Nájdeš nás aj na:

Inšpirácie

Slovenská kuchyňa naprieč regiónmi 1.časť: Ochutnali ste už švábky či meteník?

Slovenská kuchyňa naprieč regiónmi 1.časť: Ochutnali ste už švábky či meteník?

Slovenská kuchyňa je naozaj bohatá a rozhodne nie je len o haluškách či oštiepkoch. Gazdinky v minulosti dbali najmä na používanie lokálnych surovín, a pokrmy prispôsobovali ročným obdobiam. Typickými používanými surovinami sú produkty z ovčieho mlieka, kapusta, zemiaky, huby či slivky.

Bratislava a okolie

V Bratislave a jej okolí sa vždy miesilo veľa národností a etník, čo sa odzrkadlilo aj na lokálnej gastronómií. Môžete tu nájsť vplyv rakúskej, českej, maďarskej, či židovskej kuchyne. Pre malokarpatskú oblasť je najtradičnejšie jedlo bezpochýb pečená husacina alebo kačica s lokšami, parenou knedľou a dusenou červenou kapustou. Tento pokrm je lokalizovaný hlavne do oblasti okolo Chorvátského Grobu a vinárského regiónu oblasti Pezinka, takže k tejto delikatese neodmysliteľne patrí aj pohár dobrého vínka. V minulosti sa hojne pripravovali pokrmy z dunajských rýb, či rakov výnimkou nebol ani kaviár, ktorý si mohli dovoliť aj najchudobnejšie rodiny. V historických zdrojoch sa často uvádzajú aj recepty zo slimákov, žiab, ježov, krtov či dokonca psov a mačiek. V dnešnej dobe, tieto suroviny, pochopiteľne, v jedálných lístkoch reštaurácií nenájdete. Pochutnať si však môžete na bratislavských párkoch, klobáse, huspenine, prešporskom paprikáši či plnenom prešporskom kaprovi. Udomácnil sa tu aj lahodný štrúdl ktorý má svoj pôvod v tureckej baklave. Samozrejme, v hlavnom meste už v súčasnosti nájdete pokrmy zo všetkých kútov sveta.

Horehronie

V tejto časti Slovenska dominujú, tak ako aj v ostatných regiónoch suroviny ako kapusta, zemiaky, obilniny, údeniny, no stále častejšie môžeme nájsť strukoviny, koreňovú zeleninu či dokonca sladké pokrmy, ktoré boli v minulosti skorej vzácnosťou. Počas leta to bola bublanina z drobného ovocia, na jeseň jablčník a počas obdobia fašiangov ste si mohli pochutnať na pampúšikoch či iným názvom grapniach – šiškách vysmážaných na „šmalci“ (bravčovej masti). Obľúbenou cestovinou boli a stále sú šúľance, ktoré môžete podávať na slano alebo na sladko napríklad s makom alebo orechami. Geršňa, je polievka s údeným mäsom, krúpami a koreňovou zeleninou. Horehronské guľe je pokrm, ktorý pripravovali ženy skoro ráno pre svojich mužov ktorý išli pracovať do hory alebo na pole. Ide o zemiakové cesto plnené mäsom. V časoch, keď bola v regióne chudoba a bolo treba šetriť, sa voda, v ktorej sa guľky varili jedávala ako polievka. Za názvom jedla čipkárskô sa skrýva naozaj zaujímavý príbeh, pripravovali si ho obchodníci s čipkou priamo počas jazdy vo svojich vozoch, ktorými cetovali po celej Európe. Ide o polievku s mäsom, zeleninou a cestovinami – tlapkami. Rovnaký názov nesie tiež tradičné podujatie ktoré sa koná každoročne v Brusne. Ťapky alebo tlapky sú cestovina so zemiakmi, ktorá sa pripravuje na viacero spôsobov. Najznámejší je recept s bryndzou a slaninou – podobný haluškám.

