Nájdeš nás aj na:

Inšpirácie

Slovenská kuchyňa naprieč regiónmi 2. časť: Kde je skutočný domov trdelníka?

Slovenská kuchyňa naprieč regiónmi 2. časť: Kde je skutočný domov trdelníka?

V pokračovaní článku o tradičných regionálnych pokrmoch naprieč Slovenskom si tento krát posvietime na oblasť Záhoria, Podunajskej nížiny, Hontu, Podpoľania, Novohradu a Zemplínu. Máte už svojho favorita? V ktorom z regiónov by vám najviac chutilo?

Záhorie

Stupava je od Bratislavy, čo by kameňom dohodil, napriek tomu už patrí do záhoráckeho regiónu. Veľa pokrmov sa na Záhorie infiltrovalo z okolitých krajín a regiónov. Ovce a pastiersvo tu boli však skorej ojedinelé, takže pokrmy neboli založené na týchto produktoch ako vo vyššie položených regiónoch. Záhorie prekvitalo, a dodnes prekvitá ovocinárstvom a pestovaním plodín. Asi najpopulárnejšou je kapusta, ktorej mesto Stupava, dokonca venovalo celý festival – „Dni zelá“. Na konci augusta a začiatkom jeseňe sú tu kapustové výrobky, a samotná kapusta veľmi obľúbenou komoditou ktorú kúpite doslova v každom dome. Okrem nej, je tu populárny v tomto čase aj takzvaný burčák – čo je niečo ako medzi stupeň hroznovej štavy a vína.

Ďalším poznávacím znamením regiónu je určite trdelník, o ktorého pôvode by mnohí iste vedeli viesť dlhú debatu. Niektoré zdroje uvádzajú, že jeho pôvod je v Maďarsku, niektorí ľudia si myslia, že je typický pre Prahu, kde ho označujú ako „staročeský“ trdelník avšak toto tvrdenie je len makretingový ťah. Podľa dostupných zdrojov je pravdou to, že sedmohradský gróf Gvadáni, zveril tento recept do šikovných rúk skalických pekárok, ktorý ho prvý krát pripravili v tomto kráľovskom meste. Skalický trdelník, dostal ako prvý zo slovenských pokrmov ochrannú registračnú známku UNESCO. Aby sme neostali len pri trdelníku, inými typickými jedlami pre Záhorie boli napríklad kotúčky – kapustové slané koláče, baba – pečený koláč s údeným mäsom a zeleninou, či trnkové béleše – sladké slivkové koláče.

Podunajsko

Silný vplyv na podunajskú gastronómiu, oblasť, do ktorej spadá Komárno, Dunajská Streda, Nitra a čiastočne aj Bratislava mala najmä maďarská kuchyňa. Azda najviac sa odlišuje od stravovania na zvyšnom uzemí Slovenska. Dominantným v tomto regióne bolo pestovanie zeleniny, ovocinárstvo ale aj napríklad rybolov, ktorý bol v tejto úrodnej oblasti naozaj rozšírený a prosperujúci. Typickou koreninou bola, a aj v súčasnosti je, samozrejme paprika.

Obľúbenými pokrmami, ktoré sa tu udomácnili sú bezpochýb guláš – hustá mäsová polievka, perkelt – cestoviny haluškového typu s variáciami mäsa – kuracie ale v originále skorej zajačie, halászlé – polievka z rôznych druhov rýb, segedín – krémová omáčka s mäsom a kapustou podávaná s knedľou alebo typický lángoš– vysmažené cesto s rôznymi ingredienciami na vrchu. Na Slovensku, také oblúbené lokše, majú taktiež zrejme pôvod v maďarskej kuchyni.

Hont, Podpoľanie, Novohrad

Tieto tri susedné regióny majú pomerne premiešanú kuchyňu, často ju autori zjednocujú aj v tradičných kuchárských knihách, i keď verím, že nejeden domáci by určite namietal, že niektoré konkrétne jedlá sú vyslovene záležitosťou ich oblasti. Pokúsim sa ich preto aspoň čiastočne oddeliť pri niektorých pokrmoch.

Jedalný lístok našich predkov bol jednoduchý, zo základných surovín, ktoré sa často opakovali ale naši predkovia sa snažili aspoň obmieňať ich prípravu podľa ročných období, alebo ich na zimné mesiace vedeli dobre spracovať. Túto oblasť Slovenska spájajú múčne jedlá – ktoré boli sýte a lacné, kapusta, zemiaky a pestovanie jabĺk. V južnejších oblastiach, napríklad na novohradsku sa darilo paradajkám a viniču, v severnejších sa zase choval dobytok, preto bola ich strava bohatšia na mliečne produkty.

