Nájdeš nás aj na:

Inšpirácie

Poznáš kopce Malých Karpát? + tipy na výlety

Poznáš kopce Malých Karpát? + tipy na výlety

Malé Karpaty boli pre mňa v roku 2020 záchrana. Mám ich síce „za humnom“, ale až posledný rok som zistila, že skrývajú všakovaké nádherné miesta. Na jar sme v nich pozorovali zobúdzajúci sa prírodu a zbierali medvedí cesnak. V lete nám poskytovali únik od horúčav a nádherné výhľady z rozhľadní. Na jeseň sme pozorovali ich farebné divadlo a hľadali hríby. No a túto zimu sa dúfam poriadne vybláznime v snehu. No a v každom ročnom obodobí sme zdolávali ich vrcholky. Hmm asi som ich doteraz jemne podceňovala. Patrí im za to moje veľké PREPÁČ. A aby som nezabudla v zime majú doslova kúzeľnú atmosféru.

Malé Karpaty sú pohorie, ktoré sa nachádza v Západnej časti Slovenska. Toto horské pásmo má cca 100km. Začína v Bratislave a tiahne sa severovýchodným smerom až po Nové Mesto nad Váhom. V Malých Karpatoch sa nachádza 11 vrchov, ktoré prevyšujú 700 metrov nad morom.

Geomorfologické členenie Malých Karpát

Zdroj: www.malackepohlady.sk

Lokalizácia najvyšších vrchov Malých Karpát 

Zdroj: www.malackepohlady.sk

Vápenná (752, 2 m)

  • Najkratší prístup: po značke z Mesačnej lúky, z rázcestia Pod Malou Vápennou, z Plaveckého Podhradia.

Tretí najvyšší vrchol Malých Karpát, na ktorom sa nachádza betónový obelisk s plošinkou. Z vrcholu je výborne vidno na východnú stranu Pezinských Karpát. Vápenná je jedným z najkrajších hrebeňových vrcholov Malých Karpát s nadmorskou výškou nad 700 metrov.

Záruby (767, 4 m)

  • Najkratší prístup: po značke zo sedla Záruby, z Havranej skaly a z rázcestia Brezinky.

Najvyšší vrchol Malých Karpát. Túru na Záruby odporúčam vykonať cez zaujímavý Čertov žľab, alebo formou absolvovania celého hrebeňa tohto vrchu po červenej značke. Ide o veľmi peknú túru, kde sa vám miestami dostane i výhľadov, ktoré bohužiaľ chýbajú na samotnom vrchole.

Skalnatá (704, 2 m)

  • Najkratší prístup: po značke z lúky Čermák smerom na Pezinskú Babu, zo sedla Javorina.

Panoramatický hrebeňový vrchol a pre mnohých najkrajší kopec Malých Karpát. Skalnatá patrí k mierne odľahlým, no o to zaujímavejším malokarpatským cieľom. Z jej vrcholu uvidíš ďalšie sedemstovky ako Vápennú, Vysokú, či vzdialené Záruby. Jej vrcholu doposiaľ dominuje prekrásny starý strom a ďaleké, i keď lesom čiastočne obmedzené výhľady.

Vysoká (754, 3 m)

  • Najkratší prístup: po značke z rázcestia Panské Uhliská, z obce Kuchyňa.

Vysoká je druhý najvyšší a zároveň jeden z mála hrebeňových vrcholov Malých Karpát. Jej 180 stupňové výhľady patria k tomu najkrajšiemu čo Malé Karpaty ponúkajú. Samotný vrchol s veľkým dreveným krížom sa vyznačuje množstvom skalných stien a sutín.

Havranica (717, 1 m)

  • Najkratší prístup: po značke zo Zárub, z Havranej skaly a zo sedla Záruby.

Rozsiahle vápencové bralisko, ktoré obklopuje pekné okolité prostredie tejto časti hlavného hrebeňa Malých Karpát, ktorý sa tiahne od Zárub práve k Havranici. Havranica a Záruby v miestach ich hrebeňa môžu byť neočakávane silným zážitkom práve v zime. Vietor tam dokáže naviať poriadnu kopu snehu a prechod tak získava na bielej atraktivite.

Veľká Homoľa (709, 2 m)

  • Najkratší prístup: po značke z rázcestia Vápenka, z rázcestia Pod Peprovcom a z rázcestia Nad hvezdárňou.

Veľká Homola je kužeľovitý vrch južne od Modry – Piesku. Samotný kopec výhľady takmer neposkytuje, no od roku 2018 stojí na vrchole 20 metrov vysoká rozhľadňa. Aj vďaka nej je Veľká Homoľa veľmi populárnym vrchom Malých Karpát.

