Nájdeš nás aj na:

Inšpirácie

Kam na výlet v októbri? 8 tipov na výlety po Slovensku

Kam na výlet v októbri? 8 tipov na výlety po Slovensku

Zdá sa, že leto nám dalo definitívne zbohom a prichádza krásne čarovné obdobie jesene ako stvorené na výlety. Jeseň so sebou prináša niekoľko výhod. Na obľúbených miestach stretnete oveľa menej ľudí ako v lete, teploty sú veľmi príjemné na pohyb v horách a hotely sú menej obsadené ako v hlavnej sezóne. Takže ak máte vinice obraté, okná umyté, letné veci vytriedené a odložené, poďte opäť objavovať čaro Slovenska v pestrofarebných odtieňoch.

Muránska planina

Muránska planina patrí medzi jedno z našich najkrajších prírodných bohatstiev. Divoká príroda, zelené lúky, hlboké lesy a voľne pobehujúce kone. To je Muráň, ktorý sa nachádza v západnej časti Slovenského rudohoria a pre svoje prírodné vzácnosti je Muránska planina vyhlásená za Národný park.

Známe je najmä okolie Prednej hory, kde sa nachádza veľký rekreačný areál, odkiaľ sa môžete vydať na množstvo cyklotrás v okolí, alebo na niektorý z turistických chodníkov. Jeden z najnavštevovanejších je náučný chodník k Muránskemu hradu, ktorý začína v obci Muráň a ide o nenáročnú prechádzku, kam môžete zobrať celú rodinu.

Zvolenský zámok

Zvolen, ako križovatka a hlavná dopravná tepna stredného Slovenska vás očarí okrem svojho obrovského námestia aj jeho významnou dominantou, ktorou je goticko-renesančný zámok zo 14. storočia, ktorý dal postaviť uhorský kráľ Ľudovít I. ako poľovnícke sídlo uhorských kráľov.

V súčasnosti je zámok pod správou Slovenskej národnej galérie, ktorá ho využíva na výstavy svojich expozícií. Medzi stále expozície patrí výstava kópií diel Majtra Pavla z Levoče alebo výber z diel európskeho výtvarného umenia.

Ak máte po návšteve zámku chuť aj na malú turistiku, navštívte aj Pustý hrad, ktorý sa nachádza na okraji mesta a patrí medzi najstaršie ranostredoveké hrady na Slovensku. Areál Pustého hradu je sprístupnený pre verejnosť a vedie k nemu trasa náučného chodníka Pustý hrad.

Archeoskanzen Havránok

Ak hľadáte výlet v okolí Liptovskej Mary určite navštívte Havránok. Ide o archeologickú lokalitu a múzeum v prírode, kde sa v minulosti rozkladalo niekoľko remeselnícko-roľníckych osád, ktorých obyvateľstvo bolo značne ovplyvnené kultúrou Keltov, neskôr oblasť osídlili Slovania. V súčasnosti je v lokalite vyhlásenej i za národnú kultúrnu pamiatku zriadené archeologické múzeum v prírode. Nájdete tu zrekonštruované obytné, fortifikačné i kultové objekty z mladšej doby železnej, staršej doby rímskej i zo stredoveku. Archeologické múzeum Havránok je prístupné po červenej turistickej značke z obcí Bobrovník a Vlachy.

Špania dolina

Špania Dolina je malebná banícka obec na strednom Slovensku v okrese Banská Bystrica. Leží 11 km od Banskej Bystrice smerom na Donovaly. Od 11. storočia sa tu ťažila meď so stopami striebra a práve kvôli nej bola Špania dolina kedysi vychýrená po celej Európe. Dodnes ostala Špania Dolina centrom cestovného ruchu. Zachovali sa tu banícke pamiatky, tradičná architektúra malých domčekov baníkov na strmých svahoch údolia, tradícia čipkárstva. Cez najvýznamnejšie miesta baníckych pamiatok vedie náučný chodník. Nájdete tu mnoho technických pamiatok, napríklad Špaňodolinský banský vodovod, niekoľko štôľni, stupov a šachiet. Všetky ich môžete vidieť ak sa vydáte po banskom náučnom chodníku, ktorý okrem informácii poskytuje aj panoramatické výhľady na malebnú obec.

Bardejov

Bardejov patrí medzi najkrajšie mestá. Už nikoľkokrát vyhralo v ankete o najkrajšie mesto Slovenska a ak ste ho ešte nenavštívili, mali by ste to túto jeseň napraviť. Srdcom mesta je Radničné námestie, ktoré obklopujú nádherné meštianske domy a uprostred nich stojí Balizika Minor sv. Egídia zo 14. storočia. Aby ste si dokonale uzili výhľad na mesto, môžete vystúpiť na jej vežu a rozhliadnuť sa na mesto z výšky 6.poschodia.

Vedeli ste, že najväčší slovenský fanúšik Beatles pochádzal práve z Bardejova? Vznikla tu vďaka nemu ulička a Parčík Johna Lennona. Na fasáde domu Pavla Zajaca sú trojrozmerné grafiky a kované umelecké diela a v suteréne galéria venovaná Beatles a Johnovi Lennonovi.

