Nájdeš nás aj na:

Inšpirácie

Najkrajšie kopce Západných Tatier. Ako sa k nim dostať?

Najkrajšie kopce Západných Tatier. Ako sa k nim dostať?

Tento rok som si doslova zamilovala Západné Tatry. Myslím, že majú presne to, čo tým Vysokým chýba. Kľud a menej komercie. Slovensko je naozaj nádherné a stále ma neprestáva prekvapovať. Ak by cestovanie bolo aj budúci rok obmedzené, v našej krásnej krajine máme stále čo objavovať. Poďme sa spolu pozrieť na kopce Západných Tatier, z ktorých sú výhľady naozaj dychberúce.

Baranec – 2,185 m n. m.

Celoročne prístupný vrchol Západných Tatier. Jeho výška mu zabezpečila tretie miesto v rebríčku najvyšších vrchov v Západných Tatrách. Priamo z vrchola je naozaj jedinečný výhľad na Liptov, ale tiež na časť hrebeňovky Roháčov, Baníkov, Tri kopy, Plačlivé a Ostrý Roháč. Niet sa čomu čudovať, že vrchol Baranca, na ktorom sa nachádza trojmetrový betónový stĺp so smerovými tabuľami, je jedným z najlepších rozhľadových bodov nie len v Západných Tatrách, ale na celom Slovensku. Najrýchlejšia, ale aj najlepšie dopravne dostupná trasa je z ústia Žiarskej doliny – po žltej značke. Oficiálny údaj hovorí, že výstup trvá 3 hodiny 45 minút. Zo Žiarskeho sedla trvá výstup 1 hodinu 30 minút. No a po zelenej značke z Úzkej doliny trvá výstup 4 hodiny.

Klin – 2 173 m n. m.

Prečo je Klin Klinom? To zistíš pri pohľade z Bystrej. Názov tohto vrchu bol odvodený od krátkeho hrebeňa, ktorý z neho vytŕča a ktorý je ako klin vrazený medzi Račkovu a Gáborovu dolinu. Je mohutný skalnatý pyramídový vrch, ktorý sa rozprestiera na slovensko – poľskej hranici. Pod ním sa nachádza známa koliba pod Klinom, najvyššie položená Valaská koliba na Slovensku. Výstup na Klin môžeš začať v Račkovej doline, ktorá je väčšinou východiskom bodom výstupu na tento kopec a bez problémov tam zaparkuješ.

Bystrá – 2 248 m n. m.

Kráľovná Západných Tatier sa nachádza v južnej časti hlavného hrebeňa. Pýši sa najvyššou výškou zo všetkých kopcov Západných Tatier. Táto veľkolepá dvojstisícovka sa vypína nad Račkovou, Bystrou a Kamenistou dolinou. Z Bystrej budeš mať krásny kruhový výhľad na slovenskú, ale i na poľskú stranu, preto je turisticky prístupná z oboch krajín. Za priaznivého počasia odtiaľto dovidieť až na Kráľovu hoľu v Nízkych Tatrách. Bystrá má aj svoju menšiu sestru – Nižnú Bystrú s výškou   2 163 m n. m. Na Bystrú sa môžeš vybrať z viacerých turistických chodníčkov, napríklad z Bystrej doliny či Bystrého sedla. Východiskom túry môže byť Podbanské alebo neďaleké Hrdovo v Pribyline. Aj mne samotnej sa potvrdilo, že Západné Tatry sú na kondičku oveľa náročnejšie ako tie Vysoké. Preto naozaj pozor na stmievanie.

Baníkov – 2 178 m n. m.

Najvyšší vrch v hlavnom hrebeni Západných Tatier. Rozprestiera sa nad Žiarskou, Roháčskou, Bobroveckou a Jaloveckou dolinou. Za priaznivého počasia sa ti naskytne kruhový výhľad na dominanty Oravy, Liptova či Tatier. Vydať sa sem môžeš po žltej z Žiarskej chaty. Po žltej a červenej značke z Roháčskej doliny cez Baníkovské sedlo, po červenej značke z Troch kôp (na úseku sú reťaze). Po žltej, červenej a modrej značke z obce Jalovec cez dolinu Parichvost a po červenej značke z Pachole.

Ostrý Roháč – 2088 m n. m.

Celá časť Západných Tatier medzi vrcholmi Brestová a Volovec nesie meno Roháče práve vďaka tomuto špicatému vrcholu. Jeho najbližší susedia sú Plačlivé a Volovec. Túra na Ostrý Roháč patrí k najnáročnejším v tejto časti Tatier. V niektorých miestach je terén v rozmedzí  I. až II. stupňa medzinárodnej stupnice obťažnosti horolezeckých výstupov, no na jeho vrchole ťa čaká patričná odmena v podobe veľkolepého výhľadu. Ja som sa dopočula, že je familiárne nazývaný aj Slovenským Matterhornom. Túra prechádzajúca cez Ostrý Roháč a Plačlivé patrí k vrcholným turistickým zážitkom na Slovensku. Zahŕňa v sebe to najkrajšie a najatraktívnejšie z bohatej turistickej ponuky Roháčov. Východiskom túr na Ostrý Roháč môže byť Žiarska dolina, Račkova dolina, Tatliakova chata či Pribylina.