Liptov

Azda nič nevystihuje slovenskú ľudovú kuchyňu lepšie ako región Liptova, práve odtiaľto totižto pochádzajú všetky najznámejšie národné pochúťky. Kľúčovou surovinou tu je ovčie mlieko a výrobky z neho. Bryndzu nikomu samozrejme predstavovať nemusíme, v 15. storočí ju priniesli na Slovensko rusínsko-rumunskí valasi. Tento typický slaný ovčí syr, sa používa do obľúbených halušiek, plnia sa ňou pirohy, varí polievka či mieša pomazánka. Najlepšia je, vraj, tá májová, kedy sa na pastvinách začína zelenať nová trávička. V popularite za ňou nezaostávajú ani oštiepky, syrové nite a korbáčiky. Typickým nápojom je žinčica – prevarená srvátka z ovčieho mlieka, ktorá vzniká vlastne ako vedlajší produkt. Demikát je sýta bryndzová polievka s pridanou smotanou, zemiakmi a kôprom. Podľa povestí si na tomto jedle pochutnával dokonca aj slávny zbojník Juraj Jánošík. Prekvapením je, že samotné halušky sú pomerne mladý pokrm. Pripravovať sa začali až na konci 18. storočia, kedy sa rozšírilo pestovanie zemiakov. Tradičnejšími jedlami na vidieku boli husté polievky a kaše. Pre okolie Ružomberka je typický meteník – slaný koláč pripravený z kapusty, kysnutého cesta, cesnaku a slaniny. Podáva sa najmä ako príloha k hlavným jedlám. Šmirkás je bryndzová nátierka vymiešaná spolu s maslom, cibuľkou a červenou paprikou. Je dokonca taká obľúbená, že sa rozšírila po celej strednej Európe. V susednom Rakúsku je napríklad známa ako Liptauer.

Orava

Vrámci geografickej blízkosti, je kuchyňa oravského regiónu podobná tej liptovskej. Vyskytuje sa tu mnoho salašov a kolíb, v ktorých bačovia pripravovali tradičné syry z ovčieho mlieka. Rozšírený bol aj chov hovädzieho dobytka a hydiny. V horských oblastiach, kde muži často pracovali v lesoch ako drevorúbači, bolo potrebné zabezpečiť sýte pokrmy, ktoré im dodajú dostatok energie na ťažkú prácu. Základom každodennej stravy boli chlieb z rôznych obilnín, huby, kapusta, zemiaky, repa či cibuľa. Zo zemiakov a obylnín sa pripravovali placky – goralmi nazývané moskoľ, ktoré sa podávali ako príloha k hustým polievkám z húb, zemiakov, kapusty, podobným gulášu. Obľúbenou lahôdkou bola údená slaninka, ktorú jedli s chlebom a cibuľou. Švábka – sú uvarené zemiaky v šupe, nakrájané na kolečká zapečené so slaninkou, rascou, soľou maslom či bryndzou. Strapačky sú ďalšia variácia halušiek podávané s kapustou, výpekom zo slaniny a oškvarkami. Piekli sa tu taktiež rôzne posúchy, kabáče a podplameníky, ktoré sú dodnes súčasťou rôznych tradičných jarmokov. Ide o hrubé koláče s bryndzou, cibuľou, slaninou a smotanou pečené v špeciálnych peciach zvoncovitého tvaru.

Spiš

Haruľa, začurka, svadzba, džatky, čír, karpele, tunka, striasky či kyška. Pod týmito názvami sa skrývajú jedlá, ktoré dominovali v minulosti na Spiši, ten je na lokálne pokrmy naozaj bohatý. V kuchyni sa dbalo na to, aby boli jedlá sýte, nenáročné na prípravu a často zo skromných surovín. Džatky sú na masti pražené guľky z rozvarených zemiakov. Základom pre kyšku – klobásku s oškvarkami, sú rovnako zemiaky, tak ako aj v mnohých iných pokrmoch. Zemiakom sa na slovensku naozaj darilo a boli lacnou surovinou a náhradou mäsa. Máčanka je polievka ktorej jadrom je jucha (kapustová šťava) a huby, recept na ňu sa však môže domácnosť od domácnosti mierne líšiť, na základe chuťových preferencií a dostupných surovín. Haruľa je regionálnou obmenou zemiakových placiek. V mnohých rodinách si na ňu dodnes generácie dedia svoje recepty. Karpele je špišský výraz pre kvaku, v súvislosti s hotovým jedlom ide o hustú kašu, ktorá sa podávala najmä na Vianoce.

Špičková gastronómia v rozprávkových hoteloch na Slovensku

Vyhladlo vám po prečítaní tohto článku? Ak si potrpíte na príjemné prostredie a výborné jedlo, ale radi by ste sa nechali rozmaznávať a varenie s umývaním riadu nechali na inokedy, v týchto hoteloch určite netrafíte vedľa!

4*Grandhotel Praha

Legendárny Grandhotel Praha už neodmysliteľne patrí do panorámy Tatranskej Lomnice. Známy je svojou secesnou architektúrou, výbornou tradičnou kuchyňou, ktorá hravo využíva lokálne produkty a tatranské bylinky a moderným wellness centrom, kde ožíva dlhoročná tradícia tatranského kúpeľníctva. Najväčšou atrakciou Grandhotela Praha je vyhrievaný vonkajší bazén s výhľadom na štíty našich veľhôr.