Čmelok (709, 0 m)

  • Najkratší prístup: po značke zo sedla Javorina alebo z Pezinskej Baby.

Vrchol je ľahko dostupný a zaujímavý okrem svojej výšky je aj tým, že sa na ňom nachádza vojenský vysielač. Radí sa medzi bľúbené miesta rádioamatérov. Z vrcholu uvidíš len čiastočný výhľad. Lepšie pohľady na Malé Karpaty sa nachádzajú z východne orientovaných svahov, približne v polovici výstupu zo sedla Baba.

Čertov kopec (751, 8 m)

  • Najkratší prístup: bez značky asi kilometer od Skalnatej po Štefánikovej magistrále. Ako orientačný bod slúži kóta (na vyvýšenom mieste), od ktorej treba ísť na sever približne 10 minút až k nevýraznému vrcholu. 

Napriek tomu, že masív Čertovho kopca sa skladá zo  6 vrcholov prevyšujúcich 700 m n. m., je to asi najnenápadnejšia sedemstovka pohoria. Masív tvorí veľmi plochý chrbát kryštalinika umiestnený v strede Pezinských Karpát. 

Veterlín (723, 5 m)

  • Najkratší prístup: bez značky existuje viacero prístupov (z rázcestia Nad Vlčiarňou, z Bukovej), no orientačne najjednoduchší je výstup zo sedla Záruby po neznačkovanej ceste smerom na juh. Minieme vrchol Čela a po hrebeni pokračujeme až k Veterlínu

Nádherný vyhliadkový hrebeňový vrch, ktorého východná časť vrchu vrátane vrcholu patrí do národnej prírodnej rezervácie Záruby. Na vrchol vedú vychodené, avšak neznačené chodníky, ktoré odbočujú z oficiálnych turistických trás.

Čelo (716, 0 m)

  • Najkratší prístup: bez značky zo sedla Záruby.

Zalesnený vrchol sa nachádza na hrebeni Veterlína. V jeho blízkosti sa nachádza Hačova jaskyňa. Je z neho pekný výhľad smerom na Boleráz a Trnavu. Dá sa rozoznať aj atómová elektráreň v Jaslovských Bohuniciach.

Moje obľúbené miesta v Malých Karpatoch

Smolenický zámok a jeho okolie

Patrí medzi moje najobľúbenejšie miesto na prechádzky, vylihovanie a občas aj naťahovanie. Preto v ňom v každom ročnom obodbí prežívam reálnu rozprávku. Obklopuje ho nádherný park a lesy Malých Karpát. Je aj vhodným východiskovým miestom na turistiku. V jeho okolí nájdeš napríklad aj archeologickú lokalitu Molpír, náučný chodník Smolenický kras a jaskyňu Driny s čarokrásnou kvapľovou výzdobou,

Hlbočianska dolina a vodopád

Kúsok od zámku sa náchádza ďaľšie miesto, ktoré rozhodne stojí za návštevu. Keď som videla Hlbočiansku dolinu prvý krát, neverila som, že som stále kúsok od Smoleníc. Hlboča je najväčšou a najkrajšou dolinou Smolenického krasu. Nájdeš tu obrie kamenné hrnce, všakovaké skalné dutiny a bralá, a tiež Hlbočiansky vodopád inak známy ako Občasný, pretože v ňom v čase sucha nie je nijaká voda.

Vodná nádrž Buková

Neďaleko obce Buková sa nachádza vodná nádrž Buková. Páči sa mi, že je obklopená nádhernou prírodou a samozrejme pretkanou hustou sieťou turistických chodníkov. Ideálne miesto na prechádzky, strácanie sa v lesoch a objavovanie okolia. Pri nádrži je rekreačné stredisko, autokemping a je to ideálne miesto na stanovačky a opekačky.

Vodná nádrž Buková

Zrúcanina Ostrý kameň

Malé Karpaty sú plné hradov a zrúcanín. Neďaleko od Bukovej v hustom lesnom poraste nájdeš zvyšky mohutných múrov hradu Ostrý Kameň. Je to najvyššie položený hrad v Malých Karpatoch, nachádza sa vo výške 576m. Od vodnej hrádze k nemu vedie žltá turistická trasa po rázcestie Brezinky (Pod Ostrým Kameňom). Výstup nie je náročný na čas, zato posledné metre sú exponovanejšie a troška potrápia tvoju kondíciu. Pri hrade odboč do ľava po skalnatom chodníčku sa dostaneš na hrebeňový chodník. Ja osobne si myslím, že sú tam najkrajšie výhľady nielen na ruiny hradu, ale i do šíreho okolia a na protilahlý Veterlín.