Tri kopy – 2 136 m n. m.

Ako už názov prezrádza tento žulový trojvrchol v hlavnom hrebeni Roháčov Západných Tatier je zložený z troch samostatných vrcholov vzdialených asi 5 minút od seba. Výstup na tento vrch je náročný, no predsa často vyhľadávaný turistami. V ťažkých úsekoch sú pripevnené reťaze. Z vrcholu je pri dobrej viditeľnosti pekný výhľad na Tatry, Liptov a aj na Oravu. Dostaneš sa sem zo Smutného sedla alebo z Baníkova. Oboje po červenej turistickej značke.

10 najkrajších tatranských túr s deťmi aj bez nich

Spálená – 2 178 m n. m.

Vrch Spálená je známy pomerne rozľahlým a trávnatým vrcholom, z ktorého vykúkajú navŕšené kamene. Výstup na vrchol patrí k tým náročnejším a vyžaduje si dobrú kondíciu. Pod vrcholom, v oblasti Skriniarok, sa nachádzajú aj úseky zaistené reťazami. Susedí s ďalšími turisticky vyhľadávanými vrchmi – Pachoľa a Salatín. Z vrcholu sa návštevníkom naskytajú pôsobivé výhľady do Hlbokej a najmä Roháčskej doliny. Vrchom Spálená vedie hrebeňovka od Sivého vrchu po Pyšné sedlo. Na Spálenú sa dostaneš z viacerých miest. Sú to napríklad Žiarska dolina, Roháčska dolina, Zverovka či Tatliakova chata.

Plačlivé – 2 125 m n. m.

Ďalší vrch ležiaci na hlavnom hrebeni Západných Tatier s mohutnou skalnatou severnou stenou. V minulosti nazýval Plačlivým Roháčom a so svojim susedom Ostrým Roháčom pomenovali celé pohorie, v ktorom sa nachádzajú. Ponúka famózne výhľady na doliny Západných Tatrier alebo aj na vzdialenejšie Nízke Tatry a Vysoké Tatry i širšie okolie, ako napríklad na Liptovskú maru či Oravskú priehradu. Je pravda, že niektoré názvy kopcov sú opradené povesťami. Tie vravia, že tento vrch je skamenená žena, ktorá tak dlho plakala nad stratou milovaného muža a synov, až vyplakala Roháčske plesá a zmenila sa na horu. Ja osobne mám radšej povesť o zatúlanom barančekovi (vrchol Baranec). Východiskom túr k vrchu je najmä Žiarska dolina, v menšej miere i Roháčska dolina.

Volovec – 2 064 m n. m.

Tento mohutný vrch sa týči uprostred hlavného hrebeňa Západných Tatier, na slovensko-poľskej hranici. Je známy tým, že je jedným z najľahšie dostupných dvojtisícoviek. Vďaka tomu si môžeš pri ideálnom počasí vychutnať množstvo čarovných výhľadov aj na poľskú časť Tatier, ale aj na vrcholky Deravej, Kasprového vrchu, Baranca, Pachole, Salatína, Spálenej, Pachole, ale i nádherné štíty Vysokých Tatier. Dostaneš sa naň napríklad po červenej značke po hlavnom hrebeni z Hrubého vrchu alebo Plačlivého a po modrej značke z Oravíc.

Ako sa zbaliť na vysokohorskú túru? Toto je zoznam najdôležitejších vecí

Sivý vrch – 1 805 m n. m.

Sivý vrch je turistami mimoriadne obľúbený. Je to prvý končiar v hrebeni Západných Tatier smerom od západu. V západnom hrebeni Sivého vrchu sa tiež nachádza množstvo fascinujúcich skalných útvarov vytvárajúcich doslova vlastné skalné mesto. Najvýraznejšia skupina týchto útvarov sa nazýva Radové skaly. Nájdeš tu tiež až 500 druhov rastlín, z ktorých niektoré nerastú nikde inde na Slovensku. Túra na Sivý vrch nepatrí medzi najnáročnejšie, no rozhodne je jednou z najkrajších, a to vďaka dych berúcim výhľadom na Liptov a Oravu. Na Sivý vrch vedie viacero značených turistických trás. Dobrým východiskovým bodom je Bobrovecká vápenica, Zuberec, Huty či Kvačany.

Hrebeň Otrhance – 2 194 m n. m.