4* Hotel Tri Studničky

Hotel s výnimočnou atmosférou v krásnom prostredí uprostred prírody. Okrem originálne zariadených izieb a komorného boutique wellness centra, vás čaká aj gastronomický zážitok, ktorý vám pripravia kuchári v štýlovej reštaurácii. Jedlá z tých najlepších surovín hravo kombinujú tradičnú kuchyňu s kulinárskymi trendami.

5*Grand Hotel Kempinski

Najluxusnejší hotel na Slovensku určite splní očakávania aj tých najnáročnejších hostí. Načerpajte nové sily vo výnimočnom Zion Spa Luxusry s nádhernými výhľadmi na štíty našich veľhôr. Ak vám výhľad nebude stačiť, stavte sa v Grand Restaurant – nájdete tu svetové delikatesy, ale napríklad aj tradičné slovenské bryndzové halušky. 

5/5 - (1 vote)
Klikni a nechaj nám komentár

Spoznaj krásy Slovenska

Inšpirácie

Turistika v Malej Fatre

Autor 11 septembra, 2021

Inšpirácie

Navštív kopce Veľkej Fatry

Autor 30 júna, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend: Zrubová chata Júlia

Autor 20 júna, 2021

Tip na víkend

4*Salamandra Hotel s raňajkami

Autor 23 apríla, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend – Orava Village

Autor 23 apríla, 2021

Inšpirácie

Ako sa nesprávať v prírode!

Autor 8 apríla, 2021

Inšpirácie

Tip na jarnú turistiku? Morskie Oko

Autor 17 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Kamenné more

Autor 16 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Špania dolina

Autor 17 februára, 2021

ZOO

Vianočné sviatky v zoo

Autor 15 januára, 2021

Inšpirácie

Vodopády na Slovensku

Autor 5 januára, 2021

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Liptovský dvor

Autor 9 novembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kutica

Autor 27 októbra, 2020

Tip na víkend

Na Lomnickom štíte snežilo

Autor 29 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kotydž

Autor 14 septembra, 2020

ZOO

Voči šelmám bez rešpektu

Autor 11 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Chalets CEDER

Autor 8 septembra, 2020

Tip na víkend

FoRrest Glamping

Autor 1 septembra, 2020

Tip na víkend

Víkend v Košiciach v hoteli Yasmin

Autor 30 júla, 2020

Inšpirácie

Top 5 ,,netrekingových“ atrakcií v Tatrách

Autor 15 apríla, 2024

Inšpirácie

Malebné Trenčianske Teplice (nielen) s deťmi

Autor 2 apríla, 2024

Najčítanejšie dnes

Odporúčame tiež

Inšpirácie

Turistika v Malej Fatre

Autor 11 septembra, 2021

Inšpirácie

Navštív kopce Veľkej Fatry

Autor 30 júna, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend: Zrubová chata Júlia

Autor 20 júna, 2021

Tip na víkend

4*Salamandra Hotel s raňajkami

Autor 23 apríla, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend – Orava Village

Autor 23 apríla, 2021

Inšpirácie

Ako sa nesprávať v prírode!

Autor 8 apríla, 2021

Inšpirácie

Tip na jarnú turistiku? Morskie Oko

Autor 17 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Kamenné more

Autor 16 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Špania dolina

Autor 17 februára, 2021

ZOO

Vianočné sviatky v zoo

Autor 15 januára, 2021

Inšpirácie

Vodopády na Slovensku

Autor 5 januára, 2021

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Liptovský dvor

Autor 9 novembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kutica

Autor 27 októbra, 2020

Tip na víkend

Na Lomnickom štíte snežilo

Autor 29 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kotydž

Autor 14 septembra, 2020

ZOO

Voči šelmám bez rešpektu

Autor 11 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Chalets CEDER

Autor 8 septembra, 2020

Tip na víkend

FoRrest Glamping

Autor 1 septembra, 2020

Tip na víkend

Víkend v Košiciach v hoteli Yasmin

Autor 30 júla, 2020

Inšpirácie

Top 5 ,,netrekingových“ atrakcií v Tatrách

Autor 15 apríla, 2024

Inšpirácie

Malebné Trenčianske Teplice (nielen) s deťmi

Autor 2 apríla, 2024

Inšpirácie

Ponuka dňa: 3*Hotel Srdiečko so SKIPASSOM

Autor 24 novembra, 2023

Inšpirácie

Ponuka dňa: 4* Hotel Belassi v centre Bojníc

Autor 9 novembra, 2023
Hore