Novohrad pre svoju južnú polohu a úrodnú pôdu bol ideálnym miestom pre roľníctvo a pestovanie plodín. Vysádzali sa tu jablone, vinič, slivky, rôzne iné druhy ovocia. Pestovali sa strukoviny, zemiaky, dyne a rôzne obilniny. Často sa varili polievky – čičerová, chlebová, brydzový demikát, fazuľovo-zemiaková – strapkáč, hustá zeleninová s cestovinami – čír alebo polievka z jačmenných krúpov – loházka. Ďalšími obľúbenými sú napríklad točňa – zemiaková placka, v minulosti pečená v peci na drevo, podplameníky – tzv. „slovenská pizza“ hrubé cesto obložené tradične cibuľou, slaninou a smotanou. Zo sladkých sú to napríklad zavináče – koláče v tvare rohlíčka plnené najčastejšie lekvárom a rôzne variácie ovocných koláčov. Obľúbeným nápojom tu bolo trnkové víno.

V oblasti Hontu, ktorého názov je odvodený od od šľachtického rodu Huntovcov-Poznanovcov, boli polievky taktiež často najdôležitejším jedlom, ktoré sa varilo skoro ráno a konzumovalo sa pred odchodom z domu. Môžeme tu nájsť rosťovku – rascovú polievku, kyseľ – z nekvasenej múky, zvara – mliečnu s kôprom ale aj napríklad kapustnicu. V sviatočné dni sa konzumovalo mäso. Obľúbenými tu bola baranina, jahňacina alebo vyúdené výrobky z ošípaných. Z ďalších jedál treba spomenúť fučku, čo je vlastne zemiaková kaša s opekanou cibuľou na masti. A asi najpopulárnejším jedlom, ktoré si tento status zachovalo až do dnes sú rendeše – múčne cestovinové šúľance s osladeným makom.

Pre oblasť Podpoľania je typický ráz krajiny rozosiaty na lazoch so silnými väzbami k tradíciám, čo sa samozrejme odráža aj v kuchyni. Strava tu bola v minulosti skorej skromnejšia a jednotvárna. Klasickým a najznámejším pokrmom tu je strapkáč – polievka z kapusty, fazuľe, údeného mäsa a klobásy. Objavujú sa tu aj variácie jedál ďalších regiónov pod inými názvami, napríklad pacále – zemiakové placky alebo chamuľa, čo je len iný názov pre hontiansku fučku – zemiakovú kašu s opekanou cibuľkou na masti. Dodnes sa taktiež pripravuje bryndzovník (podplameník) – typický bryndzový koláč. Kyslá kapusta má v jedlách z podpoľania tiež svoje zastúpenie, dupčiaky sú uvarené rozpučené zemiaky, premiešané s kyslou kapustou a nakrájanou slaninkou alebo šiflíky – cestovinové fliačky s kapustou na sladko, ktoré si všetci určite dobre pamätáme zo školských jedální.

Zemplín

Zemplín je na svoje tradičné jedlá naozaj bohatý. V týcho najvýchodnejších častiach Slovenska, žije ešte aj v súčasnosti rozsiahla rusínska menšina, čo ovplyvňuje aj tradičné pokrmy tejto oblasti. Veľa jedál je tu tiaktiež prevzatých, či aspoň poznačených ukrajinskou a ruskou kuchyňou. Vianoce sa tu napríklad, na rozdieľ od zvyšku územia oslavujú podľa Juliánskeho kalendára a aj niektoré sviatočné pokrmy sú iné. Napríklad namiesto kapustnice sa tu často je jucha s papcúnom/scirankou – čo je vlastne zemiaková polievka s vodou z kyselej kapusty a domácou mrvenicou, či prípadne už pri spišských pokrmoch spomínaná, mačanka – hubová polievka s kyslou kapustou, ktorá má svoje meno podľa spôsobu konzumácie, pri ktorej sa do nej natrhá chlieb, prípadne sa do nej namáča. Zo sladkých jedál sú to bobaľky s makom – pečené kúsky kysnutého cesta zabarené miekom alebo medovou vodou.

Čeregy sa pripravovali na fašiangy. Ide o kysnuté cesto vysmážané na bravčovej masti, podávané posypané cukrom, alebo tým čo sa doma našlo. Ďalšími, už skorej každodennými jedlami sú, aj v iných regiónoch spomínané, kapustníky, placky, lokše či pirohy. Tradičnejšie sú napríklad ciberej – miečna polievka so zemiakmi alebo holúbky – závitky z kapustových či viničových listov plnené mletým mäsom, ktoré sú v súčasnosti typické najmä pre balkánskú kuchyňu. Svoje miesto v kuchyni tohto regiónu má aj borčš, hustá polievka, sýto červenej farby z červenej repy, kapusty, pretlaku a inej koreňovej zeleniny, doplnená o hovädzie či údené mäso.

Pobyty na Slovensku s gastronomickým zážitkom

Vyberte sa s nami ochutnávať všetky kúty krajiny. Lokálne suroviny, vyvážené chute, poctivá príprava, do detajlov dotiahnutý servis a výnimočné prostredie. Aj to vám môžu ponúknuť kuchyne obľúbených hotelov.