Začínajú sa hrebeňom Ostredka a končia rozľahlým masívom Hrubého vrchu na slovensko-poľskej štátnej hranici. Je to výrazný, vyše 6 km dlhý hrebeň rozdeľujúci Račkovu a Jamnícku dolinu. Najvyšším bodom je Jakubina, druhý najvyšší vrch Západných Tatier. Dostaneš sa tam ak budeš sledovať modrú a zelenú značku z Úzkej doliny alebo po červenej značke z Končistej. Na hrebeni nájdeš tieto vrcholy:

  • Ostredok (1 674,2 m n. m.)
  • Nižná Magura (1 909,7 m n. m.)
  • Ostredok (2 054,7 m n. m.)
  • Vyšná Magura (2 095,2 m n. m.)
  • Jakubina (2 193,7 m n. m.)
  • Hrubý vrch (2 136,9 m n. m.)

Smrek – 2 072 m n. m.

Nachádza sa v južnej rázsoche vrcholu Plačlivé – medzi kopcom Plačlivým, (od ktorého je oddelený Žiarskym sedlom), a Barancοm, (od ktorého je oddelený Sedlοm nad Pustým). Na Smrek sa dostaneš po žltej turistickej značke zo Žiarskeho sedla alebo z Baranca taktiež po žltej.

4.9/5 - (7 votes)
Klikni a nechaj nám komentár

Ako 15 ročná sa vybrala na tri mesiace do Kuala Lumpur a bola to láska. Cestovanie aj Malajzia. Pracovne precestovala veľa krajín z Ázie, no ak by mala vybrať jedno miesto, ktoré jej učarovalo, sú to Princové ostrovy 20 km juhovýchodne od Istanbulu. Na cesty po Slovensku, ale aj po Európe má už pár rokov svoju parťáčku - nemeckú dogu Elizabeth. Najobľúbenejšou krajinou, kde sa každý rok vracajú je Slovinsko.

Spoznaj krásy Slovenska

Inšpirácie

Turistika v Malej Fatre

Autor 11 septembra, 2021

Inšpirácie

Navštív kopce Veľkej Fatry

Autor 30 júna, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend: Zrubová chata Júlia

Autor 20 júna, 2021

Tip na víkend

4*Salamandra Hotel s raňajkami

Autor 23 apríla, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend – Orava Village

Autor 23 apríla, 2021

Inšpirácie

Ako sa nesprávať v prírode!

Autor 8 apríla, 2021

Inšpirácie

Tip na jarnú turistiku? Morskie Oko

Autor 17 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Kamenné more

Autor 16 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Špania dolina

Autor 17 februára, 2021

ZOO

Vianočné sviatky v zoo

Autor 15 januára, 2021

Inšpirácie

Vodopády na Slovensku

Autor 5 januára, 2021

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Liptovský dvor

Autor 9 novembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kutica

Autor 27 októbra, 2020

Tip na víkend

Na Lomnickom štíte snežilo

Autor 29 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kotydž

Autor 14 septembra, 2020

ZOO

Voči šelmám bez rešpektu

Autor 11 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Chalets CEDER

Autor 8 septembra, 2020

Tip na víkend

FoRrest Glamping

Autor 1 septembra, 2020

Tip na víkend

Víkend v Košiciach v hoteli Yasmin

Autor 30 júla, 2020

Najčítanejšie dnes

Odporúčame tiež

Inšpirácie

Turistika v Malej Fatre

Autor 11 septembra, 2021

Inšpirácie

Navštív kopce Veľkej Fatry

Autor 30 júna, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend: Zrubová chata Júlia

Autor 20 júna, 2021

Tip na víkend

4*Salamandra Hotel s raňajkami

Autor 23 apríla, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend – Orava Village

Autor 23 apríla, 2021

Inšpirácie

Ako sa nesprávať v prírode!

Autor 8 apríla, 2021

Inšpirácie

Tip na jarnú turistiku? Morskie Oko

Autor 17 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Kamenné more

Autor 16 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Špania dolina

Autor 17 februára, 2021

ZOO

Vianočné sviatky v zoo

Autor 15 januára, 2021

Inšpirácie

Vodopády na Slovensku

Autor 5 januára, 2021

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Liptovský dvor

Autor 9 novembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kutica

Autor 27 októbra, 2020

Tip na víkend

Na Lomnickom štíte snežilo

Autor 29 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kotydž

Autor 14 septembra, 2020

ZOO

Voči šelmám bez rešpektu

Autor 11 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Chalets CEDER

Autor 8 septembra, 2020

Tip na víkend

FoRrest Glamping

Autor 1 septembra, 2020

Tip na víkend

Víkend v Košiciach v hoteli Yasmin

Autor 30 júla, 2020

Inšpirácie

Ponuka dňa: 3*Hotel Srdiečko so SKIPASSOM

Autor 24 novembra, 2023

Inšpirácie

Ponuka dňa: 4* Hotel Belassi v centre Bojníc

Autor 9 novembra, 2023
koruna turca
Hore