A s čím sa vám Bardejov asociuje asi najviac sú jeho vzácne a slávne kúpele. Všetky minerálne pramene sú zavedené do krytej temperovanej kolonády, kde sa využívajú na vnútornú balneoterapiu formou pitných kúr, ktoré pomáhajú u ochorení žalúdka, žlčníka a žlčových ciest, pečene, slinivky brušnej a ochorení čriev.

Nízke Tatry – Ohnište

Skalné okno Ohnište sa nachádza v Nízkych Tatrách v oblasti nad obcou Malužína a na to, aby ste sa k nemu dostali musíte zísť mimo hlavného hrebeňa tohto pohoria. Samotné skalné okno má výšku približne 20 metrov.

K Ohnišťu sa možno dostať z viacerých strán, avšak najlepšie je vyraziť z Bocianskej či Jánskej doliny. Ak by ste sa rozhodli pre výstup z Bocianskej doliny, začnite v Malužinej, odkiaľ po žltej značke pokračujte na Svidovské sedlo. Z neho sa zelenou vydajte na Ohnište, pričom tento výstup trvá asi tri hodiny a patrí medzi náročnejšie, ale rozhodne nie nezvládnuteľné trasy.

Exotické kúpele Hammam v Trenčianskych Tepliciach

Trenčianske Teplice ukrývajú európsky unikát. Ide o turecký kúpeľ Hammam s naozaj exotickým interiérom, ktorý bol postavený v 19. storočí ako súčasť kúpeľného komplexu. S výstavbou sa začalo v časoch, keď kúpele vlastnila grófka Jozefa Ifigénie d´Harcourt. Uvidela model luxusných tureckých kúpeľov na svetovej výstave v Paríži. Tie ju očarili natoľko, že odcestovala do Egypta, kde požiadala o povolenie postaviť Hammam v Trenčianskych kúpeľoch. Hammam, čo v arabčine znamená „kúpeľ“, bol dokončený v roku 1888 a budova nemala v Európe obdoby.

Dnes je k dispozícii nielen kúpeľným hosťom, ale aj širokej verejnosti a vy si tu môžete odpočinúť a zrelaxovať sa tak, ako to mala vo zvyku historická šľachta.

View this post on Instagram

✨Náš skvost – Hammam ✨ História tejto významnej stavby sa začala v okamihu, keď vtedajšia majiteľka kúpeľov – Ifigénia de Castries d´Harcourt, uvidela na svetovej výstave v Paríži model prepychového tureckého kúpeľa. Bola ním priam očarená. Odcestovala preto do Egypta a požiadala miestokráľa Izmaila o povolenie postaviť Hammam i v Trenčianskych Tepliciach. Izmail jej žiadosti vyhovel, a poslal s ňou do Trenčianskych Teplíc svojho dvorného architekta. Hammam, čo v preklade z arabčiny znamená kúpeľ, dostavali v roku 1888 a táto stavba dovtedy nemala v Európe obdobu. Architektúra Prvá vec, ktorá prekvapí návštevníka hneď pri vstupe je osvetlenie haly Hammamu z troch kopúl so zasklenými otvormi, čo vytvára dojem hviezdnej oblohy. Na steny naaranžoval architekt Schmoranz dve farebné ružice po vzore kostolných ružíc. Každá časť zábradlia na galérii je vytesaná z jediného kusa kameňa, uprostred haly je umiestnená mramorová fontána. Pásy arabesiek sa vinú do troch kopúl, ktoré tvoria klenbu celej stavby. Dva rady stĺpov vytesaných z jemného pieskovca oddeľujú halu Hammamu od odpočívacích kabín, vykladaných ozdobnými obkladačkami, na každej druhej kabíne je monogram Ifigénie de Castries. Dnes slúži Hammam pre kúpeľných hostí ako odpočinok po kúpeli a taktiež sa tu poskytujú masáže. Je prístupný každému, jednak ako miesto pre poskytovanie kúpeľných procedúr a jednak ako zaujímavá historická pamiatka. Všetci, ktorí sa uzdravili a ešte uzdravia v trenčianskoteplickom Hammame, si môžu pripomenúť známy citát: ,,Existuje väčšie šťastie ako byť zdravým a to je – uzdraviť sa“ #hammam #kupele #sina #kupeletrenciansketeplice

A post shared by Kúpele Trenčianske Teplice (@kupele_trencianske_teplice) on

Smolenický zámok

Malá obec Smolenice sa rozprestiera pod juhovýchodným úpätím Malých Karpát. Nad obcou sa vypína krásny Smolenický zámok, ktorý bol postavený na ruinách starého hradu z 15. storočia. Terajšia podoba Smolenického zámku sa začala budovať na začiatku 20. storočia. Svetové vojny ale všetky práce zastavili a preto sa na stavbe nepokračovalo až do roku 1945, kedy sa zámok stal vlastníctvom štátu. Následne bol dokončený a až v roku 1953 odovzdaný SAV, ako reprezentačné miesto pre stretnutie vedcov z celého sveta. Aj to je dôvod prečo vo vnútri zámku sa nachádza niekoľko štýlovo upravených salónov a chodieb, ale žiadne historicky cenné vybavenie.

