

Navštív kopce Veľkej Fatry

Autor 30 júna, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend: Zrubová chata Júlia

Autor 20 júna, 2021

Tip na víkend

4*Salamandra Hotel s raňajkami

Autor 23 apríla, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend – Orava Village

Autor 23 apríla, 2021

Inšpirácie

Ako sa nesprávať v prírode!

Autor 8 apríla, 2021

Inšpirácie

Tip na jarnú turistiku? Morskie Oko

Autor 17 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Kamenné more

Autor 16 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Špania dolina

Autor 17 februára, 2021

ZOO

Vianočné sviatky v zoo

Autor 15 januára, 2021

Inšpirácie

Vodopády na Slovensku

Autor 5 januára, 2021

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Liptovský dvor

Autor 9 novembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kutica

Autor 27 októbra, 2020

Tip na víkend

Na Lomnickom štíte snežilo

Autor 29 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kotydž

Autor 14 septembra, 2020

ZOO

Voči šelmám bez rešpektu

Autor 11 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Chalets CEDER

Autor 8 septembra, 2020

Tip na víkend

FoRrest Glamping

Autor 1 septembra, 2020

Tip na víkend

Víkend v Košiciach v hoteli Yasmin

Autor 30 júla, 2020

Inšpirácie

Ponuka dňa: 3*Hotel Srdiečko so SKIPASSOM

Autor 24 novembra, 2023

Inšpirácie

Ponuka dňa: 4* Hotel Belassi v centre Bojníc

Autor 9 novembra, 2023
koruna turca
Hore