Na hrad sa môžeš vybrať aj zo Smoleníc cez vrchol Zárub. Po tejto cca 6km dlhej trase je možeš vidieť viacero zaujímavých miest. Tento výstup je vhodné naplánovať ako celodenný výlet. Z hrebeňoveho chodníka sa naskytajú krásne výhľady nielen na ruiny hradu, ale i do šíreho okolia

5/5 - (3 votes)
Klikni a nechaj nám komentár

Ako 15 ročná sa vybrala na tri mesiace do Kuala Lumpur a bola to láska. Cestovanie aj Malajzia. Pracovne precestovala veľa krajín z Ázie, no ak by mala vybrať jedno miesto, ktoré jej učarovalo, sú to Princové ostrovy 20 km juhovýchodne od Istanbulu. Na cesty po Slovensku, ale aj po Európe má už pár rokov svoju parťáčku - nemeckú dogu Elizabeth. Najobľúbenejšou krajinou, kde sa každý rok vracajú je Slovinsko.

Spoznaj krásy Slovenska

Inšpirácie

Turistika v Malej Fatre

Autor 11 septembra, 2021

Inšpirácie

Navštív kopce Veľkej Fatry

Autor 30 júna, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend: Zrubová chata Júlia

Autor 20 júna, 2021

Tip na víkend

4*Salamandra Hotel s raňajkami

Autor 23 apríla, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend – Orava Village

Autor 23 apríla, 2021

Inšpirácie

Ako sa nesprávať v prírode!

Autor 8 apríla, 2021

Inšpirácie

Tip na jarnú turistiku? Morskie Oko

Autor 17 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Kamenné more

Autor 16 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Špania dolina

Autor 17 februára, 2021

ZOO

Vianočné sviatky v zoo

Autor 15 januára, 2021

Inšpirácie

Vodopády na Slovensku

Autor 5 januára, 2021

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Liptovský dvor

Autor 9 novembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kutica

Autor 27 októbra, 2020

Tip na víkend

Na Lomnickom štíte snežilo

Autor 29 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kotydž

Autor 14 septembra, 2020

ZOO

Voči šelmám bez rešpektu

Autor 11 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Chalets CEDER

Autor 8 septembra, 2020

Tip na víkend

FoRrest Glamping

Autor 1 septembra, 2020

Tip na víkend

Víkend v Košiciach v hoteli Yasmin

Autor 30 júla, 2020

Inšpirácie

Top 5 ,,netrekingových“ atrakcií v Tatrách

Autor 15 apríla, 2024

Inšpirácie

Malebné Trenčianske Teplice (nielen) s deťmi

Autor 2 apríla, 2024

Najčítanejšie dnes

Odporúčame tiež

Inšpirácie

Turistika v Malej Fatre

Autor 11 septembra, 2021

Inšpirácie

Navštív kopce Veľkej Fatry

Autor 30 júna, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend: Zrubová chata Júlia

Autor 20 júna, 2021

Tip na víkend

4*Salamandra Hotel s raňajkami

Autor 23 apríla, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend – Orava Village

Autor 23 apríla, 2021

Inšpirácie

Ako sa nesprávať v prírode!

Autor 8 apríla, 2021

Inšpirácie

Tip na jarnú turistiku? Morskie Oko

Autor 17 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Kamenné more

Autor 16 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Špania dolina

Autor 17 februára, 2021

ZOO

Vianočné sviatky v zoo

Autor 15 januára, 2021

Inšpirácie

Vodopády na Slovensku

Autor 5 januára, 2021

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Liptovský dvor

Autor 9 novembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kutica

Autor 27 októbra, 2020

Tip na víkend

Na Lomnickom štíte snežilo

Autor 29 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kotydž

Autor 14 septembra, 2020

ZOO

Voči šelmám bez rešpektu

Autor 11 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Chalets CEDER

Autor 8 septembra, 2020

Tip na víkend

FoRrest Glamping

Autor 1 septembra, 2020

Tip na víkend

Víkend v Košiciach v hoteli Yasmin

Autor 30 júla, 2020

Inšpirácie

Top 5 ,,netrekingových“ atrakcií v Tatrách

Autor 15 apríla, 2024

Inšpirácie

Malebné Trenčianske Teplice (nielen) s deťmi

Autor 2 apríla, 2024

Inšpirácie

Ponuka dňa: 3*Hotel Srdiečko so SKIPASSOM

Autor 24 novembra, 2023

Inšpirácie

Ponuka dňa: 4* Hotel Belassi v centre Bojníc

Autor 9 novembra, 2023
Hore