Ak máte ešte energiu na ľahkú turistiku, neďaleko obce sa nachádza jediná sprístupnená jaskyňa na západnom Slovensku – jaskyňa Driny. Tajomná sústava užších puklinových chodieb s krásnou kvapľovou výzdobou predstavuje jednu z najvyhľadávanejších turistických atrakcií Malých Karpát. Prehliadkový okruh jaskyne Driny je dlhý 450 m a trvá približne 2 hodiny.

5/5 - (2 votes)
Klikni a nechaj nám komentár

Mirka si už dávno uvedomila, že jeden život jej bude málo, aby stihla zažiť všetko čo si naplánuje a navštíviť všetky miesta o ktorých sníva. Preto vyberá vždy to najlepšie. Najviac miluje neporušenú prírodu ďaleko a vysoko v horách. Stretnete ju na lyžiach, v meste pri knihe, na káve, na skale, v posilke, telocvični, v galérii, so psom v lese, či bežať popri Dunaji. V Pelikáne robí presne to, čo ju baví a ako produktová špecialistka pre vás spája najlepšie letenky s najlepšími hotelmi a zážitkami.

Spoznaj krásy Slovenska

Inšpirácie

Turistika v Malej Fatre

Autor 11 septembra, 2021

Inšpirácie

Navštív kopce Veľkej Fatry

Autor 30 júna, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend: Zrubová chata Júlia

Autor 20 júna, 2021

Tip na víkend

4*Salamandra Hotel s raňajkami

Autor 23 apríla, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend – Orava Village

Autor 23 apríla, 2021

Inšpirácie

Ako sa nesprávať v prírode!

Autor 8 apríla, 2021

Inšpirácie

Tip na jarnú turistiku? Morskie Oko

Autor 17 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Kamenné more

Autor 16 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Špania dolina

Autor 17 februára, 2021

ZOO

Vianočné sviatky v zoo

Autor 15 januára, 2021

Inšpirácie

Vodopády na Slovensku

Autor 5 januára, 2021

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Liptovský dvor

Autor 9 novembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kutica

Autor 27 októbra, 2020

Tip na víkend

Na Lomnickom štíte snežilo

Autor 29 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kotydž

Autor 14 septembra, 2020

ZOO

Voči šelmám bez rešpektu

Autor 11 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Chalets CEDER

Autor 8 septembra, 2020

Tip na víkend

FoRrest Glamping

Autor 1 septembra, 2020

Tip na víkend

Víkend v Košiciach v hoteli Yasmin

Autor 30 júla, 2020

Inšpirácie

Top 5 ,,netrekingových“ atrakcií v Tatrách

Autor 15 apríla, 2024

Inšpirácie

Malebné Trenčianske Teplice (nielen) s deťmi

Autor 2 apríla, 2024

Najčítanejšie dnes

Odporúčame tiež

Inšpirácie

Turistika v Malej Fatre

Autor 11 septembra, 2021

Inšpirácie

Navštív kopce Veľkej Fatry

Autor 30 júna, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend: Zrubová chata Júlia

Autor 20 júna, 2021

Tip na víkend

4*Salamandra Hotel s raňajkami

Autor 23 apríla, 2021

Tip na víkend

Tip na víkend – Orava Village

Autor 23 apríla, 2021

Inšpirácie

Ako sa nesprávať v prírode!

Autor 8 apríla, 2021

Inšpirácie

Tip na jarnú turistiku? Morskie Oko

Autor 17 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Kamenné more

Autor 16 marca, 2021

Tip na víkend

Tip na výlet – Špania dolina

Autor 17 februára, 2021

ZOO

Vianočné sviatky v zoo

Autor 15 januára, 2021

Inšpirácie

Vodopády na Slovensku

Autor 5 januára, 2021

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Liptovský dvor

Autor 9 novembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kutica

Autor 27 októbra, 2020

Tip na víkend

Na Lomnickom štíte snežilo

Autor 29 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na netradičné ubytovanie – Kotydž

Autor 14 septembra, 2020

ZOO

Voči šelmám bez rešpektu

Autor 11 septembra, 2020

Tip na víkend

Tip na ubytovanie – Chalets CEDER

Autor 8 septembra, 2020

Tip na víkend

FoRrest Glamping

Autor 1 septembra, 2020

Tip na víkend

Víkend v Košiciach v hoteli Yasmin

Autor 30 júla, 2020

Inšpirácie

Top 5 ,,netrekingových“ atrakcií v Tatrách

Autor 15 apríla, 2024

Inšpirácie

Malebné Trenčianske Teplice (nielen) s deťmi

Autor 2 apríla, 2024

Inšpirácie

Ponuka dňa: 3*Hotel Srdiečko so SKIPASSOM

Autor 24 novembra, 2023

Inšpirácie

Ponuka dňa: 4* Hotel Belassi v centre Bojníc

Autor 9 novembra, 2023
Hore