4*Hotel & Spa Resort Kaskady

Dokonale zregenerujete telo i dušu. Kulinárske umenie je samozrejmou súčasťou nezabudnuteľného pobytu. Znovu objavené receptúry. Kvalitné sezónne produkty. To je gastronómia v Hotel & Spa Resort Kaskady. Wellness & Spa centra je zase miesto, kde spomalíte čas a všetko sa sústredí iba na vás.

4*Château Belá

Doprajte si skutočne výnimočný zážitok v nádhernom prostredí. Barokový zámok prešiel rekonštrukciou v roku 2007, nachádza sa pri obci Belá a je obklopený parkom s jazerom a vinicami. Okrem nádherných priestorov, vonkajšieho bazéna, tenisových kurtov a wellness centra, vám ponúka rozsiahlu vinotéku a reštauráciu, ktorá poskytne nevšetný gastronomický zážitok aj tým najnáročnejším hosťom.

4* Wellness hotel Panorama Trenčianské Teplice

Kúpeľné mesto Trenčianske Teplice patria medzi najromantickejšie miesta, na ktorých si viete užiť svoj voľný čas. Obklopení nádhernou prírodou si vychutnáte termálnu vodu či sauny. O kulinársky zážitok sa postará šéfkuchár v hotelovej reštaurácií Tília, ktorá sa zameriava na zdravé pokrmy pripravené z čerstvých a lokálnych produktov od slovenských dodávateľov. Samozrejmosťou je aj bohatá vínna karta.

Prosím, ohodnoťte náš článok.
Klikni a nechaj nám komentár

Spoznaj krásy Slovenska

Inšpirácie

Turistika v Malej Fatre

Autor 11 septembra, 2021

Inšpirácie

Navštív kopce Veľkej Fatry

Autor 30 júna, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend: Zrubová chata Júlia

Autor 20 júna, 2021

Tip na víkend

4*Salamandra Hotel s raňajkami

Autor 23 apríla, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend – Orava Village

Autor 23 apríla, 2021

Inšpirácie

Ako sa nesprávať v prírode!

Autor 8 apríla, 2021

Inšpirácie

Tip na jarnú turistiku? Morskie Oko

Autor 17 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Kamenné more

Autor 16 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Špania dolina

Autor 17 februára, 2021

ZOO

Vianočné sviatky v zoo

Autor 15 januára, 2021

Inšpirácie

Vodopády na Slovensku

Autor 5 januára, 2021

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Liptovský dvor

Autor 9 novembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kutica

Autor 27 októbra, 2020

Tip na víkend

Na Lomnickom štíte snežilo

Autor 29 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kotydž

Autor 14 septembra, 2020

ZOO

Voči šelmám bez rešpektu

Autor 11 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Chalets CEDER

Autor 8 septembra, 2020

Tip na víkend

FoRrest Glamping

Autor 1 septembra, 2020

Tip na víkend

Víkend v Košiciach v hoteli Yasmin

Autor 30 júla, 2020

Inšpirácie

Top 5 ,,netrekingových“ atrakcií v Tatrách

Autor 15 apríla, 2024

Inšpirácie

Malebné Trenčianske Teplice (nielen) s deťmi

Autor 2 apríla, 2024

Najčítanejšie dnes

Odporúčame tiež

Inšpirácie

Turistika v Malej Fatre

Autor 11 septembra, 2021

Inšpirácie

Navštív kopce Veľkej Fatry

Autor 30 júna, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend: Zrubová chata Júlia

Autor 20 júna, 2021

Tip na víkend

4*Salamandra Hotel s raňajkami

Autor 23 apríla, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend – Orava Village

Autor 23 apríla, 2021

Inšpirácie

Ako sa nesprávať v prírode!

Autor 8 apríla, 2021

Inšpirácie

Tip na jarnú turistiku? Morskie Oko

Autor 17 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Kamenné more

Autor 16 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Špania dolina

Autor 17 februára, 2021

ZOO

Vianočné sviatky v zoo

Autor 15 januára, 2021

Inšpirácie

Vodopády na Slovensku

Autor 5 januára, 2021

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Liptovský dvor

Autor 9 novembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kutica

Autor 27 októbra, 2020

Tip na víkend

Na Lomnickom štíte snežilo

Autor 29 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kotydž

Autor 14 septembra, 2020

ZOO

Voči šelmám bez rešpektu

Autor 11 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Chalets CEDER

Autor 8 septembra, 2020

Tip na víkend

FoRrest Glamping

Autor 1 septembra, 2020

Tip na víkend

Víkend v Košiciach v hoteli Yasmin

Autor 30 júla, 2020

Inšpirácie

Top 5 ,,netrekingových“ atrakcií v Tatrách

Autor 15 apríla, 2024

Inšpirácie

Malebné Trenčianske Teplice (nielen) s deťmi

Autor 2 apríla, 2024

Inšpirácie

Ponuka dňa: 3*Hotel Srdiečko so SKIPASSOM

Autor 24 novembra, 2023
Hore